Politieberichten van woensdag 2 maart.

Jager op de bon
SONDEL – De politie heeft maandag in Gaasterlân in samenwerking met de provincie Fryslân gecontroleerd op het afschieten van ganzen. In een weiland aan de Sondelerdyk in Sondel zagen de controleurs een jager. De man schoot op een groep overvliegende brandganzen. Eén van de dieren werd geraakt. De brandgans is een beschermde soort en mag daarom niet worden bejaagd. Tegen de 68-jarige jager uit Sondel werd dan ook proces-verbaal.

Man ernstig gewond na val in bouwput
NOORDWOLDE – De politie heeft dinsdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval aan de IJkenweg. Door nog onbekende oorzaak was een 34-jarige inwoner van Noordwolde gevallen in een bouwput van acht meter diep. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. De man werd gestabiliseerd en vervolgens per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Bromfiets in beslag genomen
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag de bromfiets van een 30-jarige inwoner van Heerenveen in beslag genomen. Agenten zagen de man in de K.R. Poststraat rijden. Zij wisten dat de man geen rijbewijs had en ze hielden hem daarom ook staande. Op de bromfiets zat een valse kentekenplaat bevestigd. Daarnaast bleek de bromfiets onverzekerd te zijn en had deze een gladde band. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt getuigen van storting autobanden
RINSUMAGEEST- De politie is op zoek naar getuigen van een illegale storting van autobanden op de parkeerplaats aan de Tuskenmarren nabij Eeltjemar. Na een melding troffen de agenten maandagmiddag ongeveer 60 banden aan van voornamelijk landbouwvoertuigen en vrachtwagens. De banden zijn vermoedelijk in de nacht van 24 en 25 februari daar gestort. De politie is op zoek naar getuigen die rond die datum een vrachtwagen met oude banden hebben zien rijden of iets hebben gezien van de storting. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dat kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een woninginbraak in de Eikenstraat. Getuigen zagen twee mannen een woning openbreken en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten aan kwamen rijden, zagen zij de beide verdachten uit de woning rennen en gingen achter hem aan. In een tuin van een woning aan de Kastanjestraat kon de verdachte worden aangehouden. De andere man wist te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Inbraak bij garagebedrijf
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Kattebos die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te vernielen. Vervolgens werd de kluis opengebroken. Het is nog onduidelijk wat er werd weggenomen.

De eigenaar, een 49-jarige inwoner van Ter Idzard, deed aangifte.

Fietser gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Oosterkade een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 26-jarige fietser gewond toen deze plotseling de weg overstak en vervolgens werd geschept door een auto die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Sneek. De gewonde man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tien bekeuringen bij bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend een bromfietscontrole gehouden in de Egelantierstraat. Acht agenten, waaronder een aantal motoragenten, controleerden 25 brom- en snorfietsen. Tijdens de actie werden tien keer proces-verbaal opgemaakt, waarvan acht voor het overschrijden van de constructiesnelheid, en één voor het rijden zonder rijbewijs. Eén van de bestuurders probeerde de agenten om de tuin te leiden. De man had een begrenzer op zijn snorfiets gemonteerd. De agenten zagen echter dat de Leeuwarder deze net voor de controlelocatie activeerde. De begrenzer werd in beslag genomen en tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. De snorfiets had, nadat de begrenzer was verwijderd, nog steeds een te hoge constructiesnelheid. Ook hiervoor kreeg de man een boete.

Automobilist belaagd door fietser
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de bedreiging van een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder reed dinsdagmiddag in de Pieter Feddestraat. Een fietser verleende de man geen voorrang en reed bijna tegen de auto van de Leeuwarder. Toen de automobilist hier een opmerking over maakte, kwam de nog onbekende fietser op hem af. De man haalde een stok uit zijn jaszak en sloeg in de richting van de automobilist. De 41-jarige kon de slagen afwaren. Wel werd hij in zijn gezicht gespuugd. De man op de fiets schopte vervolgens nog een deuk in de auto en ging er toen vandoor. Met meerdere eenheden van de politie werd gezocht naar de dader. Hij werd echter niet meer aangetroffen. Het signalement van de fietser:

[bullets]Blanke man
Ongeveer 18 jaar
Tussen 1.75 meter á 1.80 meter lang
Bruin kort maar gedekt kapsel
Onverzorgd uiterlijk
Tenger postuur
De man droeg een grijze geblokte/geruite jas, witte gympen en een lichtblauwe spijkerbroek
De man reed op een groene damesfiets[/bullets]

Weet u wie deze fietser is of was u getuige van dit voorval? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man bekent inbraak
HARLINGEN – De politie heeft met de aanhouding van een 26-jarige inwoner van Harlingen een inbraak in een woning aan de Grettingalaan opgelost. Op donderdag 3 februari werd in de woning ingebroken, waarbij een computer, een fotocamera en een mobiele telefoon buit werden gemaakt. De bewoonster deed aangifte en de politie stelde een onderzoek in. Al snel kwam de 26-jarige man in beeld als mogelijke verdachte. Toen agenten voldoende bewijs hadden verzameld, gaf de officier van justitie toestemming voor de aanhouding van de man. Tijdens de verhoren bekende hij de inbraak te hebben gepleegd. Tegen de man werd proces-verbaal. Vervolgens mocht de Harlinger het bureau weer verlaten. De computer en de fotocamera werden tijdens het onderzoek door de agenten in beslag genomen. Deze goederen gaan retour richting de rechtmatige eigenaar. De mobiele telefoon werd niet gevonden.

112Fryslan