Politieberichten van dinsdag 16 februari 07.00 uur tot woensdag 17 februari 07.00 uur.

Nieuwehorne: man bekent meerdere winkeldiefstallen
De politie heeft met de aanhouding van een 48-jarige inwoner van het Duitse Emlichheim meerdere winkeldiefstallen opgelost. De 48-jarige man werd op woensdag 10 februari in een supermarkt in Nieuwehorne betrapt tijdens een winkeldiefstal. De Duitser werd door een personeelslid aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij de afgelopen periode meerdere diefstallen bij deze supermarkt had gepleegd. Ook bekende hij een aantal winkeldiefstallen in een supermarkt in Meppel. Tegen de Duitser werd proces-verbaal opgemaakt. De man zat nog in een proeftijd vanwege de veroordeling voor eerdere winkeldiefstallen. De 48-jarige Duitser zal zich binnenkort wederom voor de rechter moeten verantwoorden.

Drachten: automobiliste en passagier gewond na ongeval
De politie heeft dinsdagmorgen een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Splitting ter hoogte van de Leidijk in Drachten. Een 61-jarige automobiliste uit Grou raakte vermoedelijk onwel en raakte als bestuurder de macht over het stuur kwijt. Ze reed daarbij tegen een lantarenpaal. De vrouw raakte bij het ongeval ernstig gewond. Ook haar 94-jarige moeder uit De Tike, die naast haar zat, raakte bij het ongeval gewond. Beide vrouwen werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sint Nicolaasga: busje rijdt achterop stilstaande auto
De politie heeft dinsdagmorgen een ernstig verkeersongeval onderzocht op de Tsjukemarwei. Op het viaduct van de op- en afrit van de A6 ter hoogte van Sint Nicolaasga botste een busje bestuurd door een 38-jarige man uit Lemmer achter op de stilstaande auto van een 44-jarige man uit Sneek. De man stond stil om een parkeerplaats op de carpoolplaats in te rijden. Door de klap schoot de personenauto tegen de vangrail van het viaduct. De bestuurder van die auto raakte ernstig gewond en moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd. In het busje zaten, behalve de bestuurder, nog 6 personen, waarvan zeker vier gewond raakten. Totaal werden vijf personen per ambulance overgebracht naar de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: autobrand mogelijk aangestoken[b][/b]
De politie onderzoekt een autobrand die maandagavond plaatsvond in De Bird. Maandag brandde een Volvo personenauto grotendeels uit terwijl deze stond geparkeerd in een parkeervak bij een flat aan De Bird. Tussen het portier van de auto zat een schroevendraaier geklemd. Mogelijk dat deze is gebruikt om iets brandbaars in het voertuig te gooien. De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets verdacht hebben gezien op maandagavond rond tien uur ‘s avonds. Getuigen kunnen contact opnemen met 0900-8844. Eventueel kan dit ook anoniem via het telefoonnummer van Misdaad anoniem: 0800 – 7000.

Grou: schaatser gewond na val
De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval. Op het ijs nabij de Suderkade was een 63-jarige schaatser uit Grou gevallen. De man liep daarbij letsel op aan zijn enkel. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: oplichtster aangehouden
De politie heeft met de aanhouding van een 25 -jarige inwoonster van Leeuwarden een omvangrijke oplichtingzaak opgelost. De vrouw wordt ervan verdacht diverse mensen te hebben opgelicht. De vrouw collecteerde zogenaamd voor het “goede doel” op diverse plaatsen in Leeuwarden, zoals bij supermarkten en het voetbalstadion. Ook ging de vrouw langs de deuren van woningen. Zij deed zich voor als iemand die collecteerde namens haar zieke vriendin Nynke. Het geïnde geld zou dan worden gestort op de bankrekening van een ziekenhuis waar haar “vriendin Nynke” onder behandeling was van een ernstige ziekte. De vrouw had zogenaamd een stichting in het leven geroepen “Redt Nynke”. In plaats van het geld over te maken, stak zij dit in eigen zak. De politie kwam de zaak op het spoor doordat een aantal mensen de zaak niet vertrouwde en direct de politie via 1-1-2 belde. Op dit moment zijn er al diverse aangiften door de politie opgenomen. De politie wil graag in contact komen met gedupeerden. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844.

Leeuwarden: getuigen gezocht bij woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak in de Curacaostraat die dinsdagmiddag tussen 12.00 uur en 16.20 uur plaatsvond. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te vernielen. Daarna werd de hele woning doorzocht. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Mocht u iets gezien hebben wat betrekking kan hebben met deze woninginbraak, dan kunt u met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Harlingen: man aangehouden voor rijden onder invloed en zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Noorderhaven een 38-jarige inwoner van Stiens aangehouden. Agenten zagen dat de man zijn auto half op de stoep en half op de weg had geparkeerd. Toen zij de automobilist hierover op aanspraken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Na controle bleek dat zijn rijbewijs al in 2003 ongeldig was verklaard. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 595 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Haskerdijken: rijbewijs kwijt na snelheid overtreding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Rijksstraatweg het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Dronrijp ingevorderd. Agenten die bezig waren met een snelheidscontrole met de lasergun constateerden dat de man 149 kilometer per uur reed, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De automobilist kon zijn auto laten staan en zijn rijbewijs inleveren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega/Noardburgum: politie houdt verkeerscontroles
De politie heeft dinsdagmiddag en dinsdagavond op diverse plaatsen weer verkeerscontroles gehouden. Op de Heerenveenseweg in Wolvega werden 24 bekeuringen uitgeschreven. Vijf automobilisten droegen hun autogordel niet. Tien fietsers werden bekeurd omdat zij zonder licht reden. Daarnaast werden drie snelheidsovertredingen geconstateerd, waarvan één bestuurder 122 kilometer per uur reed daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Twee bestuurders reden met mistverlichting terwijl daar geen reden voor was. Twee automobilisten konden hun rijbewijs niet tonen en één aanhangwagen bleek niet in orde te zijn. Op de Oude Commissiewei in Noardburgum kregen twee automobilisten een bekeuring voor niet dragen van de autogordel en voor het niet handsfree bellen.

Wolvega: inbraak in auto
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto die geparkeerd stond bij een restaurant aan de Atalantastraat. De 50-jarige bestuurder uit Sneek parkeerde aan het begin van de avond en bezocht het restaurant. Toen hij rond 21.30 uur weer bij zijn auto kwam, constateerde hij dat er ingebroken was. De dader(s) hadden de portier van de auto geforceerd om zo de navigatieapparatuur en gereedschap uit de auto weg te nemen. De eigenaar deed aangifte. Het advies van de politie is dan ook om geen waardevolle goederen achter te laten in de auto.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan