Politieberichten van woensdag 17 november.

Man aangehouden voor vernieling
HARLINGEN- De politie heeft samen met collega’s van de Koninklijke Marechaussee een 44-jarige inwoner van Vierhuis (NH) aangehouden op verdenking van vernieling bij een bouwbedrijf aan de Industrieweg. De man, die een financieel geschil had met het bedrijf, gooide tijdens de ruzie een vitrinekast om en ging er vandoor. Een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee zag de man in zijn auto ter hoogte van Den Oever rijden en hield de man vervolgens aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 44-jarige inwoner van Wijnaldum deed aangifte.

Politie zoekt getuige
LEEUWARDEN- De politie is op zoek naar een getuige van een straatroof die in de nacht van 28 op 29 oktober rond middernacht plaatsvond op de Emmakade. Daar werd een vrouw van haar tas beroofd ter hoogte van de huisartsenpraktijk door een man met een getinte huidskleur. Hij droeg een zwarte jas met hierop een capuchon met regenboog kleuren. Het slachtoffer kwam bij de overval ten val. Toen de man de buit had bemachtigd ging hij ervandoor in de richting van splitsing Emmakade/ Vredeman de Vriesstraat. Het slachtoffer rende uit angst weg en verstopte zich na de overval in de bosjes. Vervolgens werd zij aangesproken door een voor haar onbekende vrouw die haar geruststelde en de politie belde. De politie wil graag in contact komen met deze vrouw. Zij kan de politie bellen via 0900-8844.

Inbraak in bedrijf
LEMMER- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Lemsterpad die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. Door een raam te vernielen wisten de dader (s) het bedrijf binnen te komen. Uit het bedrijf werden kabels en onderdelen weggenomen. Een 41-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding
HOLWERD- De politie heeft dinsdagmorgen op de Ljouwerterdyk een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte 19-jarige automobilist uit Leeuwarden aan zijn been en borst gewond. De bestuurder raakte door de mist in een bocht de macht over het stuur kwijt en belandde met zijn auto in de sloot. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vier oplichters aangehouden
SNEEK- De politie heeft met aanhouding van vier mannen een onderzoek naar creditcardfraude afgerond. Tijdens het onderzoek werden een 23-jarige inwoner van ’s Gravendeel, twee 19-jarige inwoners van Leeuwarden en een 25-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van oplichting met vervalste creditkaarten.

Onderzoek
Op donderdag 7 oktober bestelden de verdachten artikelen in een winkel die zij de volgende dag op zouden komen halen. De mannen betaalden deze met een vervalste creditkaart. Toen de winkelier dit in de gaten kreeg meldde hij dit bij de politie. Op vrijdagmorgen 8 oktober kwam bij de politie de melding binnen dat bij een andere winkel in Sneek ook was betaald met een valse creditcard. De politie stelde direct een onderzoek in. Hieruit kwam naar voren dat bij Equens en EMS meerdere meldingen van gedupeerde winkeliers in Sneek waren binnengekomen. De twee organisaties, die het betalingsverkeer in Nederland beheren, waren zelf ook gestart met een onderzoek. De mannen zouden met valse creditkaarten hun gekochte goederen betalen. Omdat de verdachten vermoedelijk weer naar Sneek zouden komen om hun ‘gekochte’ goederen op te halen, zette de politie diverse onopvallende eenheden in. Inmiddels beschikte de politie ook over een vaag signalement van de daders. Daarnaast waarschuwde de politie benadeelde winkeliers om uit te kijken naar de verdachten en direct melding te doen wanneer de mannen zich weer in een winkel bevonden.

Aanhouding
Op vrijdagmiddag 8 oktober om 13.30 uur werd door een winkelier aan het Schaapmarktplein gemeld dat de betreffende personen in zijn winkel waren. Een agent had even daarvoor een auto gezien met daarin de mogelijke vier verdachten. Toen de agenten direct naar de betreffende winkel gingen, bleken de twee mannen inmiddels weer vertrokken. Ze waren in de auto gestapt die even daarvoor door de agent was gezien. Toen de agenten de betreffende auto in het vizier kregen, werd deze in de Boeierstraat aan de kant gezet. De mannen, die aan het opgegeven signalement voldeden, werden direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. In de auto van de verdachten werden vier vervalste creditcards aangetroffen. Daarnaast werden diverse nieuwe goederen aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn van oplichting. De auto en aangetroffen goederen en de valse creditkaarten werden door de politie in beslag genomen.

Aangifte
Uit de aangiften blijkt dat de verdachten voor ongeveer 15.000 euro aan goederen, zoals sigaretten en telefoonkaarten, met vervalste creditkaarten hadden gekocht. Daarnaast bleken er diverse pogingen te zijn geweest. Equens en EMS deden aangifte.

Voorgeleiding
De vier verdachten zijn in opdracht van de officier van de justitie bij de rechter-commissaris voorgeleid en vervolgens in bewaring gesteld. Alle vier verdachten zitten nog vast.

Bijstandsfraudeur met 161 kg illegaal vuurwerk
KOOTSTERTILLE- De sociale recherche heeft samen met de politie dinsdagmiddag een 22-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van bijstandsfraude en op verdenking van het runnen van een hennepkwekerij. De sociale recherche had de verdachte al geruime tijd op het oog en hield de man in zijn auto op de Murmerwoudsterweg in Dokkum aan. Omdat de politie het vermoeden had dat de man mogelijk een inwerking zijnde hennepkwekerij in zijn woning in de Goudtsjeblomstrjitte te Kootstertille zou hebben, werd door de officier van justitie toestemming gegeven om een onderzoek in zijn woning uit te voeren. In plaats van hennepplanten troffen de agenten 161 kilogram illegaal vuurwerk in de keuken aan. Ook werden 70 lampen in zijn woning en 32 paar sportschoenen van een bekend merk in zijn auto aangetroffen. Het vuurwerk, de schoenen en de lampen werden in beslag genomen. De aangehouden verdachte werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau.

Overval op bejaarde mensen en mishandeling
DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een overval en een mishandeling die dinsdagavond in Drachten plaatsvonden. Om 19.30 uur werd op de Langewijk, in de buurt van de supermarkt Albert Hein, een 59-jarige inwoonster van Drachten door drie gemaskerde mannen tegen haar gezicht geslagen. De getinte mannen droegen bivakmutsen en zwarte kleding, twee hadden een rugzak bij zich. De vrouw zag de verdachte gemaskerde mannen bij een auto staan en sprak hen aan. Hierop werd zij direct in haar gezicht geslagen. Vervolgens gingen de mannen, via een steeg in de richting van de Stelpswijk, Noorderdwarsvaart, Wielewalen, er vandoor. De mishandelde vrouw meldde zich later bij het politiebureau waar zij door agenten en slachtofferhulp werd opgevangen. Zij deed aangifte.

Om 19.46 uur werd een bejaard echtpaar in hun woning aan de Schwartzenberghlaan door drie gemaskerde mannen overvallen. Daarbij werd de 87-jarige bewoner door de daders geslagen. De getinte mannen droegen bivakmutsen en donkere kleding. Een van de daders droeg een rugzak. De overvallers eisten geld en nadat zij een geldbedrag van de 83-jarige vrouw hadden gekregen gingen ze er vandoor. Het bejaarde echtpaar was erg overstuur en werd door ambulancepersoneel opgevangen. De technische recherche stelde een onderzoek in op beide overval locaties.

De politie is op zoek naar getuigen die tussen 19.15 uur en 20.00 uur in de omgeving van de Langewijk, Schwartzsenberghlaan iets hebben gezien wat mogelijk te maken kan hebben met deze mishandeling en overval. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Aanhoudingen bij drugsactie op Weaze
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend bij een actie tegen drugsoverlast op en rondom de Weaze drie inwoners van Leeuwarden van 24, 33 en 42 jaar aangehouden. De man van 24 jaar werd aangehouden nadat surveillerende agenten hadden gezien dat hij drugs verkocht aan gebruikers. De twee andere mannen die werden aangehouden waren drugsgebruikers. Het duo was in het bezit van drugs en dit werd in beslag genomen. Daarnaast had de 42-jarige een mes op zak. Ook het mes werd in beslag genomen. Tegen alle drie de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mocht het trio het bureau weer verlaten. De komende periode volgen meerdere acties van de politie op de Weaze om de overlast tegen te gaan.

Burgernetactie na winkeldiefstal
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een winkeldief. Een getuige had gezien dat een nog onbekende man op een fiets een jas uit een rek van een winkel aan het Grootzand haalde. De man ging er op zijn fiets met de jas vandoor. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Omdat een goed signalement beschikbaar was, besloot de centralist van de meldkamer een Burgernetactie te starten. Daarnaast werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. De winkeldief werd niet meer aangetroffen.

Twee fietssters gewond na botsing
GARYP – De politie heeft dinsdagmiddag op het Easterein een aanrijding tussen twee fietssters afgehandeld. Door nog onbekende oorzaak kwamen een 79-jarige vrouw uit Burgum en een 12-jarige meisje uit Garyp met elkaar in botsing. De twee kwamen vervolgens ten val. De 79-jarige vrouw liep daarbij vermoedelijk een gebroken arm op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het 12-jarige meisje brak één van haar tanden. Een tandarts zal deze schade moeten repareren.

Zakkenrollerij
LEMMER – De politie heeft dinsdagmiddag een aangifte van zakkenrollerij opgenomen van een 91-jarige inwoonster van Lemmer. De vrouw had in een winkel aan de Lijnbaan een geldbedrag opgenomen. Vervolgens ging de bejaarde dame boodschappen doen. Tijdens het boodschappen wisten twee vrouwen met een getinte huidskleur en zwart haar het geld uit haar handtasje te halen. De 91-jarige vrouw deed aangifte.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – Medewerkers van een winkelbedrijf aan de Nieuwestad hebben dinsdagmiddag een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had geprobeerd om met een geprepareerde tas twee jassen te stelen. Hij werd echter betrapt en aangehouden door het winkelpersoneel. De 24-jarige werd vervolgens overgedragen aan de politie. De twee jassen bleven achter in de winkel. De geprepareerde tas werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser gewond na aanrijding
KOOTSTERTILLE – De politie heeft dinsdagmiddag op de Hege Dyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 18-jarige bromfietser uit Harkema gewond raakte. De bromfietser hield vermoedelijk niet voldoende rechts en kwam daardoor in botsing met een 58-jarige automobilist uit Buitenpost. De 18-jarige kwam via de voorruit van de auto op het wegdek terecht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Inbraak in sportkantine
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan het Kalverdijkje. Men kwam binnen na het forceren van een ruit, waarna het gebouw werd doorzocht. Het alarm ging hierbij af. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf en meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Een suveillancehondengeleider heeft met zijn hond in het gebouw gezocht naar de inbreker(s). Hierbij werd niemand meer aangetroffen. Een 65-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. Het is nog niet bekend was precies is weggenomen.

Man aangehouden voor inbraak
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak op de Tweebaksmarkt. Agenten stelden een onderzoek in na een alarmmelding van het bouwterrein. Eenmaal ter plaatse zagen zij de verdachte via het bouwterrein snel weg rennen. Via een achtervolging te voet, werd de verdachte even later op het Nauw aangehouden. Bij het bouwterrein troffen de agenten een paarse snorscooter aan die van diefstal afkomstig bleek te zijn. De man bleek het hekwerk te hebben vernield om zo op het bouwterrein te komen. Hij werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Tijdens de fouillering bleek de man in het bezit te zijn van een mes en een kleine hoeveelheid speed. De snorscooter, speed en het mes werden door de politie in beslag genomen.

Rijbewijs na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Groningerstraatweg het rijbewijs van een 31-jarige inwoner van Twijzelerheide ingevorderd. Op Groningerstraatweg geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Via een snelheidsmeting met een lasergun werd 133 kilometer per uur gemeten. Tegen de man, werd naast de invordering van zijn rijbewijs, proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in auto
LEEUWARDEN- Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden heeft dinsdagavond aangifte gedaan van inbraak in zijn auto. De man had zijn auto afgesloten geparkeerd in de Hondecoeterstraat. Toen hij bij zijn auto kwam bleek het raampje aan de passagierszijde vernield en het navigatiesysteem weggenomen. De politie adviseert om geen waardevolle goederen in de auto achter te laten.

Drie mannen aangehouden voor diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag twee mannen van 43 en 20 jaar en een 35-jarige vrouw als verdachte gehoord vanwege de diefstal van buitenboordmotoren. Zondagavond werd vanuit een haven aan de Westerdijk in Ryptsjerk een buitenboordmotor gestolen. Na onderzoek kwamen agenten er achter dat de gestolen motor lag opgeslagen in een loods aan de Apolloweg in Leeuwarden. Eenmaal in de loods vonden de agenten de betreffende buitenboordmotor en nog een andere buitenboordmotor. Ook deze bleek van diefstal afkomstig te zijn. Beide motoren werden dan ook in beslag genomen. De 35-jarige eigenaresse van de loods uit Leeuwarden en de twee mannen van 43 en 20 jaar konden als verdachte worden aangemerkt. Het trio verscheen dinsdag dan ook op het politiebureau. Hier werden ze als verdachte gehoord. Tegen alle drie werd proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de verhoren bekende de man van 20 jaar dat hij dat de buitenboordmotor had gestolen.

112Fryslan