Fryslân • Politieberichten van dinsdag 1 december 07.00 uur t/m woensdag 2 december 07.00 uur.

Heerenveen: inzittende gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend een verkeersongeval op de Rijksweg A32 afgehandeld. Een 31-jarige man uit Sneek kon bij het afremmen door zijn voorligger een aanrijding met het voertuig van een 34-jarige vrouw uit Scharsterbrug, niet voorkomen. Het lukte niet op tijd zijn voertuig tot stilstand te brengen met een aanrijding tot gevolg. Door de klap schoot de 34-jarige vrouw door en reed tegen de achterzijde van de auto van een 22-jarige man uit Sneek. Alle bestuurders kwamen met de schrik vrij. De inzittende van de 22-jarige man uit Sneek, een 41-jarige vrouw uit Sneek, is met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Vrouwenparochie: fietscontrole
De politie heeft dinsdagochtend een verlichtingscontrole gehouden op de Middelweg-oost. Daarbij werden 16 fietsers bekeurd vanwege het niet voeren van verlichting. De verlichting was niet in orde door lege batterijen of het niet inschakelen van de verlichting.

Wolvega: controle na klachten over gedrag fietsende scholieren
De politie heeft maandagochtend van 08.45 uur tot 09.15 uur gecontroleerd bij de rotonde aan de Drafsportlaan. Bij de politie waren meerdere klachten binnen gekomen over het gedrag van fietsende scholieren. Tijdens de controle werden 10 bekeuringen uitgedeeld wegens het niet volgen van de juiste rijrichting bij de rotonde. Het niet volgen van de juiste rijrichting levert veel verwarring op bij de overige verkeersdeelnemers. Op maandag 30 november werd er ook al door de agenten gecontroleerd. Toen werden er 18 bekeuringen uitgeschreven voor het niet volgen van de juiste rijrichting bij die rotonde. De agenten hebben inmiddels een gesprek gehad met de nabij gelegen school om te kijken naar een oplossing. De school gaat intern aandacht besteden het gevaarlijke rijgedrag.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak in sportkantine
De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan het Barkhof. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een snoepautomaat opengebroken, waaruit vervolgens een geldbedrag werd weggenomen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 48-jarige inwoonster van Harlingen aangifte.

Heerenveen: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt de brandstichting in een flat aan de Sperwer. Op diverse etages werden maandagavond pvc-buisjes gevuld met sterretjes tot ontbranding gebracht. Door de brandjes ontstond er schade aan de vloeren en muren. Maandagavond werden er vier jongeren van rond de 14 jaar bij de flat gesignaleerd. Mogelijk dat de vier de brandjes hebben gesticht. Een 40-jarige inwoner van Beetsterzwaag deed aangifte.

Noordwolde: politie ontmantelt kleine hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Paardendreef een kleine hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een melding bij Meld Misdaad Anoniem. In een bijkeuken werden 25 hennepplanten aangetroffen. De planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 28-jarige bewoonster werd als verdachte gehoord. De vrouw verklaarde tegenover de agenten dat ze op deze manier wat extra geld probeerden te verdienen. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. De bewoner moet nog worden gehoord.

Noordoost Fryslân: politie houdt verkeerscontroles
De politie heeft dinsdag op de carpoolplaats bij Lauwersseewei nabij Dokkum en op het parkeerterrein van een tankstation aan de Rondweg nabij Feanwâlden een verkeerscontrole gehouden. Ook elders in het gebied, onder andere in de omgeving van de Westereen, werd door de agenten gecontroleerd. Bij de controle in Dokkum werden 25 automobilisten gecontroleerd, waarbij werd gelet op snelheid en de belading van aanhangers. Drie bestuurders kregen een bekeuring, waarvan er twee voor een te hoge snelheid en één voor versleten autobanden. Op de Rondweg nabij Feanwâlden werden tien automobilisten gecontroleerd. Ook hier kregen de aanhangers speciale aandacht van de agenten. Tijdens deze controle werden geen overtredingen geconstateerd. Bij de rijdende controles in de omgeving van de Westereen werden vijf bekeuringen uitgeschreven, waarvan drie voor het niet dragen van de autogordel, één voor het ontbreken van een afgeknotte driehoek op de aanhangwagen van een trekker en één voor het onvoldoende zicht hebben door de voorruit.

Lemmer: politie houdt drie verdachten aan voor winkeldiefstal
De politie heeft dinsdagmiddag bij een winkel in het centrum van Lemmer drie inwoners van het dorp van 60, 37 en 37 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Op 21 november was er in een winkel in Emmeloord kleding gestolen. De diefstal was door een bewakingscamera geregistreerd. De beelden waren vervolgens aan het personeel getoond. Dinsdagmiddag zag een medewerker drie personen lopen, waarvan de medewerker zeker wist dat het de drie winkeldieven waren. De politie werd gewaarschuwd en de agenten stelden een nader onderzoek in. De drie Lemster, twee mannen en één vrouw, werden aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van het trio werd in beslag genomen.

Goutum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Wergeasterdyk een aanrijding onderzocht, waarbij een 49-jarige bromfietser uit Franeker gewond raakte. De bromfietser was tegen de auto van een 63-jarige inwoner van Sneek gereden. De Franeker kwam daardoor ten val met zijn bromfiets en liep daardoor letsel op aan zijn enkel. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na migraineaanval
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige vrouw uit Leek. Op de Ureterpvallaat was de bestuurster rechtdoor over de rotonde gereden. Zij verklaarde aan de politie dat zij een migraineaanval had gehad. Omdat zij door de migraine onveilig rijgedrag vertoonde is haar rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal tegen de vrouw opgemaakt.

Schettens: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige vrouw uit Makkum. De automobiliste passeerde op de Van Osingaweg een snelheidscontrole met 135 kilometer per uur. Hier geldt een maximaal toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. Agenten hielden de bestuurster staande waarna haar rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval met scooter
De politie heeft dinsdagavond een verkeersongeval op de Heliconweg, nabij de ingang van de parkeerplaats aan het WTC, afgehandeld. Een 40-jarige bromfietsster uit Leeuwarden naderde een nieuwe verkeersheuvel die zij vermoedelijk te laat zag. De vrouw moest daardoor plotseling remmen en kwam vervolgens ten val. Per ambulance werd het slachtoffer met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De gemeente Leeuwarden is ingeschakeld om bebording te plaatsen bij deze nieuwe verkeerssituatie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan