Woensdag 19 oktober

Politieberichten van woensdag 19 oktober

Getuigen gezocht van vernieling

FEANWALDEN – De politie zoekt getuigen van een vernieling van een geparkeerde auto bij het treinstation aan de Stasjonswei. Vrijdag 14 oktober parkeerde een 61-jarige inwoonster van Jouswier haar zwarte Alfa Romeo 146 bij het station. Toen ze dinsdagmiddag weer bij haar auto kwam, wilde die niet starten. De ANWB kwam ter plaatse en een medewerker constateerde dat de brandstofleiding onder de auto kapot was geknipt. De vrouw deed aangifte. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Derde aanhouding in drugsonderzoek

NOORDOOST FRYSLAN – De politie heeft in een onderzoek naar de handel in harddrugs in Noordoost Fryslân een derde verdachte aangehouden. Dinsdag werd een 22-jarige inwoner van De Westereen aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij samen met een 27-jarige plaatsgenoot, die op 10 oktober al werd aangehouden, heeft gehandeld in cocaïne. Op 11 oktober werd ook al een 25-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden. Ook hij wordt er van verdacht dat hij heeft gehandeld in harddrugs. De politie gaat verder met het onderzoek en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Aanrijding met buffel

KATLIJK – De politie heeft dinsdag rond 07.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Tjongervallei. Een 54-jarige inwoonster uit Oudehorne zag te laat dat er een losgebroken buffel op de weg liep en reed tegen het dier aan. De auto liep schade aan de voorzijde op. De eigenaar van de buffel is in kennis gesteld. Het is niet bekend of het dier ook gewond is geraakt.

Snelheidscontrole na klachten

ALDE LEIE/BEETGUM – De politie heeft dinsdagmiddag op de Leijester Hegedyk in Alde Leie een snelheidscontrole gehouden met de lasergun. Op deze weg in de bebouwde kom mag 30 kilometer per uur worden gereden. Volgens veel klagers wordt er echter veel sneller gereden. Daarom besloot de politie een snelheidscontrole te houden op deze locatie. In totaal kregen vijf automobilisten een bekeuring, dit omdat hun snelheid vijftig kilometer per uur of sneller was. ’s Avonds werd met behulp van de lasergun gecontroleerd op de Westerwirdleane in Beetgum. Op deze weg mag 80 kilometer per uur worden gereden. Ook hier kregen vijf automobilisten een bekeuring omdat ze te snel reden. De snelheden van de overtreders lagen boven de 100 kilometer per uur.

Litouwse winkeldieven aangehouden

SNEEK – De politie heeft dinsdagochtend na een zoektocht een 19-jarige Litouwse vrouw en een 23-jarige Litouwse man aangehouden na een winkeldiefstal bij een supermarkt aan hetNormandiaplein. Het personeel betrapte twee mannen en een vrouw toen ze etenswaren probeerden te stelen. Het trio verliet de winkel en het personeel zette de achtervolging in. Ze werden daarbij geholpen door meerdere agenten. De 19-jarige vrouw kon al snel worden aangehouden. Tijdens de fouillering vonden agenten twee sterke magneten in de kleding van de vrouw. Niet veel later werd ook de 23-jarige man aangehouden. De andere winkeldief werd niet meer gevonden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Openstaande gevangenisstraffen

DRACHTEN – Een 22-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft zich dinsdagmiddag bij het politiebureau in Drachten gemeld. Agenten waren al een tijdje naar hem op zoek, dit omdat hij nog twee gevangenisstraffen had openstaan. Door al die bezoeken van de politie was zijn familie het meer dan zat. Zij wisten de man er van te overtuigen dat het beter was om zich bij het politiebureau te melden. Dit deed hij dan ook dinsdag aan het einde van de middag. De man moet nog een gevangenisstraf van 30 dagen en 120 dagen jeugddetentie uitzitten. Hij werd eerst ingesloten in het politiebureau en zal vandaag naar een gevangenis worden gebracht.

Twee winkeldieven aangehouden

LEEUWARDEN – Een beveiligingsmedewerker heeft dinsdagmiddag samen met het personeel van een winkel aan de Nieuwestad een 24-jarige inwoner van Drachten en een 25-jarige inwoonster van Sint Annaparochie aangehouden. De twee werden betrapt toen ze parfum probeerden te stelen. Het duo verliet snel de winkel maar een beveiliger zette de achtervolging in. Hij werd daarbij geholpen door het personeel van de winkel. De twee winkeldieven werden aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. Na verhoor werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mochten ze het politiebureau weer verlaten.

Rijden onder invloed

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft dinsdagmiddag tegen een 59-jarige automobilist uit Tzummarum proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Warmoesstraat en besloten hem te controleren. Ze hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens bleek dat de man nog voor een paar honderd euro aan boetes had openstaan en dat hij nog een gevangenisstraf van 21 dagen moest uitzitten. Hij werd dan ook ingesloten en zal vandaag naar een gevangenis worden gebracht om daar zijn straf alsnog uit te zitten. Daarnaast moet de man zijn boetes nog betalen.

Heler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Salomonszegel een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De man reed op een gestolen fiets. De fiets werd in beslag genomen en de verdachte werd aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De fiets gaat retour richting de rechtmatige eigenaar.

Vier fuiken in beslag genomen

GOENGA – De politie heeft dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 42-jarige inwoner van Scharnegoutum. Tijdens een visserijcontrole zagen een agent en een bijzonder opsporingsambtenaar van de Sportvisser Fryslân dat een man uit een sloot naast de Spearsterdyk vier fuiken uit het water haalde. De 42-jarige man werd aangesproken. De fuiken werden in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 87-jarige automobilist uit Akkrum ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Een surveillerende motoragent zag dat een auto een parkeerplaats aan het Fok verliet en vervolgens tegen het verkeer in ging rijden. De agent wilde de bestuurder aanspreken en reed naar de auto toe. Eenmaal naast de auto klopte de motoragent op het ruit. De bejaarde bestuurder reageerde niet en reed weer door. Een paar meter verder stopte hij weer. De motoragent reed naar de auto toe en probeerde wederom contact met de man te krijgen. De bestuurder stopte even, maar reed al snel weer door en raakte daarbij de politiemotor. Die viel vervolgens om. De motoragent zette zijn motor weer rechtop en reed achter de bejaarde bestuurder aan. Die stopte en vervolgens zette de agent zijn motor voor de auto. Ook nu weer reed de bejaarde man tegen de politiemotor om vervolgens zijn weg te vervolgen. De agent gaf diverse stoptekens, maar de man reageerde nergens op. Uiteindelijk stopte hij op een parkeerplaats aan de Tjepkemastraat. Daar werd het rijbewijs van de 87-jarige ingevorderd vanwege gevaarlijke rijgedrag. Tevens werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Het CBR gaat beoordelen of de Akkrumer nog wel geschikt is om een auto te besturen.

Man aangehouden voor huisvredebreuk

HEERENVEEN – Een beveiligingsmedewerker heeft dinsdagmiddag in een winkel aan de Dracht een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden na het plegen van huisvredebreuk. Het was de beveiliger bekend dat de Leeuwarder een landelijk winkelverbod voor de betreffende winkelketen had gekregen. Dit omdat hij al meerdere keren in diverse vestigingen was betrapt tijdens winkeldiefstallen. Ook nu weer was de man in het bezit van goederen die hij vermoedelijk had gestolen. De verdachte werd overgedragen aan de agenten. Die namen de Leeuwarder mee naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De gestolen goederen werden in beslag genomen. De 37-jarige man mocht vervolgens het bureau weer verlaten.

Bejaarde man gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Mr. P.J. Troelstraweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 88-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakte. De man reed met zijn scootmobiel over het fietspad. Hij wilde de weg oversteken en dacht dat een naderde auto wel zou stoppen. Dit deed de automobilist (gegevens onbekend) echter niet en een aanrijding was het gevolg. De bejaarde man kwam met zijn scootmobiel ten val en liep daarbij letsel op aan zijn heup en been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 26-jarige beginnend bestuurster uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de automobiliste tegen op de Hooizolder. Ze besloten haar te controleren omdat het sterke vermoeden bestond dat ze onder invloed van alcohol verkeerde. Ze werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies ze 444 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van deze beginnend bestuurster ingevorderd.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan