Politieberichten dinsdag 19 januari 07.00 uur t/m woensdag 20 januari 07.00 uur.

Sneek: 18 bekeuringen bij controle fietsverlichting
De politie heeft dinsdagmorgen tussen 07:00 en 08:30 uur op de Lemmerweg bij ongeveer 200 fietsers een fiets verlichtingcontrole gehouden. 18 fietsers hadden hun verlichting niet goed in orde en kregen hier een bekeuring voor.

Leeuwarden: Politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op de Oostergoweg het rijbewijs van een 41-jarige inwoner van Hoogezand ingevorderd. Agenten zagen de man slingerend in zijn auto over straat rijden en besloten de man te controleren. Toen zij hem aanspraken, bleek hij naar alcohol te ruiken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 580 ug/l blies. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zes uur.

Heerenveen/Sneek: politie onderzoekt auto inbraken
De politie onderzoekt vijf auto-inbraken dinsdagmiddag in Sneek en Heerenveen plaatsvonden. Op de Bolswarderbaan in Sneek werd de auto van een 37-jarige inwoner van Creil opengebroken. Uit de auto werden een navigatiesysteem, een mobiele telefoon en een tas weggenomen met daarin een portemonnee. Hij deed aangifte. In Heerenveen werd dinsdagavond op de Heremaweg nabij het Thialf-IJsstadion in drie auto’s ingebroken. Uit één auto werd een navigatiesysteem werd gestolen, terwijl uit een andere auto en een autoradio/cd-speler werd weggenomen. Een andere auto werd opengebroken en doorzocht maar er werd niets weggenomen. Op de Abe Lanstra Boulevard werd dinsdagavond ook nog een auto opengebroken. Maar ook hieruit werd niets weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Franeker, een 49-jarige inwoner van Oudehaske, een 24-jarige inwoner van Punthorst en een 38-jarige inwoner van Heerenveen deden aangifte.

Heerenveen: politie schiet verwarde man met mes neer bij basisschool
De politie heeft dinsdagmiddag op de Barten een 40-jarige man uit Zwagerbos aangehouden. Dit gebeurde nadat de politie schoten gelost had om te voorkomen dat de verdachte met een mes een basisschool binnenging. Hierbij raakte de verdachte gewond. Rond half een kreeg de politie een melding dat de woning van de man in Zwagerbosch in brand stond. De man was in verwarde toestand met een groot mes bij zich, in zijn auto was gestapt en in onbekende richting weggereden. Bij de politie was bekend dat de man relationele problemen met zijn ex-vrouw had, die met hun twee kinderen in Heerenveen woont. Het vermoeden bestond dat hij daar naartoe was gereden. Onmiddellijk werden alle eenheden in de omgeving van de woning en de werkplek van de vrouw en de school van de kinderen in de gaten te houden. De man reed inderdaad eerst naar het werkplek van zijn ex-vrouw aan de Burgemeester Falkenalaan en ging hier naar binnen. De vrouw was hier niet aanwezig, waarna het vermoeden was, dat de man naar de school van de kinderen zou rijden. Agenten hadden uit voorzorg de leiding van de basisschool gewaarschuwd om alle ramen en deuren te sluiten. Even later zagen de agenten de man kwam met hoge snelheid in zijn auto het schoolplein op rijden. Hij stapte met het mes in zijn hand uit en probeerde de school binnen te gaan. Agenten probeerden de man eerst te kalmeren en waarschuwden hem niet naar binnen te gaan. Toen de man weigerde te luisteren en opnieuw probeerde de school binnen te gaan, loste een agent gericht enkele schoten op zijn benen en arm. Hierbij werd de verdachte in zijn been en arm geraakt en zakte neer. Vervolgens probeerde hij zichzelf nog van het leven te beroven door met het mes zich in de buik te steken. Door snel te handelen, wisten de beide agenten dit te voorkomen door de man met peperspray te bedwelmen. Hierna kon hij aangehouden worden. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. Later die dag is hij overgebracht naar het UMCG in Groningen waar hij een operatie aan zijn been zal moeten ondergaan. De brand in de woning van de man kon snel worden geblust. De leerlingen en leiding van school werden door de buurtagent opgevangen. Van hem kregen alle betrokkenen een nieuwsbrief mee met daarin kort samengevat de gebeurtenissen van die middag. Ook zijn de leerlingen en leidinggevenden en andere betrokkenen doorverwezen naar bureau Slachtofferhulp. De technische recherche van politie Fryslân stelt nog een sporenonderzoek in. Het mes werd in beslag genomen.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning in de Steijnstraat die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader verschafte zich toegang tot de woning door een raam aan de achterzijde van woning open te breken. Uit de woning werd een portemonnee met daarin diverse pasjes en een onbekend geldbedrag weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: 16 bekeuringen bij controle fietsverlichting
De politie heeft dinsdagavond tussen 17:00 en 08:30 uur op diverse locaties een fietsverlichting controle gehouden. 16 fietsers hadden hun verlichting niet goed in orde en kregen hier een bekeuring voor.

Leeuwarden: man aangehouden op verdenking van drugshandel
De politie heeft dinsdagavond een inwoner van Leeuwarden (leeftijd onbekend) aangehouden op verdenking van drugshandel. Agenten zagen de man zich verdacht ophouden op het Reigerplein. Bij het zien van de agenten ging hij er vandoor en gooide iets weg. Direct daarna konden zij de man aanhouden. Op straat troffen de agenten een zakje aan met daarin vermoedelijk cocaïne aan.

De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

112Fryslan