Fryslân, 19-08-2009 • Politieberichten van dinsdag 18 augustus 07.00 uur t/m woensdag 19 augustus 07.00 uur.

Fryslân: politie waarschuwt voor oplichters
De politie waarschuwt ondernemers voor oplichtingsactiviteiten. De afgelopen periode zijn er bij een aantal bedrijven in de provincie Fryslân rekeningen bezorgd van overheidsinstanties. De originele rekeningen waren echter voorzien van een kleine sticker met daarop tekst ‘rekeningnummer is gewijzigd’ gevolgd door het nieuwe rekeningnummer. Na onderzoek bleken de overheidsinstanties niet de rekeningnummers te hebben gewijzigd. De sticker is vermoedelijk door oplichters aangebracht. Krijgt u als ondernemer ook zo’n rekening met daarop een sticker? Neem dan eerst contact op met de betrokken instantie om te checken of het rekeningnummer is gewijzigd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u vervolgens contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 om melding hiervan te maken.

Leeuwarden: politie lost sloep diefstallen op
De politie heeft twee diefstallen van sloepen opgelost. De zaak kwam aan het licht, toen een aspirant koper argwaan kreeg toen hij in juli een sloep ter waarde van 15.000 euro via een advertentie in een landelijk dagblad wilde kopen. Hij ontdekte dat er met de naamplaat was geknoeid. Hij belde hierop direct de politie. Uit onderzoek bleek dat de boot begin mei was gestolen vanaf de Junokade. De daders hadden daar het hek vernield en vervolgens de boot en trailer weggenomen. Uit het politieonderzoek kwamen twee namen naar voren. Met de aanhouding van een 45- en een 62-jarige inwoner van Leeuwarden werd ook een tweede diefstal van een dure sloep opgelost. Deze sloep en trailer ter waarde van 20.000 euro werd in Jelsum ontvreemd. Beide mannen werden voor verhoor ingesloten en in verzekering gesteld. Het duo is inmiddels weer in vrijheid gesteld. De boten met buitenboord motor werden in beslaggenomen en zijn inmiddels terug bij de eigenaren die aangifte hadden gedaan

Leeuwarden: verdachte bekent zeven inbraken
De politie heeft met de aanhouding van een 29- en een 30-jarige man uit Leeuwarden een zevental inbraken in Leeuwarden en Marssum opgelost. Op woensdagmiddag 1 juli werd door een getuige gezien dat de mannen vermoedelijk in een woning aan de Sierksmastraat inbraken. Deze getuige belde via 1-1-2 direct de politie en gaf een duidelijk signalement door. Op basis hiervan konden agenten het duo op de Borniastraat aanhouden. De politie trof bij de mannen een gestolen laptop aan. Op vordering van de officier van justitie werden de Leeuwarders op 4 juli 2009 voor de rechter-commissaris geleidt. Deze besloot om beide mannen in bewaring te stellen. Tijdens het onderzoek bekende de 29-jarige Leeuwarder naast deze inbraak nog een zestal inbraken gepleegd te hebben in Leeuwarden en Marssum. De buit bestond voornamelijk uit laptops, geld en sierraden. De verdachten zitten nog vast in afwachting van de behandeling van de strafzaak ter terechtzitting.

De politie wil burgers erop attenderen dat gestolen goederen zoals digitale camera’s en laptops vaak alleen terug te leiden zijn naar de rechtmatige eigenaar via het serienummer of eventuele bijzondere kenmerken. Het is dan ook verstandig bij de aankoop van dit soort goederen deze serienummers te noteren en op een aparte plaats te bewaren. Bij een aangifte van diefstal of inbraak wordt u namelijk verzocht deze gegevens aan de politie te overleggen.

Boornbergum: politie onderzoekt diefstal uit schuur
De politie onderzoekt aan de Nijewei een diefstal uit twee schuren achter een woning. De diefstal is vermoedelijk gepleegd tussen maandagavond en dinsdagochtend. Het is onduidelijk hoe men is binnengekomen. De politie trof geen sporen van braak. Er werden onder andere diverse gereedschappen en twee fietsen weggenomen. De 59-jarige bewoner deed aangifte.

Pingjum: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt een woninginbraak aan De Alde Haven. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men vermoedelijk binnen door een openstaand raam terwijl de bewoners lagen te slapen. Uit de woning werden onder andere een laptop, sierraden en een digitale fotocamera weggenomen. De 28-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Luxwoude: man gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de rijksweg A7 ter hoogte van Luxwoude een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 20-jarige bestuurder van een autoambulance uit Dokkum gewond raakte. De man raakte vermoedelijk onwel en kwam met zijn linker voorwiel in de middenberm terecht. Daarna raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en belandde uiteindelijk met zijn voertuig in de sloot. De Dokkumer is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor belediging
De politie heeft dinsdagochtend op de Reviusstraat een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De man beledigde een parkeercontroleur op het moment dat deze een bekeuring uitschreef. Hierop hield de parkeercontroleur de Leeuwarden aan en droeg hem over aan de politie. De man werd overbracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: fietser gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Wimerts een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 77-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. Vermoedelijk raakte de man met zijn voorwiel de trottoirband waarna hij ten val kwam. Hij is met beenklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Weidum: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een gele boot van het merk Rana. De zes meter lange boot werd tussen maandagmiddag 14.00 uur en dinsdagochtend 08.00 uur gestolen. De boot, met een rode kap en een bruin dekzeil, lag afgemeerd in de vaart aan de Wielsterdyk. De 60-jarige eigenaar uit Weidum deed aangifte.

Oosterwolde: lekkage in gastank onder camper
De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij de afhandeling van een lekkage in een gastank onder een camper. De 60-jarige bestuurder uit Oosterwolde ontdekte op de Hooge Esch het lek. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. De straat werd door de politie ruim afgezet en aan de bewoners werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten. De brandweer stelde vervolgens een onderzoek in. Er bleek een klein gaatje in één van de tanks te zitten. Dit gaatje werd door de brandweer groter gemaakt, zodat het gas snel uit de tank kon ontsnappen. Ondertussen werd de camper nat gehouden. Toen de tanks leeg waren, was het gevaar geweken. De camper werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Harlingen: politie neemt gestolen camper in beslag
De politie heeft dinsdagavond op de Harlingertrekweg een camper in beslag genomen. De camper stond al geruime tijd in deze straat geparkeerd en een buurtbewoner vertrouwde het niet. De politie werd dan ook gewaarschuwd. De agenten gingen ter plaatse en lieten via de Meldkamer Fryslân het kenteken natrekken. Al snel bleek dat het voertuig als gestolen stond gesignaleerd. In de camper lag een 51-jarige man (woonplaats onbekend) te slapen. De 51-jarige man werd aangehouden op verdenking van heling. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De camper werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Hallum: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft dinsdagavond op de Ljouwerterdyk een 22-jarige inwoner van Holwerd aangehouden op verdenking van bedreiging. De man zat als bijrijder in een tractor. De tractor trok een grote kar met daarop hooi. Een 53-jarige automobiliste uit Stiens nadere de combinatie en zag deze pas op het laatste moment omdat de verlichting niet aan stond. De vrouw haalde vervolgens de tractor in en zette haar auto midden op de weg stil. De automobiliste wilde de tractorbestuurder aanspreken omdat hij geen verlichting voerde. De 22-jarige Holwerder bemoeide zich met het gesprek en bedreigde de vrouw en pakte haar bij haar keel. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de agenten hielden de 22-jarige aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Stiens: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 17-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit van een woning aan de Dr. G.A. Wumkesstrjitte. De bewoners van de woning lagen te slapen toen ze een harde knal horen. Na onderzoek bleek er een steen door de ruit te zijn gegooid. Met behulp van enkele buurtbewoners gingen ze op zoek naar de dader. Ze hielden de 17-jarige jongen aan. Hij sloeg één van de buurtbewoners en wist vervolgens te ontkomen. Agenten konden hem even later aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Het Bildt/Leeuwarderadeel/Menaldumadeel/Ferwerderadiel: politie in gesprek met burgers
De politie van Team Middelsee heeft dinsdag de gehele dag 42 dorpen bezocht in de gemeenten Het Bildt, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Ferwerderadiel. Daarbij werden burgers benaderd om met de politie te praten over de veiligheid in hun dorp. In koppels van twee, gingen in totaal 16 agenten de straat op. Er werd willekeurig bij huizen aangebeld om eens te praten met bewoners of op straat werd een praatje gemaakt. Sinds 1 augustus zijn de bureaus in Menaldum en Ferwert gesloten. Belangrijk voor het politieteam was dan ook om de zichtbaarheid op een andere manier in de dorpen in deze gemeenten te tonen. Deze dag is een eerste stap geweest waarbij niet alleen over het veiligheidsgevoel werd gesproken maar ook burgers de politie konden adviseren over verschillende onderwerpen. De politie concludeert dat deze dag absoluut goed is bevallen. De reacties van burgers waren positief; burgers geven aan het fijn te vinden om eens op een andere manier met de politie in contact te komen. Van alle dorpsbewoners waar mee is gesproken zijn de e-mailadressen opgeschreven. Zij krijgen van het team te horen wat er met hun aanbevelingen wordt gedaan. Ook in de toekomst zal de politie vaker op deze manier een praatje op straat maken.

112Fryslan