Woensdag 16 mei

Politieberichten van woensdag 16 mei

Vermistte Jelle Merkus terecht

KOOTSTERTILLE/RIJNLAND-PALTS – De politie in Duitsland heeft donderdag 10 mei de sinds 26 april vermistte Jelle Markus uit Kootstertille teruggevonden. Op 4 mei werd de auto van Merkus in een bosrijk gebied in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts aangetroffen. Hierop hebben de collega’s in Duitsland een zoekactie gehouden, echter zonder resultaat. Op 10 mei zag een getuige hem lopen en meldde dit bij de politie. Hierna werd hij in verwarde toestand aangetroffen in de bossen.

Twee aanhoudingen in onderzoek mensenhandel

LEEUWARDEN – Het mensenhandel interventieteam van politie Fryslân heeft op 25 april 2012 in een woning in Leeuwarden een 27-jarige vrouw en een 31-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel, diefstal en oplichting. De twee verdachten zitten vast.

Start onderzoek

Bij het mensenhandel interventieteam was informatie binnen gekomen dat een man en een vrouw uit Leeuwarden zich mogelijk bezig zou houden met mensenhandel. Reden genoeg om een nader onderzoek in te stellen. Tijdens onderzoek rees het sterke vermoeden dat het duo jonge vrouwen, weliswaar meerderjarig, in de prostitutie dwong en uitbuitte. De prostitutiewerkzaamheden vonden voornamelijk in hotels in Noord-Nederland plaats en de contacten werden via internet gelegd.

Diefstal en oplichting

Naast mensenhandel worden de twee ook verdacht van diefstal en oplichting. Uit de hotels waar de jonge vrouwen prostitutiewerkzaamheden verrichten, werden onder andere elektronica, bedden- en linnengoed weggenomen. Daarnaast hield het verdachte duo zich ook bezig met oplichting. Via verkoopsites op internet werden diverse goederen aangeboden, zoals mobiele telefoons en munten. Ruim dertig benadeelden, waaronder een aantal uit België, werden door de politie benaderd en deden vervolgens aangifte. Ze hadden namelijk geld naar de twee overgemaakt, maar kregen vervolgens nooit de door hen bestelde artikelen.

Doorzoeking woning

Direct na de aanhouding van de twee verdachten vond onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking plaats in hun woning. In de woning werd communicatieapparatuur, administratie aangetroffen en een deel van de buit van de diefstallen aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen.

Vervolg onderzoek

Het onderzoek door het mensenhandel interventieteam is nog niet afgerond. Zo werd woensdag 2 mei in Leeuwarden nog een 19-jarige vrouw uit aangehouden op verdenking van oplichting. Inmiddels zijn twee aangiftes van mensenhandel binnengekomen.

Inbraak in brandweerkazerne

WITMARSUM – De politie onderzoekt een inbraak in een brandweerkazerne aan de Ulbe Hiemstrastrjitte. Tussen zaterdagmiddag en dinsdagochtend kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een complete ‘redset’ weggenomen. Dit betreft een hydraulisch aggregaat, hydraulische schaar, spreider, hydraulische ram en twee hydraulische slangen. Tevens werd het bedieningspaneel voor de hefkussens weggenomen, inclusief twee bijbehorende slangen en het reduceerventiel. Namens het brandweerkorps deed een 58-jarige inwoner van Oudemirdum aangifte.

Hennepkwekerij ontdekt

TZUM – De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Meester Vrijburgstraat een hennepkwekerij ontdekt. Een agent ging samen met een deurwaarder op bezoek bij de 31-jarige bewoner. Tijdens dit bezoek werd de kwekerij met 200 hennepplanten ontdekt. De bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ondertussen werd kwekerij in zijn woning in beslag genomen en vernietigd. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de man het politiebureau weer verlaten.

Vier aanhoudingen na diefstal telefoons

LEMMER/JOURE – De politie heeft dinsdag aan het einde van de ochtend in de Midstraat in Joure vier Roemenen aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 9.45 uur kwam een melding binnen dat in een winkel aan de Nieuwdijk drie mobiele telefoons gestolen waren. De medewerker van de winkel gaf een goed signalement van de drie daders en de auto waarin ze waren weggereden door. Gealarmeerde agenten deden een zoekslag in de omgeving maar troffen niemand meer aan. Om 10.30 uur kwam weer een melding binnen. Dit keer van een poging diefstal bij een juwelier aan het Burgemeester Krijgerplein. Het signalement van de daders kwam overeen met die van de diefstal van de mobiele telefoons. Ook nu werd in de omgeving niemand meer aangetroffen. Kort daarna zagen surveillerende agenten de opgegeven auto in het centrum van Joure staan. Achter het stuur zat een van de mannen die aan het signalement voldeed. Niet veel later kwamen nog drie personen naar de auto lopen. Alle vier Roemenen, een jongen van 15 jaar, twee mannen van 29 en 34 jaar en een vrouw (leeftijd onbekend) werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten bij één van de vrouwen maar liefst vijf mobiele telefoons. Deze zaten in een buidel verstopt onder haar rok. De telefoons werden in beslag genomen. Alle vier Roemenen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker aangehouden

DRIESUM – De politie heeft dinsdagmiddag een 38-jarige inwoner van Driesum aangehouden op verdenking van een inbraak in een bedrijf aan de Zuidwesthoekweg in Sneek. Op 16 april werd in dat bedrijf ingebroken, waarbij gereedschap werd buit gemaakt. Diezelfde dag werd het gestolen gereedschap gevonden nabij de Rondweg-noord in Sneek. Op het terrein van het bedrijf aan de Zuidwesthoekweg werd een trainingsjasje gevonden met daarin de gegevens van de 38-jarige Driesumer. Reden voor de politie om de man als verdachte aan te merken. Na toestemming van de officier van justitie werd hij dinsdag aan het begin van de middag in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekende de man dat hij de inbraak had gepleegd. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Twee gewonden na botsing

GORREDIJK – De politie heeft dinsdag aan het begin van de middag een aanrijding op de Hegedyk afgehandeld, waarbij twee gewonden vielen. Een 17-jarige fietser uit Gorredijk kwam in botsing met een 17-jarige bromfietsster uit Jubbega. Achter op de brommer zat een 17-jarige inwoonster van Gorredijk. Alle drie kwamen ten val. Zowel de fietser als de passagiere raakten daarbij gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurster van de bromfiets kwam met de schrik vrij.

Fuiken in beslag genomen

DOKKUM – De politie heeft dinsdagmiddag vijf fuiken van een 64-jarige inwoner van Dokkum in beslag genomen. Een surveillerende agent zag een man in de weilanden lopen nabij deHolwerderweg. Met een verrekijker kon de agent zien dat de man bezig was met een fuik. Aangezien deze manier van vissen niet is toegestaan, besloot de agent om naar de visser te lopen. De Dokkumer werd aangesproken. Hij bleek inmiddels vijf fuiken te hebben geplaatst in een sloot. In één daarvan zat al een paling. Die werd op verzoek van de agent weer vrij gelaten. De fuiken, zonder de verplichte ontsnappingsringen, moest de Dokkumer uit het water halen, waarna ze in beslag werden genomen. Tegen de 64-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Granaat gevonden

KOOTSTERTILLE – De politie heeft dinsdag een mortiergranaat uit het water bij de Westkern gehaald. Na een melding van een visser dat hij een mogelijke bom uit het water gevist had, kwamen agenten ter plaatste. Zij vermoedde dat het om een mortiergranaat ging, wat door een bomexpert bevestigd werd. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie werd gealarmeerd. Zij gaven aan dat de granaat geen direct gevaar opleverde. Medewerkers van Defensie gaan in de loop van vandaag, woensdag, de granaat ophalen.

Zeven bekeuringen bij verkeerscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag tussen 13.00 en 16.30 uur op de Heliconweg een verkeerscontrole gehouden waarbij in totaal 17 auto’s gecontroleerd werden. Hierbij werden 7 bekeuringen uitgeschreven. Twee automobilisten reden met te donker getinte ramen, een keer was de kentekenplaat beschadigd, een automobilist was mobiel aan het bellen, een automobilist had niet dezelfde kentekenplaat als zijn trekkend voertuig en een persoon kon niet op de eerste vordering een geldig kentekenbewijs tonen. Tenslotte reed iemand in een onverzekerde auto.

Rijden onder invloed van drugs

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond op deAmperelaan een 43-jarige automobilist uit Den Helder aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Surveillerende agenten kwamen de auto tegen en zagen dat de bestuurder moeite had om recht op de weg te blijven. Reden genoeg om een stopteken te geven. Al snel werd duidelijk dat de 43-jarige man onder invloed van drugs verkeerde. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij qat had gebruikt. De bestuurder werd hierop aangehouden. Qat is nog niet strafbaar en daarom konden agenten ook niet zoveel tegen de man beginnen. Na onderzoek bleek echter wel dat het voertuig waarin hij en twee van zijn vrienden reden als gestolen te boek stond. De bestuurder en zijn twee vrienden, een 26-jarige inwoner van Drachten en een 29-jarige inwoner van Luttelgeest, werden daarom aangehouden op verdenking van diefstal of heling. De auto werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen het trio proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mochten ze het bureau weer verlaten.

Posterplakker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond op de Tweebaksmarkt een 54-jarige inwoner van Ternaard aangehouden. De man werd betrapt toen hij met een emmer lijm en posters in de weer was bij het provinciehuis. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor het plakken van posters op een plek waar dat niet mag. Vervolgens mocht hij, zonder posters en lijm, het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor verboden wapenbezit

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten hadden een melding gekregen dat op De Weaze een aantal mensen zouden zijn beschoten. Dit alles zou zijn gebeurd vanuit een pand aan De Nieuweweg. Na onderzoek werd in één van de kamers de vermoedelijke schutter aangehouden. Agenten vonden in die kamer een windbuks, munitie en een mes. Beide wapens en de munitie werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man kan zich niet legitimeren

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Surveillerende agenten zagen een auto met hoge snelheid door het centrum van Drachten rijden. Bij het zien van de politieauto stopte het voertuig plotseling. De drie inzittenden stapten uit en probeerden er vandoor te gaan. De agenten wisten de 25-jarige aan te houden omdat hij niet snel genoeg van de achterbank kon komen. De man kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook nog boetes had openstaan. De man werd dan ook ingesloten. De twee andere inzittenden werden later die nacht alsnog gecontroleerd.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan