Politieberichten van woensdag 20 april.

Politie zoekt getuigen straatroof
HEERENVEEN – De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die zaterdag 16 april rond 00.30 uur in de Stationstunnel plaatsgevonden heeft. Een 16-jarige jongen uit Heerenveen gaf aan door de tunnel te fietsen toen hij door twee mannen van rond de 20 met een donkere huidskleur en petjes op, gevraagd werd te stoppen. Toen hij dit deed werd hij op zijn hoofd geslagen en gingen de mannen er met zijn fiets vandoor richting Zetveld. De fiets die weggenomen werd is een zwarte Pelikaan ‘oma’ fiets. De politie is op zoek naar getuigen die meer over deze straatroof kunnen vertellen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Twee Friese paarden gestolen
TERWISPEL – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van twee Friese paarden vanuit een weiland aan de Koaibosk. Tussen donderdag 14 april 20.00 uur en vrijdag 15 april 13.00 uur zijn een 7-jarige en 11-jarige merrie uit het weiland gehaald. De 11-jarige merrie heeft een wit knolletje op het voorhoofd. Heeft u iets gezien of anderszins informatie over deze diefstal? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Invordering rijbewijs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 02.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige inwoner van Almere. Tijden een snelheidscontrole op de A7 zagen agenten dat de bestuurder 195 kilometer per uur reed waar 120 kilometer toe is gestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed van alcohol
MAKKINGA – De politie heeft dinsdag rond 19.30 uur proces-verbaal opgemaakt tegen een 57-jarige inwoner van Elsloo. Agenten zagen de 57-jarige op een bromfiets slingerend over het Buterheideveld rijden. De bestuurder werd voor een controle staande gehouden. Aangezien het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol was, is hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 740 ug/l. Uit het politie onderzoek bleek dat de 57-jarige niet in het bezit was van een rijbewijs.

Invordering rijbewijs
ANJUM – De politie heeft dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige inwoner van Eindhoven. Bij de politie was rond 20.00 uur een melding binnengekomen dat er bij Lauwersoog iemand in een auto zou rijden die onder vloed van alcohol zou zijn. Agenten troffen de bestuurder aan en hielden hem staande voor een controle. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn en is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 675 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal uit schuur
STEGGERDA – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een Husqvarna (zit) grasmaaier uit de schuur van een woning aan de Ericaweg. De deur van de schuur is opengebroken en de zitmaaier is gestolen. De diefstal is gepleegd tussen maandag en dinsdag.

Motorrijder raakt rijbewijs kwijt
KOLLUMERPOMP – De politie heeft dinsdag rond 20.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 59-jarige motorrijder uit Anjum. Tijdens een snelheidscontrole met de laser zagen agenten dat de motorrijder op de Kwelderweg 140 kilometer per uur reed waar 80 kilometer per uur toe is gestaan. Tegen de Anjumer is proces-verbaal opgemaakt.

Fietser geslagen
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek naar de mishandeling van een 43-jarige inwoner van Leeuwarden. De Leeuwarder reed dinsdag rond 17.30 uur over de Schrans en werd hier bijna aangereden door een snorfietser. Toen de 43-jarige de snorfietser hierop aansprak werd hij bedreigd en geslagen door de bestuurder van de snorfiets. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Coniferenbranden
DRACHTEN – De politie onderzoekt meerdere coniferenbranden die woedden in de nacht van dinsdag op woensdag. Om 01.30 uur kwam de melding van een brand op de Stal. Ter plaatse gekomen hadden bewoners de brand al geblust. 5 coniferen gingen verloren. Een deel van een schuur brandde af. Drie kwartier later volgde een melding op De Knobben. Meerdere coniferen stonden daar in de brand. De vlammen sloegen over naar een auto die geparkeerd stond op het erf van een dokterspraktijk. De auto vatte vlam. De brandweer bestreed de brandende auto en de coniferen. Agenten stonden op de Knobben toen een nieuwe melding volgde. Om 02.30 uur bleek dat op de Engwerd drie containers in de brand stonden. Agenten konden de brand deels blussen met een eigen brandblusser. De brandweer heeft de restanten geblust. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Verdachte betrokken bij zeven misdrijven
LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 24-jarige inwoner van Sint Annaparochie zeven misdrijven op kunnen lossen.

Aanhouding
Zaterdag 19 maart werd een pizzeria aan de Schrans door een gewapende en gemaskerde man overvallen. Aan de hand van het door getuigen opgegeven signalement van de dader werd 24-jarige op het Wilhelminaplein aangehouden.

Onderzoek
Uit het politie onderzoek kwam vast te staan dat de verdachte bij nog meer gepleegde misdrijven betrokken was. Op donderdag 17 maart werd een vrouw beroofd toen zij geld gepind had bij een geldautomaat in de Borniastraat. Op de beelden van de bewakingscamera was te zien dat een man het slachtoffer een mes op de keel zet en dat zij het gepinde geld aan de dader af moest geven.Op dinsdag 15 maart legden bewakingscamera’s vast dat de verdachte een weegschaal uit een horecabedrijf stal. Enkele dagen later, op zaterdag 19 maart, nam hij een mobiele telefoon uit een telecomwinkel weg. Ook dit werd geregistreerd door camera’s. Ook was de 24-jarige betrokken bij de diefstal van mobiele telefoons bij een horecagelegenheid aan de Wirdumerdyk in Leeuwarden en in Sint Annaparochie. In 2010 deed de verdachte een greep uit de kassa van een kringloopwinkel in Drachten.

Voorgeleiding
De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld.

112Fryslan