Politieberichten van woensdag 2 februari.

Helers laptops aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft de afgelopen maanden vijf Leeuwarders aangehouden op verdenking van het “helen” van gestolen laptops. De laptops werden in de zomer van 2009 bij scholen in Leeuwarden en Groningen gestolen door een 25- jarige inwoner van Leeuwarden.

Verkoop via internet
Een 42-jarige inwoner van Noordhorn had in 2009 een laptop via een verkoopsite op internet voor een normale prijs had gekocht van een 29-jarige inwoner van Leeuwarden. Een jaar later besloot hij de laptop, die een klein defect had, door te verkopen. Een 37-jarige inwoner van Amsterdam besloot de laptop te kopen. Toen hij de laptop ter reparatie had aangeboden bij de handelaar, bleek via het serienummer dat de laptop in 2009 in Leeuwarden was gestolen. Beide benadeelden namen contact op met de politie. Vervolgens werd er een onderzoek ingesteld.

Aanhouding helers
Uit het onderzoek kwam een 29-jarige inwoner van Leeuwarden naar voren. Hij de laptop op het internet te koop aangeboden. Tijdens de verhoren bleek dat meerdere laptops voor lage prijzen door had verkocht aan vier inwoners van Leeuwarden van 21, 24, 26 en 27-jaar. Alle verdachten werden in de periode van augustus 2010 tot januari 2011 aangehouden en verhoord in het politiebureau waar de mannen hun betrokkenheid bekenden. Tijdens het onderzoek kon de politie zeven gestolen laptops in beslag nemen.

Drie mannen aangehouden na diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden na diefstal van een fiets. Woensdagochtend werden nog twee inwoners van Leeuwarden van 18 en 25 jaar aangehouden. Maandagmiddag liep 52-jarige inwoner van Leeuwarden door de binnenstad. Hij zag drie jongeren met de gestolen fiets van zijn dochter lopen. Hij belde direct de politie via 1-1-2. Ondertussen ging de man achter de jongeren aan. Dit werd gezien door een agent die in zijn vrije tijd door de stad liep. De twee gingen achter de drie aan. Daarbij werden ze bedreigd door de mannen. De 18-jarige kon worden aangehouden. De andere twee gingen er vandoor. Woensdagochtend vroeg werd het duo aangehouden. De drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Winkeldiefstal
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdag rond 10.00 uur een 26-jarige inwoonster van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. De Drachtster bezocht een winkel aan de Dracht. Toen de vrouw even later de winkel verliet ging het alarm af. Personeel van de winkel ging achter haar aan en kon de verdachte met veel moeite aanhouden. Door de ter plaatse gekomen agenten is de 26-jarige verdachte overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat zij schoenen en kleding gestolen had. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond na val
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Schieringerweg het ambulancepersoneel geassisteerd bij ongeval, waarbij een 62-jarige inwoner van Burgum gewond raakte. De man was met werkzaamheden bezig aan een woning. De 62-jarige klom via een ladder naar vier meter hoogte om vervolgens overstappen naar een balkon. Toen hij steun zocht aan de rand van het balkon, brokkelde dit af en het slachtoffer verloor zijn evenwicht en viel. Door het ambulancepersoneel werd de man gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De werkgever heeft de opdracht gekregen om de Arbeidsinspectie te informeren over dit ongeval.

Vrouw aangehouden voor diefstal fiets
JOURE – De politie heeft dinsdagmiddag een 26-jarige inwoonster van Scharsterbrug aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat de vrouw eerder die middag bij een bedrijf aan De Merk een fiets had weggenomen. De getuige belde direct 1-1-2 en gaf een goed signalement door. Agenten stelden een onderzoek in en wisten de vrouw te achterhalen. Ze werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij als verdachte werd verhoord. Ze bekende de diefstal van de fiets. Ook gaf de vrouw toe dat ze bij het bedrijf eerder al eens enkele planten had weggenomen. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Ze mocht vervolgens het bureau weer verlaten.

Heler van gestolen fiets aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Wirdumerdijk een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een surveillerende agent zag een jongen op een nieuwe fiets fietsen. Het slot ontbrak en daarom besloot de agent de jongen en zijn fiets te controleren. Al snel bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. De jongen werd dan ook aangehouden op verdenking van heling. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen bij ontmanteling hennepkwekerij
SNEEK – De politie heeft dinsdag in een pand aan de Woudvaartkade twee inwoners van Sneek van 31 en 55 jaar en een 55-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Surveillerende agenten hadden maandag een sterke hennepgeur geroken in de omgeving van het pand. Dit was dan ook aanleiding om verder onderzoek te doen. Dinsdag werd besloten om een inval te doen. Op de eerste verdieping werd een compleet ingerichte kwekerij aangetroffen. Op de tweede verdieping werd een hennepkwekerij met 95 hennepplanten aangetroffen. Ook vonden agenten enkele vuilniszakken met gedroogde hennep. Alle planten, apparatuur en gedroogde hennep werden in beslag genomen en vernietigd. Tijden de inval werden de drie Snekers aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht het trio het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Emmakade een 61-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten hadden het sterke vermoeden dat de man net drugs had gekocht. Na controle bleek dit vermoeden te kloppen. De Leeuwarder was in het bezit van elf bolletjes met cocaïne. De drugs werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van middag mocht hij het bureau weer verlaten.

Inbraak in bedrijf
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Apolloweg. Dinsdagavond wisten de inbrekers het terrein van het bedrijf op te komen door een hek te forceren, waarna een deur van het bedrijf werd opengebroken. Eenmaal binnen werden diverse deuren opengebroken. Uiteindelijk kwam men terecht in een kantoorruimte waar de kluis zich bevond. Nadat deze was geopend werd deze vervolgens leeg gehaald. Door de inbraak ontstond veel schade. Namens het bedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Inbraak in bedrijf
OOSTERWOLDE- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Venekoterweg die dinsdagavond rond 22.30 uur plaatsvond. Nadat men een zijdeur hadden geforceerd werd uit het bedrijf een geldbedrag uit een kassa weggenomen. Daarnaast ontstond er veel schade aan de deuren en kozijnen binnen het bedrijf. Een 37-jarige inwoner van Makkinga deed aangifte.

Automobilist gewond bij aanrijding
MUNEIN- De politie onderzoekt de oorzaak van een eenzijdige aanrijding die dinsdagavond plaatsvond op de Ottemaweg. Rond 20.15 uur ontving de Meldkamer van politie Fryslân een melding van de aanrijding met letsel waarna de politieagenten ter plaatse gingen. Op de splitsing van de Ottemaweg/ Halligenweg was een 27-jarige automobilist uit Hurdegaryp door nog onbekende oorzaak rechtdoor gereden, waarna hij met zijn auto boven een sloot tot stilstand kwam. Door de aanrijding liep de bestuurder gezicht -en bekkenletsel op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd een bloedproef bij hem afgenomen, omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol had gedronken.

Burgernetactie na diefstal benzine
LEEUWARDEN – De politie heeft samen met 1500 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een verdachte man die benzine had gestolen. Een medewerker van tankstation aan de Wismastate zag dinsdagavond dat een man een jerrycan vol met benzine tankte. Hij stopte de jerrycan in een grote boodschappen tas en liep vervolgens weg zonder te betalen. De medewerker waarschuwde de politie en gaf een signalement van de dief door. Agenten gingen op zoek naar de man en tevens werd een Burgernetactie door de Meldkamer Fryslân gestart. Ondanks de zoekactie en enkele tips van de deelnemers van Burgernet werd de man niet meer aangetroffen. Namens het gedupeerde tankstation moet nog aangifte worden gedaan.

Vier fietsendieven aangehouden
SNEEK- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een fietsendiefstal die zaterdagavond plaatsvond op de 1e Woudstraat. Een getuige zag drie knapen bezig het slot van een fiets door te flexen waarna zij direct via 1-1-2 de politie belde. Uit onderzoek in de omgeving konden de agenten eerst twee 14 en een 15-jarige inwoner van Sneek aanhouden. Zondag werd nog een 13-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van de fietsendiefstallen. Tijdens het verhoor bekenden de verdachten in ieder geval vijf fietsendiefstallen. De fietsen werden de afgelopen weken gestolen bij het Station. De gestolen fietsen werden in de Koopmansgracht, Veemarktterrein en de Anna Palownastraat aangetroffen. Deze werden in beslag genomen. In de woning van één van de 14-jarige verdachte werden nog twee imitatievuurwapens aangetroffen. Deze werden in beslag genomen. Tegen alle vier verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor konden de verdachten het politiebureau verlaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Getuigen gezocht voor vernielingen
GROU- De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van en bij het NS-Station in Grou. De vernielingen vonden in de nacht van maandag op dinsdag plaats. Er werd een kaartautomaat en de ruit van het restaurant vernield. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernielingen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Zie voor meer foto’s op de politieopsporingsite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]

112Fryslan