Politieberichten van woensdag 18 augustus.

Twee gewonden bij eenzijdige aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmorgen een eenzijdige aanrijding op verbindingsweg van de A7 naar de A32 richting Wolvega afgehandeld. Daarbij raakte een 23-jarige automobiliste uit Sneek gewond. Een 24-jarige inwoner van IJsbrechtum die naast het slachtoffer in de auto zat, raakte licht gewond. De automobiliste is waarschijnlijk te ver naar links uitgeweken waarna zij in de berm terecht kwam. Toen zij de auto probeerde bij te sturen vloog deze over de kop en rolde de berm in. De vrouw raakte door de aanrijding bekneld en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Beide personen zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 24-jarige man mocht na controle weer naar huis.

Man rijdt met vrouw op motorkap
BAKKEVEEN – De politie heeft dinsdagochtend een 39-jarige automobilist uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op de Duerswaldmer Wei. Rond 10.30 kreeg de 39-jarige verdachte ruzie met zijn 39-jarige vrouw. Hierbij ontstond een woordenwisseling waar hun twee kinderen getuige van waren. De man is vervolgens terug naar de auto gerend met als doel naar huis te gaan. De vrouw kon dit niet accepteren en is op de motorkap geklommen. De man is vervolgens met zijn vrouw op de motorkap weggereden. Na enkele tientallen meters kwam de auto tot stilstand. Een 28-jarige inwoner van Hengelo stopte bij het zien van het voorval met zijn bestelbus en vroeg de verdachte uit te stappen. De man reageerde niet en dreigde weer gas te geven. Na een trap tegen het portier van de auto kreeg de Hengeloer de aandacht van de 39-jarige man. De vrouw sprong van de motorkap af en de man gaf weer gas. De 28-jarige man en de vrouw konden nog net de auto ontwijken. De verdachte stapte uit zijn auto en haalde de sleutels uit de bestelbus van de 28-jarige man. Hierop greep de inwoner van Hengelo in. Hij pakte de verdachte vast en ging bovenop hem zitten. De politie kwam snel ter plekke om de verdachte over te nemen. De man werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Gestolen Mercedes teruggevonden
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag in Lelystad de gestolen Mercedes Benz 180 CDI teruggevonden. De auto werd daar in een woonwijk aangetroffen. De agenten namen de auto in beslag. De autosleutels werden in de nacht van zondag op maandag uit een woning aan de Jonkvrouw in Sneek gestolen. Vervolgens werd de twee weken oude Mercedes uit de garage gestolen. De 48-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor misbruik 1-1-2
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 41-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van misbruik van het alarmnummer 1-1-2. De man had ’s ochtends tien keer met 1-1-2 gebeld en had daarbij meerdere malen de centralisten van de Meldkamer Fryslân uitgescholden. Ondanks diverse verzoeken om het alarmnummer niet te misbruiken, bleef de man doorgaan. Reden voor de agenten om naar de woning van de Drachtster te gaan. Daar werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Foto’s inbrekers op dadergezocht.nl
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag drie foto’s van mogelijke inbrekers geplaatst op de Friese opsporingssite Dadergezocht. Op 11 augustus werd er ingebroken in kelderboxen van de (rode) flat aan de Formerusstraat in Sneek. De drie inbrekers braken deuren van kelderboxen open en namen fietsen en geluidsapparatuur mee. Een bewakingscamera maakte beelden van de verdachten.

Vrouw aangehouden na winkeldiefstal
HEEG – De politie heeft dinsdagmiddag een 60-jarige vrouw uit Sneek aangehouden in een winkel aan de Koaldyk. De bedrijfsleider van de winkel had deze vrouw al langer op het oog. Dinsdagmiddag rond 17.30 uur stopte de 60-jarige verdachte goederen in een van haar twee tassen. Ze rekende een aantal producten af en liep naar de uitgang. Beide tassen stopte ze vervolgens in haar auto. Een medewerker van de winkel houdt de vrouw buiten aan en belt de politie. De vrouw had voor een groot bedrag aan boodschappen gestolen. De vrouw werd vervolgens door agenten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en is overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek is ingesloten.

Jongen gewond na val
BURGUM- De politie heeft dinsdagmiddag op de Zomerweg het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval. De agenten kregen een melding dat een 14-jarige inwoner van Burgum van 4 meter hoog naar beneden was gevallen. De jongen was op een aantal stalen balken geklommen. Op een gegeven moment zijn deze gaan schuiven en jongen viel naar beneden. Omdat hij op een van de balken viel, liep de jongen een hoofdwond en brak hij zijn been. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Proces-verbaal voor illegaal verbranden van afval
OOSTHEM – De politie heeft dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 50-jarige inwoner van Oosthem vanwege het illegaal verbranden van afval achter zijn boerderij. De hulpdiensten werden dinsdagmiddag gealarmeerd omdat voorbijgangers dachten dat de boerderij in brand stond. Enkele brandweer- en politieauto’s rukten daarop uit. Al snel bleek dat de boerderij niet in brand stond, maar dat er achter de boerderij afval werd verbrand. Tegen de 50-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt vanwege het illegaal verbranden van afval.

Twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
SNEEK – De politie heeft dinsdag in de gemeente Sneek de rijbewijzen van de twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. ’s Middags passeerde een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden een snelheidscontrole met de lasergun op de Koaiwei onder Offingawier met 125 kilometer per uur, terwijl op deze weg 60 kilometer per uur is toegestaan. ’s Avonds passeerde een 49-jarige automobilist uit Sneek een snelheidscontrole met de lasergun op de A7 nabij zijn woonplaats met 171 kilometer per uur, terwijl op deze weg 120 kilometer per uur is toegestaan. Beide bestuurders kregen een stopteken, waarna de rijbewijzen van de twee werden ingevorderd. Tevens werd tegen het duo proces-verbaal opgemaakt.

Baldadige jongeren op de bon
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond op het Stationsplein twee 15-jarige inwoners van Leeuwarden een bekeuring gegeven voor baldadigheid. Een beveiligingsmedewerker zag dat beide jongens opvallend veel aandacht hadden voor gestalde fietsen bij het NS-station. Nadat de jongens meerdere fietslichten hadden verwijderd, werden ze door de beveiliger aangehouden. Het duo werd vervolgens overgedragen aan de politie. De agenten gingen in gesprek met de twee. De jongens plaatsten vervolgens de weggenomen verlichting terug. Nadat ze dat hadden gedaan kregen ze een bekeuring voor baldadigheid. Tevens werden de ouders van de jongens door de agenten geïnformeerd.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs en/of medicijnen. Een surveillerende motoragent kreeg een melding dat er een man op de Uhlweg, naast de weg, in zijn auto lag te slapen. Een voorbijganger had de slapende man aangesproken. Omdat de 26-jarige man nogal vreemd reageerde, besloot de voorbijganger de politie te waarschuwen. Tijdens het bellen reed de 26-jarige man plotseling weg. Niet veel later trof de voorbijganger de auto, met daarin wederom de slapende Heerenvener, aan op de Leeuwarderstraatweg. De motoragent arriveerde en hij zag dat de 26-jarige half in zijn auto lag. Na ongeveer tien minuten lukte het de agent om de man uit zijn diepe slaap te krijgen. De 26-jarige man had enorme grote pupillen, kwam zeer verward over en kon op vragen geen normale antwoorden geven. De agent had dan ook het sterke vermoeden dat de Heerenvener onder invloed van drugs en/of medicijnen verkeerde. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen de bestuurder opgemaakt. Nadat dit alles was afgehandeld, werd de 26-jarige door twee agenten naar huis gebracht.

Man aangehouden voor openbare dronkenschap
LEMMER – De politie heeft dinsdagavond op de Lijnbaan een 26-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Eerder die avond hadden de agenten de man een bekeuring gegeven omdat de Lemster met een geopende fles sterke drank over straat liep. De man was duidelijk onder invloed van alcohol. De fles sterke drank werd in beslag genomen. De Lemster werd vervolgens naar huis gestuurd. Toen de agenten later die avond weer door het centrum liepen, kwamen ze de 26-jarige weer tegen. Hij kwam op dat moment net uit de supermarkt en had een nieuwe voorraad alcohol gekocht. Om verdere overlast te voorkomen werd de man aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Later die avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Man moet nog 150 dagen ‘zitten’
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond op de Eewal een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Het was de agenten bekend dat de man nog een gevangenisstraf van 150 dagen had openstaan. De 20-jarige werd na een kleine worsteling aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van de man tien XTC-pillen. De pillen werden in beslag genomen. Na afhandeling van de strafbare feiten moet de Leeuwarder 150 dagen ‘zitten’.

Drie jongeren aangehouden na vernielingen
JOURE – Twee agenten hebben in hun vrije tijd twee inwoners van Joure van 15 en 18 jaar en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Dinsdagavond omstreeks 23.15 uur reden de twee agenten in een auto over de Haskerveldweg. Ze zagen een witte rookpluim nabij het tankstation. In het schijnsel van het licht van een lantaarnpaal konden ze drie personen zien lopen. Nadat de rookpluim was weggetrokken, werd gezien dat de drie jongeren voorwerpen, waaronder een paal, in het water tegenover het tankstation gooiden. De agenten besloten te stoppen. Ze waarschuwden de Meldkamer Fryslân en gingen vervolgens achter de drie jongeren aan. Na een korte achtervolging werd het trio aangehouden. Inmiddels waren collega’s gearriveerd. Het trio werd overgenomen en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. De drie werden voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden voor mishandeling en verboden wapenbezit
TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 17-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van mishandeling van een 16-jarige inwoner van Haaksbergen op de Torenstraat. Rond 00.30 uur berichtte de 16-jarige Haaksberger aan de te voet surveillerende agenten dat hij een kopstoot en een aantal klappen had gekregen van de 17-jarige toen hij in de rij stond bij een horecagelegenheid. De aanleiding hiervoor was mogelijk dat de 17-jarige jongen dacht dat de Haaksberger voordrong. Na de ruzie had de Utrechter de benen genomen. Even later kregen de agenten melding dat de Haaksberger de 17-jarige jongen had herkend. Hierop werd de jongen uit Utrecht aangehouden op verdenking van mishandeling en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering bleek dat de verdachte een schroevendraaier in zijn sok had zitten. Tevens bleek dat de persoon onder invloed van drugs verkeerde. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De jongen zit nog vast.

Geldbedrag weggenomen bij inbraak
HARLINGEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Edisonstraat. Rond 01.45 uur kreeg de Meldkamer een inbraakalarm waarna agenten ter plaatse gingen. Uit het bedrijf blijkt een groot geldbedrag te zijn weggenomen. Tevens is er veel schade aan het interieur. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Een 52-jarige inwoner van Herbaijum deed aangifte namens het bedrijf.

Meisje gewond na val van trap
LANGWEER – De politie heeft woensdagochtend vroeg het personeel van de ambulance en de traumahelikopter bij een ongeval in een woning aan de H R Vierstrastrjitte. Een 2-jarige meisje was door nog onbekende oorzaak van de trap gevallen. Het slachtoffertje werd gestabiliseerd en vervolgens met onbekende verwondingen per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

112Fryslan