Politieberichten van woensdag 18 mei.

Politie lost diefstal gereedschap op
KIMSWERD- De politie heeft het onderzoek naar de inbraak in een bedrijfsauto en diefstal uit een appartement opgelost. De diefstal vond plaats op 6 december 2010 bij een appartementencomplex aan de Kimswerderlaan. Uit een geparkeerde bedrijfswagen werden een bouwradio, decoupeerzaag, klopboormachine, fototoestel en een schroefmachine gestolen. Ook uit het appartement werden slopen en lakens weggenomen.

Onderzoek
De zaak kwam aan het licht toen de bedrijfsauto van een 53-jarige inwoonster van Kimswerd leeg achter hun woning werd aangetroffen. Uit de auto bleek gereedschap te zijn gestolen. Ook bleek dat uit het appartement van beddengoed was ontvreemd. Naar aanleiding van de diefstallen stelde de politie een onderzoek in. Tijdens het onderzoek kwamen een 23-jarige inwoner van Kollum en een 23-jarige inwoner van Kollumerzwaag in beeld en zij werden vervolgens aangehouden. De mannen bekenden de diefstallen. Tijdens het verhoor kwam naar voren dat ze de gestolen goederen door hadden verkocht. De politie heeft eind maart een 22-jarige inwoner van Buitenpost en een 27-jarige inwoner van Kootstertille op verdenking van heling aanhouden. Na verhoor werden de verdachten heengezonden. Tegen alle vier verdachten werd is proces-verbaal opgemaakt.

Dronken bestuurder taxi
HANTUM – De politie heeft dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige bestuurster uit Leeuwarden. Rond 08.00 uur was de 41-jarige betrokken bij een eenzijdig ongeval op de Stasjonswei. Hier was zij met een taxibus die zij bestuurde in een tuin gereden. Agenten zagen dat zij behoorlijk onder invloed van alcohol was en daarom is zij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies zij 1410 ug/l een enorm promillage. In de taxi-bus waren twee kinderen aanwezig die zij naar een school in Dokkum moest vervoeren. Zij raakten niet gewond. Naast haar rijbewijs is ook haar taxipas ingevorderd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Drie verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging
LEEUWARDEN- De politie heeft een onderzoek afgerond naar openlijke geweldpleging tegen personen en als tweede feit openlijke geweldpleging tegen goederen c.q. vernieling.De misdrijven vonden plaats in de nacht van 5 op 6 maart op de Camminghabrug, waarbij het slachtoffer, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden, door drie jongeren ernstig werd mishandeld.

Toen het slachtoffer rond middernacht in de richting van de brug aan de Camminghaburg fietste zag hij de drie jongeren op de brug staan. Het slachtoffer kende deze Leeuwarders van 16, 17 en 17 jaar. Hij stopte en stapte vervolgens af om een praatje met het trio te maken De drie waren onder invloed van alcohol. Vervolgens ontstond een woordenwisseling waarbij de 15-jaige jongen werd geslagen en geschopt. Terwijl het slachtoffer op de grond lag, werd hij door de verdachten tegen zijn hoofd geschopt. De jongen wist aan zijn belagers te ontkomen en naar huis te vluchtten. Zijn belagers gingen achter hem aan en eenmaal thuis werd de auto van de vader van het slachtoffer vernield.

Tijdens het onderzoek hoorden de agenten diverse getuigen. De drie verdachten werden op 29 en 30 maart aangehouden. Zij werden voor verhoor ingesloten en vervolgens in verzekering gesteld. De drie verdachten zijn vervolgens bij de rechter-commissaris voorgeleid. Inmiddels zitten zij niet meer vast, maar worden nog wel als verdachten in deze zaak aangemerkt. Zij zullen zich binnenkort voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Man steelt geld uit kassa
SCHARNEGOUTUM- De politie heeft een onderzoek afgerond van diefstal van geld uit de kassa van de plaatselijke sportvereniging. In het weekend van 3 op 4 april werd uit de sportkantine aan de Fleardyk geld gestolen terwijl de achterdeur niet slotvast was afgesloten. Naar aanleiding van de aangifte stelde de politie een onderzoek in waarbij een 61-jarige inwoner van Scharnegoutum op 5 mei werd aangehouden. De verdachte werd door de bewakingcamera’s gefilmd toen hij het gebouw binnenging terwijl er niemand aanwezig was. De verdachte werd uitgebreid aan het politiebureau gehoord en bekende uiteindelijk zijn daad. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt, waarna hij het politiebureau weer mocht verlaten. Een 51- jarige inwoner van Scharnegoutum deed aangifte.

Rijden onder invloed
OOSTERWOLDE- De politie heeft dinsdagavond een 65-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Agenten zagen de man in de Grietmanstraat in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Nadat zij de man een stopteken hadden gegeven en hem vervolgens aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 685 ug/l blies. Naast een proces-verbaal werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Invordering rijbewijs
HEERENVEEN – In de nacht van dinsdag op woensdag bekeurde de politie een 42-jarige bestuurder uit Oldenburg (Duitsland). De man reed met een snelheid van 179 km/u, waar maximaal 120 km/u toegestaan is, in zijn auto over de Rijksweg A7 ter hoogte van de oprit Tjallebert. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg proces-verbaal.

Politie houdt man aan voor poging tot doodslag
FRANEKER – De politie hield in de nacht van dinsdag op woensdag een 42-jarige inwoner van Franeker aan ter zake poging tot doodslag. Een bewoner van It Ankerplak zag bij thuiskomst de 42-jarige man, een straatgenoot, boos rond zijn woning scharrelen en via de tuindeur zijn woning binnen stappen. Toen hij hem aansprak werd hij door de ‘inbreker’ met de dood bedreigd. Uiteindelijk wist hij de verdachte hardhandig zijn woning uit te werken waarna deze een ruit met een ijzeren staaf vernielde en de benen nam. Toen de gealarmeerde politie ter plaatse kwam bevond de man zich op straat en werd aangehouden en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Buurman na burenruzie aangehouden
LEEUWARDEN – In de nacht van dinsdag op woensdag hield de politie een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aan. Na een ruzie met zijn buurman in de Magnoliastraat waarbij hij daar een deur intrapte, werd hij aangehouden en ingesloten. Onderzoek volgt.

Acht verdachten aangehouden voor inbraak
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag acht Roemenen in de leeftijd van 23 tot 28 jaar aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige zag in de Staniastate dat drie mannen uit een bedrijfswagen stapten die voorzien was van buitenlandse kentekenplaten. Hij zag dat de mannen zich verdacht ophielden en de wijk inliepen Hij vertrouwde de situatie niet en belde direct via 1-1-2 de politie. Deze kwamen direct ter plaatse en stelden een onderzoek in. Toen zij de bus aantroffen bleek deze gevuld te zijn met gereedschap en kabels welke van diefstal afkomstig waren.

Na een tijdje kwam een personenauto aanrijden waarbij twee mannen uitstapten en in de bedrijfswagen wilden stappen. Vervolgens werden deze twee verdachten aangehouden. Daarnaast werden twee inzittenden van de personenauto aangehouden. Agenten hadden eerder die nacht op een parkeerplaats nabij de Kleine Wielen dezelfde bedrijfswagen en nog twee andere auto’s gecontroleerd. Hier waren acht Roemenen aanwezig. Naar aanleiding van de aanhouding van de vier verdachten in de Staniastate zijn de agenten naar de parkeerplaats gereden en ook de andere vier andere Roemenen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal. Alle acht verdachten zijn voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor zware mishandeling
SLIJKENBURG – De politie heeft dinsdagavond een 52-jarige man uit Slijkenburg aangehouden voor zware mishandeling. De man wordt ervan verdacht een 38-jarige vrouw uit Slijkenburg op het Slijkenburg in het gezicht te hebben geslagen. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie en de verdachte zit vast. De politie heeft de zaak in behandeling.

Botsing tussen scooter en auto
DRACHTSTERCOMPAGNIE – Dinsdagmiddag heeft op de Folgersterloane een aanrijding tussen een scooter en een personenauto plaatsgevonden. Ter plekke bleek een 38-jarige man uit Drachten op zijn scooter te zijn aangereden door een 53-jarige automobilist uit Surhuisterveen. De automobilist kwam uit de richting van de Smidswei en verleende geen voorrang aan de bestuurder van de scooter. De 38-jarige man op de scooter reed op de Folgersterloane en kwam uit de richting van Drachten. Door de aanrijding raakte de bestuurder van de scooter licht gewond aan een voet en hij werd door de politie naar de huisarts gebracht. Beide bestuurders hadden geen alcohol gedronken.

Verkeersongeval met letsel
DRACHTEN – Dinsdagmiddag heeft op de Noorderhogeweg een verkeersongeval met letsel plaatsgevonden. Een 45-jarige automobilist uit Drachten reed in de richting van Drachten en voor hem reed een vrachtwagen. Een 54-jarige automobilist uit Surhuisterveen kwam van de N31 en wilde rechtdoor op de kruising en linksaf richting Rottevalle. De 54-jarige automobilist zag door de afslaande vrachtwagen de 45-jarige automobilist niet en reed de kruising op. Een aanrijding was het gevolg. De 45-jarige automobilist hield een pijnlijke nek over aan de aanrijding en ging naar de huisarts. Beide bestuurders hadden geen alcohol gedronken.

112Fryslan