Fryslân, 02-09-2009 • Politieberichten dinsdag 1 september 07.00 uur t/m woensdag 2 september 07.00 uur.

Leeuwarden: tien tips na uitzending Opsporing Verzocht
De politie heeft dinsdagavond naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht tien tips binnen gekregen. Daarbij werden meerdere keren dezelfde namen genoemd. In het programma werden de foto’s getoond van nog zeven onbekende relschoppers die betrokken waren bij de rellen na afloop van de wedstrijd SC Cambuur – Roda JC. In het programma zouden in eerste instantie acht foto’s worden getoond. ’s Middags voor de uitzending meldde zich een man bij het politiebureau. Hij vertelde dat hij één van de gezochte relschoppers was. Zijn foto werd dan ook niet getoond in het programma. De politie gaat er vanuit dat ze de identiteit van de zeven nog onbekende relschoppers snel zal achterhalen.

Grou: politie onderzoekt diefstal vijf tuinbouwtractoren
De politie onderzoekt de diefstal van vijf groene tuinbouwtractoren van het merk Agria. De tractoren stonden geparkeerd in een box op het Hoflân. De voertuigen werden tussen zondag 9 augustus en zondag 30 augustus gestolen. Men kwam de box binnen na het forceren van een slot. Een 69-jarige inwoner van Grou deed aangifte. De foto’s van de gestolen tractoren staan op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url].

Oosterwolde: politie houdt fietsendieven aan
De politie heeft maandagmiddag drie jongens van 15, 16 en 17 jaar, allen uit Oosterwolde, aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 16.20 uur kreeg de politie de melding dat een getuige had gezien dat er drie mannen, in de bossage, een fiets aan het openbreken waren. Twee van de drie waren in de richting van de Oerkampweg weggefietst met een afgesloten fiets op de schouders. Op de Oerkampweg troffen de agenten het duo, de 16- en 17 jarige jongens, met de gestolen fiets aan. Zij werden aangehouden op verdenking van diefstal en overgebracht naar het politiebureau. Op dat moment kwam de derde 15-jarige verdachte voorbij fietsen. Ook hij werd aangehouden. Een 20-jarige benadeelde uit Oosterwolde kwam net daarvoor tot de ontdekking dat zijn fiets weg was en zag de politie nog in de buurt staan. Hij vroeg om hulp omdat zijn fiets was gestolen. De agenten waren nog niet onderweg naar het politiebureau waardoor een korte confrontatie met de gestolen fiets snel mogelijk was. Na controle met de fietssleutel bleek het de fiets van de aangever te zijn. Hij is naar het politiebureau gegaan om aangifte van diefstal te doen en van vernieling van zijn fiets. Daarna kon hij deze weer meenemen. Alle drie de verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Nijland A7: eenzijdig ongeval met dodelijke afloop
Een 61-jarige man uit Emmeloord is dinsdagochtend omstreeks 10.20 uur als gevolg van een eenzijdig ongeval overleden. Op de A7 ter hoogte van Nijland raakte de automobilist, door nog onbekende oorzaak, met zijn personenauto van de weg. Hierdoor belandde hij in de naastgelegen sloot. Het voertuig is uit de sloot getakeld waarna de brandweer het dak van de auto er vanaf kon knippen en het slachtoffer uit het voertuig kon halen. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Het verkeer werd tijdelijk omgeleid. Na enkele uren werd de weg weer vrijgegeven. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Witmarsum: aanrijding tussen twee auto’s
De politie heeft dinsdagochtend een verkeersongeval op de Van Aylvaweg afgehandeld. Een 70-jarige bestuurder uit IJhorst reed, vanaf de A7, de kruising van de afrit met de Aylvaweg over toen vanuit de richting Wimarsum een 23-jarige bestuurder uit Makkum kwam. Een aanrijding kon niet meer worden voorkomen en de auto’s raakten elkaar. Beide voertuigen zijn totalloss verklaard. De brandweer kwam ter plaatse om beide slachtoffers uit hun voertuig te bevrijden. De 70-jarige man werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere bestuurder ging per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden met vermoedelijk met hoofdletsel. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: inbraak in kelderbox
De politie onderzoekt een inbraak in een kelderbox aan de Schieringerweg. De inbraak vond dinsdag tussen 02:30 uur ’s nachts en 16:20 uur ’s middags plaats. Uit een kelderbox werd een donker blauwe herenfiets van het merk Valetta, type ranger, weggenomen. Ook werden een accuboormachine en een aantal kratten gestolen. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: man gewond na aanrijding tussen twee fietsers
De politie heeft dinsdag aan het einde van de middag een aanrijding op de Abe Lenstra Boulevard afgehandeld. Daarbij raakte een 66-jarige inwoner van Oranjewoud aan zijn hoofd gewond. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee fietsers met elkaar in botsing waarna het slachtoffer ten val kwam. De andere fietser, een 57-jarige inwoner van Heerenveen, kwam met de schrik vrij. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Earnewald: meerdere auto’s vernield
De politie onderzoekt een aantal vernielingen van auto’s op de Piet Miedemaweg. De vier auto’s werden met een scherp voorwerp beschadigd. Dinsdagmiddag kwam een eigenaar bij zijn auto en zag dat deze was beschadigd. De man waarschuwde vervolgens de politie. Na onderzoek bleken er nog drie auto’s te zijn beschadigd. Alle eigenaren deden aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor winkeldiefstal
De politie heeft dinsdagmiddag op de Oostergoweg een 34-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een surveillerende agent zag de twee prijskaartjes van t-shirts aan verwijderen waren. Op de Oostergoweg werd het duo aangesproken. De 34-jarige man bekende al snel dat ze t-shirts in een winkel hadden gestolen. De twee werden hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: ruit politieauto met steen vernield
De politie onderzoekt de vernieling van een onopvallende politieauto. De auto stond dinsdagmiddag geparkeerd tegenover het politiebureau aan de Gardeniersweg. Twee getuigen hadden gezien dat een nog onbekende man een steen door de voorruit van de auto gooide. Ze liepen direct naar het politiebureau en waarschuwden de agenten. De dader werd niet meer aangetroffen.

Sint Nicolaasga: twee gewonden bij kop-staartbotsing
De politie heeft dinsdagmiddag op de A6 nabij Sint Nicolaasga een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij 22-jarige automobilist uit Emmen en zijn passagier (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakten. Een 19-jarige automobilist uit Emmen zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand was gekomen. Ondanks krachtig remmen kon hij een aanrijding met de auto voor hem niet meer voorkomen. Door de klap schoot deze auto door en raakte de auto van een 51-jarige inwoner van Kollum. De medewerkers van Rijkswaterstaat waren snel ter plaatse en sloten de linkerrijstrook af. De 22-jarige automobilist uit Emmen werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, zijn passagier werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door de aanrijding ontstond er een file.

Franeker: rijbewijs ingevorderd na onwelwording
De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 78-jarige automobilist uit Franeker ingevorderd. De man reed over de A31 en werd onwel. Hij had de afslag Franeker gemist en reed vervolgens slingerend van rechts naar links over de snelweg. Uiteindelijk wist de man zijn auto op de vluchtstrook tot stilstand te brengen. De 78-jarige automobilist werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd vanwege het gevaarlijke rijgedrag.

Dokkum: automobilist en passagiere gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Lauwersseewei een aanrijding onderzocht, waarbij een 83-jarige automobilist uit Damwoude en zijn 81-jarige passagiere gewond raakte. De bestuurder wilde de Lauwersseewei oprijden en zag daarbij vermoedelijk een vrachtwagen over het hoofd. De 23-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hantumeruitburen kon een aanrijding niet meer voorkomen. De twee inzittenden van de auto werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Joure: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Finne. Dinsdagavond kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de bovenverdieping van de woning overhoop gehaald. Daarbij werden onder andere sieraden, paspoorten en geldbedrag weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Workum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Workum ingevorderd. Surveillerende agenten kregen een melding dat er op de Lange Leane een man onwel in zijn auto lag. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een auto in de berm staan. De bestuurder hing slap in zijn stoel en er zat helemaal geen beweging meer in de man. Na diverse keren aanroepen, kregen de agenten een reactie. De 24-jarige werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar werd bij de man een bloedproef afgenomen omdat de agenten het vermoeden hadden dat de Workumer drugs had gebruikt. Later op de avond bekende de 24-jarige dat hij GHB en speed had gebruikt. Het rijbewijs van de man werd dan ook ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op de Vlietsterbrug een 20-jarige bestuurder van een scooter uit Leeuwarden gecontroleerd. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hem werd dan ook gevraagd om vrijwillig mee te gaan naar politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 120 ug/l, goed voor een rijverbod van één uur. Na onderzoek bleek dat de man nog een gevangenisstraf van 60 dagen moest uitzitten. Tevens had hij nog voor 600 euro aan boetes openstaan.

Nijehaske: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf op het Businesspark Friesland-west. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De agenten waren snel ter plaatse en het sloten het bedrijf af, dit in afwachting van een politiehond. Het gehele pand werd vervolgens doorzocht, maar er werden geen inbrekers meer aangetroffen. Uit de werkplaats werden een aantal autobanden weggenomen. Een 44-jarige inwoner van Goutum deed namens het gedupeerde bedrijf aangfite.

112Fryslan

})