Fryslân, 18-03-2009 • Politieberichten van dinsdag 17 maart 07.00 uur t/m woensdag 18 maart 07.00 uur.

Wolvega: onderzoek naar bommelding afgerond
De politie heeft met de aanhouding van een 41-jarige inwoner van Wolvega het onderzoek naar een bommelding bij een bank aan de Pastoriestraat afgerond. Op maandag 15 december 2008 belde de man naar het gemeentehuis in Wolvega met de mededeling dat er een bom zou ontploffen in of nabij de bank. De gemeente informeerde onmiddellijk de politie. De politie besloot de directe omgeving af te zetten en de gebouwen te ontruimen. Explosievenverkenners van de politie stelden een onderzoek in. Er werd geen bom aangetroffen, waarna de omgeving weer werd vrijgegeven.
De politie startte een onderzoek om de persoon te achterhalen die de valse bommelding had gedaan. Zo werd er gesproken met getuigen en digitaal onderzoek verricht. Dit alles resulteerde dinsdagochtend in de aanhouding van de 41-jarige. Na verhoor bekende de man dat hij verantwoordelijk was voor de bommelding. Hij kon niet aangeven waarom hij deze melding had gedaan. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het politiebureau weer verlaten.

Ureterp: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmorgen op de Hegebrechsterleane een aanrijding afgehandeld waarbij een 16-jarige fietser uit Ureterp gewond raakte. De jongen fietste vanuit de richting Ureterp in de richting van Drachten toen hij onverwacht overstak. Een 31-jarige automobilist uit Wijnjewoude die achter de jongen reed, kon hem niet meer ontwijken en een aanrijding van het gevolg. De jongen is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in drachten gebracht.

Dearsum: man overlijdt na aanrijding
Dinsdagmorgen is op de N354 onder Dearsum een 49-jarige man uit Boazum bij een verkeersongeval om het leven gekomen. De man reed, door een nog onbekende oorzaak, op de verkeerde weghelft. Hij kwam hierbij frontaal in botsing met een hem tegemoetkomende vrachtwagen, bestuurd door een 38-jarige inwoner van Gorredijk. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed de 49-jarige automobilist op de plaats van het ongeval. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een nader onderzoek ingesteld. Door het ongeval is de weg enkele uren afgesloten geweest.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Julianalaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 40-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw stak de Julianalaan over en fietste vervolgens in de richting van het Van Mierenveldplantsoen. Uit de richting van het Oostergoplein naderde een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden. Hij kwam in botsing met de fietsster. Het slachtoffer kwam ten val en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Omdat er een vermoeden bestond dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren en een proces-verbaal.

Gorredijk: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Nijewei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 50-jarige fietser uit Gorredijk gewond raakte. De wielrenner werd door een 72-jarige automobilist over het hoofd gezien en een aanrijding was het gevolg. Ondanks de duisternis voerde de wielrenner geen verlichting. De bestuurder van personenauto verklaarde dan ook dat hij de fietser niet had opgemerkt. De 50-jarige werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Heerenveen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Kuinder. Men kwam dinsdagavond binnen na het forceren van een deur. De agenten waren snel ter plaatse en met behulp van een politiehond werd het pand doorzocht. Hierbij werd echter niemand aangetroffen. Uit het gebouw waren diverse goederen verdwenen. De sleutelhouder kon echter niet exact aangeven wat er nu allemaal precies was gestolen. De eigenaar van het bedrijf gaat vandaag, woensdag, aangifte doen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit nepwapen
De politie heeft dinsdagavond op de Tijnjedyk een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was in het bezit van een nepwapen dat niet van echt was te onderscheiden. Eerder die avond had de Leeuwarder in een parkje naast de Drachtsterweg onenigheid gehad met een man die zijn hond uitliet. De hondenbezitter had gezien dat de 39-jarige in het bezit was van een vuurwapen. Hij waarschuwde dan ook de politie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement en vluchtrichting kon de Leeuwarder op de Tijnjedyk worden achterhaald. De 39-jarige haalde het nepwapen uit zijn broekband, waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau weer verlaten. Het nepwapen werd in beslag genomen.

Heerenveen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Turfschip. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam probeerde men door een gat in het dak te maken binnen te komen. Eerst werd de mastiek en het isolatiemateriaal verwijderd. Vervolgens werd het dakprofiel opengeknipt. Hierdoor ontstond er grote schade. Mogelijk zijn de inbrekers gestoord, want ze zijn niet in het pand geweest. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 41-jarige inwoner van Nieuwebrug aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan