Politieberichten van woensdag 2 mei

149 voertuigen gecontroleerd tijdens de landbouwcontroles

FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen twee weken intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Al sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles op de momenten dat de agrariërs, in het voor- en najaar, veel in het verkeer aanwezig zijn.

Het accent bij de controles ligt dit voorjaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast wordt onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

Op maandag 16 april startte politie Fryslân met deze controles en werd tegelijkertijd ook de publiekscampagne weer gestart. Tot nu toe werden 149 landbouwvoertuigen gecontroleerd waarbij in verband met de CAO acties 55 waarschuwingen en 3 bekeuringen werden uitgeschreven. De meeste waarschuwingen werden gegeven voor overtredingen zoals het niet afschermen van scherpe delen en defecte verlichtingDe intensieve controles op landbouwverkeer en de publiekscampagne duren nog tot maandag 14 mei.

Bouwmateriaal gestolen

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van goederen vanaf een terrein aan de Cyclamenstraat. Meerdere bedrijven zijn bezig met de renovatie van een pand in deze straat. Op het terrein en in het pand zelf lag dan ook veel bouwmateriaal opgeslagen. Tussen vrijdag 27 april en dinsdag 1 mei 2012 werden twee stroom paddenstoelen, twee krachtstroomkabels en twee grijze aluminium trappen gestolen. Vanaf het terrein werden eerder dit jaar ook al diefstallen gepleegd, waarbij dakbedekking, ladders en stroomkabels buit werden gemaakt. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangifte. Heeft u tussen vrijdag 27 april en dinsdag 1 mei verdachte personen op het terrein aan de Cyclamenstraat gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u anderszins informatie over deze diefstallen heeft dan hoort de politie dat graag.

Beschonken automobilist veroorzaakt aanrijding

GARYP – De politie heeft dinsdag rond 07.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Ielke Boonstraloane. Een 24-jarige automobilist uit Garyp was hiertegen een boom gereden. De bestuurder raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. Aangezien het vermoeden bestond dat de 24-jarige alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 405 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en kreeg een rijverbod van 3uur. De auto raakte door de botsing zwaar beschadigd. Het kentekenbewijs van het voertuig is ingevorderd.

Auto in brand gestoken

BLIJA – De politie stelt een onderzoek in naar de brandstichting van een auto. In de nacht van maandag op dinsdag werd de auto in brand gestoken bij een hangplek aan de Farrewei. De 27-jarige eigenaresse uit Holwerd had haar auto in de Koninginnenacht daar achtergelaten. Toen zij haar auto dinsdagmiddag rond 17.00 uur op wilde halen, trof zij deze geheel uitgebrand aan. De vrouw deed aangifte.

Sieraden weg na babbeltruc

DRACHTEN- De politie heeft een aangifte opgenomen van een 75-jarige inwoonster van Drachten die dinsdagmiddag slachtoffer werd van een babbeltruc. Rond 15.00 uur werd bij de woning van de vrouw aan de Uthof aangebeld door een buitenlandse vrouw. De niets vermoedende bewoonster werd door de vrouw aan de praat gehouden. Ondertussen doorzocht een tweede persoon de woning. Die kon vermoedelijk via de achterdeur binnen komen. Eenmaal binnen werden de sieraden van de 75-jarige vrouw gestolen. Het slachtoffer deed aangifte.

Twee Roemeense skimmers aangehouden

SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag twee Roemenen van 40 en 41 jaar aangehouden op verdenking van skimming. Zondag 29 april ontdekte een automobilist dat bij een betaalterminal van een tankstation aan deWorp Tjaardastraatapparatuur was geplaatst om betaalpassen mee te kunnen skimmen. De politie werd gebeld en na overleg werd besloten om de apparatuur onklaar te maken, maar wel te laten hangen. Dinsdagmiddag stopte een auto bij het tankstation. De bestuurder en de passagier verlieten het voertuig. Ze liepen naar de betaalterminal en gingen met de skimapparatuur aan de slag. Toen ze klaar waren met de werkzaamheden, stapten beide mannen weer in de auto en reden weg. Op de Dr. Boumaweg kregen de twee een stopteken en werden vervolgens aangehouden. Het Roemeense duo werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen en de skimapparatuur werd in beslag genomen.

Geld en sieraden buit bij inbraak

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdagmiddag plaatsvond in een woning aan De Slag. Tussen 14.30 uur en 17.00 uur werd in de woning van een 44-jarige inwoonster van Drachten ingebroken waarbij de dader(s) via het forceren van een achterdeur binnen kwam(en). Uit de woning werden geld en sieraden weggenomen. De 44-jarige bewoonster deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De man bedreigde in een jeugdopvang het personeel. Even daarvoor had hij een 16-jarige bewoonster mishandeld. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het personeel deed aangifte

Laptop gestolen bij insluiping

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een laptop die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in een woning aan de Doniastraat. Rond 23.00 uur werd uit de kamer de laptop weggenomen. De 25-jarige bewoner lag op dat moment op de bank te slapen. Hij deed aangifte

Man beledigt toezichthouders

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond op het Harmonieplein een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De man had tijdens een bekeuringsituatie een parkeercontroleur beledigd. De controleur hield vervolgens de Leeuwarder aan. Agenten brachten hem over naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Man aangehouden voor brandstichting

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. Surveillerende agenten zagen dat een bankje in brand stond op het Knobbeldorfsplein. In de directe omgeving troffen zij de jongen aan die zich na het aanspreken nogal verdacht gedroeg en een verward verhaal ophing. Toen de agenten even doorvroegen, bekende hij de brand te hebben aangestoken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/Friesland[/url]

112Fryslan