Fryslân, 16-09-2009 • Politieberichten van dinsdag 15 september 07:00 uur tot woensdag 16 september 07:00 uur.

Nes Ameland: politie zoekt getuigen van brandstichting
De politie zoekt getuigen van brandstichting in een restaurant aan de Rixt van Doniastraat. In de vroege ochtend van zondag 19 juli werd in het keukengedeelte van het restaurant brand gesticht. Ten tijde van de brand lagen er personeelsleden te slapen in het personeelsverblijf op de eerste verdieping. Het vuur doofde zichzelf, want anders waren de gevolgen niet te overzien geweest. De politie komt graag in contact met getuigen van deze brandstichting. Ook komt die politie graag in contact met mensen die anderszins informatie kunnen geven over deze brand. U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Natuurlijk kunt u uw informatie ook kwijt bij het politiebureau op het eiland.

Haskerhorne: politie controleert op fietspad
De politie heeft dinsdagochtend op de Jousterweg vijf fietsers bekeurd voor het fietsen met drie fietsen naast elkaar. De politie ontving klachten over scholieren die op het fietspad niet rekening hielden met andere fietsers en daardoor overlast veroorzaken.

Joure: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de E.A. Borgerstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 33-jarige fietsster uit Workum gewond raakte. De vrouw stond met haar fiets achter een bestelbus met daarin een 23-jarige bestuurder uit Sneek. De Sneker moest achteruit rijden vanwege een tegemoet komende touringcar en zag daarbij de vrouw over het hoofd. Zij werd door de bestelbus geraakt en raakte hierdoor gewond. Het slachtoffer is met schouder- en enkelletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Terwispel: politie onderzoekt diefstal uit vrachtauto’s
De politie onderzoekt een diefstal uit meerdere vrachtauto’s op een bedrijfsterrein aan de Koaibosk. Men is het terrein vermoedelijk tussen maandagavond en dinsdagochtend opgekomen door het vernielen van het hekwerk. Van meerdere vrachtauto’s werden onderdelen weggenomen. Dit waren onder andere grillen, spiegels en spoilers. Een 45-jarige man uit Terwispel deed aangifte.

Garijp: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagochtend op de Waldwei het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige beginnende bestuurder uit Rotterdam. De automobilist passeerde een controle met de lasergun met 163 kilometer per uur waar 100 kilometer is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd er proces-verbaal tegen de Rotterdammer opgemaakt.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraken in woningen
De politie onderzoekt twee inbraken in woningen aan de Amelandlaan. Dinsdagmiddag kwam men beide woningen binnen na het forceren van een deur. Uit één van de woningen werden sieraden en een digitale camera weggenomen. De 37-jarige bewoner deed aangifte. In de andere woning lag de 82-jarige bewoonster op de bovenverdieping te slapen. De vrouw hoorde gestommel en niet veel later stond er op eens een voor haar onbekende man in de slaapkamer. Bij het zien van de vrouw ging hij er snel vandoor. Na onderzoek bleek er niets uit de woning te zijn weggenomen. De vrouw deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Damwâld: politie houdt verdachte aan voor winkeldiefstal
De politie heeft dinsdagmiddag op het ’t Noord een 38-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat de man enkele goederen uit een winkel in Damwâld had weggenomen zonder daarvoor te betalen. De agenten beschikten over een goede beschrijving van de auto en ook het kenteken was bekend. Nabij Nijtap werd de auto gesignaleerd en uiteindelijk op ’t Noord aan de kant van de weg gezet. In de auto vonden de agenten diverse goederen, waaronder een videorecorder, navigatiesysteem, mobiele telefoon, hondenriemen en een pannenset, die mogelijk van diefstal afkomstig waren. De goederen werden in beslag genomen. De 38-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding afgehandeld op het Burgemeester Krijgerplein, waarbij 16-jarige bromfietser uit Lemmer gewond raakte. Een 65-jarige automobilist uit Lemmer merkte de bromfietser veel te laat op en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser kwam ten val en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: politie onderzoekt woninginbraak
De politie onderzoekt aan de Tureluurstraat een inbraak in een woning. Men is vermoedelijk dinsdag overdag binnen gekomen na het forceren van een ruit, waarna diverse sierraden werden weggenomen. De 49-jarige bewoonster deed aangifte.

Franeker: politie houdt man aan voor openbare dronkenschap
De politie heeft dinsdagmiddag op de Jan Piebengastrjitte een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Agenten kregen de melding dat de man onder invloed van alcohol op het gras zou liggen. De man werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Joure: politie onderzoekt mishandeling buschauffeur
De politie onderzoekt de mishandeling van een 33-jarige buschauffeur uit Swifterbant. De chauffeur werd dinsdagavond omstreeks 18.30 uur op het verkeersplein bij Joure gesneden door een personenauto. De chauffeur gaf met zijn lichten een aantal signalen. Net voorbij de rotonde stopte de personenauto voor de bus. De chauffeur moest dan ook een noodstop maken om een aanrijding te voorkomen. De automobilist stapte uit en schopte vervolgens tegen de bus. Ook wilde de nog onbekende bestuurder dat de 33-jarige buschauffeur uit zijn bus kwam. Eenmaal buiten werd de chauffeur geslagen geschopt. Uiteindelijk ging de automobilist er vandoor. Het 33-jarige slachtoffer deed aangifte.

Leeuwarden: politie assisteert bij brand in bestelbus
De politie heeft dinsdagavond op de Gerritsmastraat de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een bestelbus. Ter plaatse bleek dat de gehele bestelbus in brand stond. De brandweer had het vuur snel onder controle. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

112Fryslan