Woensdag 18 februari

Fryslân, 18-02-2009 • Politieberichten dinsdag 17 februari 07.00 uur t/m woensdag 18 februari 07.00 uur.

Aalsum: onderzoek naar grafschennis afgerond
De politie heeft de afgelopen tijd tot vijf maal toe een aangifte binnen gekregen van grafschennis aan een graf op de begraafplaats aan de Dokkumerwei. Om “de daders”, die vijfmaal toesloegen op dezelfde plek, te achterhalen werd er een camera geplaatst en beelden opgenomen. De beelden werden na het laatste geval bekeken. Op de beelden is er niemand te zien terwijl de afdekplaat vanzelf van het graf schuift. Uit onderzoek is gebleken dat in dit geval de grafsteen door een natuurlijk proces is gaan schuiven. Iets wat niemand voor mogelijk had gehouden, gelet op het gewicht van de grafsteen. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, wordt nog nader onderzocht.

Oudehaske: hennepkwekerij opgerold en namaakartikelen in beslag genomen
De politie heeft maandag in een woning aan de Jousterweg een hennepplantage ontmanteld en een partij, vermoedelijk, namaakartikelen ontdekt. Bij de politie was een melding van stankoverlast binnen gekomen. Ter plaatse werden in de woning 202 hennepplanten en een partij broeken, shirts, parfums en horloges aangetroffen. De planten, de gebruikte apparatuur en de goederen zijn in beslag genomen. De 44- en 54-jarige bewoners zijn aangehouden en op het bureau verhoord. Later deze week worden de artikelen door een expert op echtheid gecontroleerd.

Zweins: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur met een lasergun op snelheid gecontroleerd op de Rijksstraatweg. Tijdens de controle passeerden 60 bestuurders, waarvan er drie sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste overtreder reed 99 kilometer per uur. De drie bestuurders kregen allemaal een bekeuring.

Grou: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagavond laat op de Seinpolle een 22-jarige automobilist uit Groningen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder was in een bocht met zijn auto rechtdoor gereden. Hij kwam uiteindelijk in een tuin van een woning tot stilstand. Omdat er een vermoeden bestond dat de Groninger onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnende bestuurder 645 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Idaerd A32: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16:30 een verkeerscontrole gehouden op de A32. Tijdens de controle kregen twaalf automobilisten een proces-verbaal. Twee bestuurders kregen een procesverbaal voor overschrijding van de maximale snelheid van 120 kilometer per uur. Na de wettelijke correctie bleek dat beide bestuurders 29 kilometer per uur te hard hadden gereden. Twee bestuurders kregen een procesverbaal vanwege het niet richting aangegeven met de richtingaanwijzer tijdens het inhalen. Na telling van agenten bleken de twee bestuurders respectievelijk acht en tien keer in te halen zonder de richtingaanwijzer te gebruiken. Twee bestuurders kregen een procesverbaal voor het niet rechts houden op de autosnelweg. De twee reden vier kilometer lang op de linker rijbaan, terwijl er voldoende ruimte was op de rechter rijbaan. Tenslotte kregen nog vier bestuurders een procesverbaal omdat ze geen autogordel droegen.

Leeuwarden: verdachte straatroof aangehouden na burgernetactie
De politie heeft in de nacht dinsdag op woensdag in de Heerestraat een 40-jarige inwoner van Blijham aangehouden op verdenking van een straatroof. Omstreeks 0.44 uur kregen surveillerende agenten een melding dat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden op de Eewal het slachtoffer was geworden van een straatroof. Bij de roof was een bedrag van enkele tientallen euro’s buit gemaakt. Het slachtoffer kon een goede beschrijving van de dader geven. Tevens gaf hij de vluchtrichting door. Hierop werd door de Meldkamer Fryslân besloten om een burgernetactie te starten. Aan 477 deelnemers van burgernet werd gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de dader. Omstreeks 01.30 uur werden alle deelnemers van burgernet geïnformeerd dat de actie geen succes gehad. Nog geen vijf minuten nadat de actie was afgeblazen, belde één van de deelnemers van burgernet dat hij de mogelijke dader had gezien in een horecagelegenheid in de stad. De man verliet de horecagelegenheid en werd te voet gevolgd door de agenten. Uiteindelijk werd de verdachte in de Heerestraat aangehouden. De 40-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan