Politieberichten van woensdag 16 februari.

Kostbare sieraden gestolen
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van kostbare sieraden uit een woning aan de Willem de Zwijgerlaan. Maandagmiddag kwam men vermoedelijk de woning binnen via een niet afgesloten deur. De 59-jarige bewoonster ontdekte maandagmiddag dat enkele kasten op de bovenverdieping openstonden. Al snel bleek dat kostbare sieraden waren gestolen. De vrouw deed aangifte. De politie ziet de afgelopen weken een toename van het aantal diefstallen uit woningen. De buit bestond voornamelijk uit gouden sieraden. De diefstallen vonden plaats in onder andereBurgum, Drachten, Wolvega, Heerenveen, Wyckel en Bolsward. Alle aangevers bleken mensen van 50 jaar en ouder te zijn. De politie doet er alles aan om deze diefstallen op te lossen. U kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Ziet u verdachte personen bij woningen rondlopen? Aarzel niet en waarschuw direct via 1-1-2 de politie. Noteer signalementen van verdachte personen en kentekens van auto’s en geef deze door aan de politie. Zo kon de politie vorige week in Joure dankzij oplettende getuigen nog vier vrouwen aanhouden. De vier worden verdacht van diefstal uit woningen, [url=https://www.112fryslan.nl/Home?&newsid=6157]zie ook de politieberichten van 9 februari[/url]. Bij de vrouwen werden sieraden aangetroffen, vermoedelijk van diefstal afkomstig. Kijk voor foto’s van de sieraden op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]

Kettingbotsing
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmorgen op de Aldlansdyk een aanrijding afgehandeld. Rond 08.30 uur reed stopte een 41-jarige vrouw uit Leeuwarden voor het rode verkeerslicht achter een bedrijfswagen met aanhanger. Een 30-jarige man uit Leeuwarden reed achter de vrouw, maar kon niet meer op tijd remmen. Hierop reed hij tegen de auto van de vrouw aan, die door de klap weer tegen de bedrijfswagen aankwam. De zwangere vrouw werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Beide personenwagens zijn afgesleept, de bedrijfswagen had lichte schade aan de aanhanger.

24 bekeuringen bij verkeerscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmorgen bij een verkeerscontrole 24 bekeuringen uitgedeeld. Tussen 07.00 en 07.30 uur werden op het Zuidvliet zes bekeuringen uitgedeeld voor het niet voeren van fietsverlichting. Op de Breedijk werden drie fietsers hiervoor beboet. Tussen 07.30 en 08.30 uur werden op de Nieuweweg en de Zuidergrachtswal onder andere drie bonnen uigeschreven voor het niet hands-free bellen tijdens het rijden en zeven voor het niet dragen van een gordel. Op het Zuiderplein werden drie fietsers bekeurd voor het door rood fietsen.

Hennepkwekerij ontmanteld
HOUTIGEHAGE – De politie heeft dinsdagmorgen op de Buorren een hennepkwekerij ontmanteld, waarbij de 71-jarige bewoner aangehouden werd. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een tip, waarna een bezoek aan de woning gebracht werd. In de schuur achter de woning werden twee kweekruimten met 250 planten aangetroffen. In de doucheruimte van de woning werden nog eens 150 hennepstekken gevonden en in de keuken twee zakken met in totaal 668 gram gedroogde henneptoppen. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast werd nog een geldbedrag in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie pakt ook de organisaties achter de hennepteelt aan. Heeft u informatie over hennepkwekerijen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden na ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag rond 13.00 uur een 17-jarige man uit Leeuwarden aangehouden in een school aan de Curacaostraat op verdenking van mishandeling. De man had ruzie gekregen met een 20-jarige stadsgenoot en hem hierbij een vuistslag gegeven. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten. De 20-jarige deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Willemskade een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Op 24 januari was een 32-jarige inwoonster van Groningen in een pand op de Weaze geslagen. De vrouw deed aangifte en de eigenaar van het pand overhandigde de politie een cd-rom met daarop de beelden van een bewakingscamera. De dader was daarop goed te zien. De beelden werden aan alle Friese agenten getoond en tevens op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst. Dinsdagmiddag zagen twee surveillerende agenten de 25-jarige Leeuwarder lopen. De man kwam volledig overeen met de beelden van de bewakingscamera. Hij werd dan ook aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Gewonde bij ongeval
SURHUIZUM – De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de Uterwei afgehandeld waarbij een 57-jarige man uit Surhuizum gewond raakte. De man reed vanuit de richting Buitenpost en wilde linksaf slaan. Dit werd te laat opgemerkt door de 51-jarige man uit Oldeholtpade die achter hem reed en een aanrijding was het gevolg. Door de klap kwam de auto van de 57-jarige in een haag terecht. Zijn auto moest worden opengeknipt, waarna de man met letsel aan zijn hoofd en rug per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht werd. De 51-jarige bleef ongedeerd.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag rond 13.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige beginnend bestuurder uit Joure. De man reed met een snelheid van 161 kilometer per uur op de Stadsrondweg-Zuid. Hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Hij werd in Bolsward staande gehouden. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden in gevangenis
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in de gevangenis aan de Holstmeerweg een 47-jarige inwoner van Den Helder overgenomen van het beveiligingspersoneel. De man uit Den Helder wilde op bezoek gaan bij een kennis. Bij de hoofdingang volgde een controle. De man werd onder andere gefouilleerd en daarbij vonden de beveiligers 12 gram softdrugs in de kleding van hem. De 47-jarige werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De drugs werden door de agenten in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor verklaarde de man dat de softdrugs voor eigen gebruik zouden zijn. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Man gewond na aanrijding
BURGUM- De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding met letsel op Huyssen van Kattendijkweg afgehandeld. Daarbij raakte een 60-jarige inwoner van Burgum gewond. De man zat in zijn auto en stond voor de verkeerslichten te wachten toen hij van achteren werd aangereden door 43-jarige automobilist uit Oosterlittens. De Burgummer werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door de aanrijding ontstond veel vertraging in en rondom Burgum.

Agressieve winkeldief aangehouden
SNEEK – Het personeel van een supermarkt aan de Singel heeft dinsdagmiddag een 49-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Het winkelpersoneel had de man dinsdagmiddag betrapt toen hij een paar blikjes met bier probeerde te stelen. De Sneker werd door hen aangesproken. Hij ontkende en werd vervolgens agressief. Een worsteling met enkele personeelsleden was het gevolg. De 49-jarige probeerde één van hen te bijten en sloeg een ander met een blikje bier tegen zijn hoofd. Uiteindelijk wist het personeel de winkeldief onder controle te brengen. De agenten arriveerden en de man werd overgedragen. Eenmaal op het politiebureau bleek dat de Sneker al vaker was betrapt op winkeldiefstal. Na overleg met officier van de justitie werd besloten om de man voor nader onderzoek in te sluiten, dit in verband met recidive.

Man aangehouden voor bedreiging
HARLINGEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Waddenpromenade een 57-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was agressief en had personeel van een rederij bedreigd. De agenten kwamen ter plaatse en hielden de verdachte aan. Hij maakte een verwarde indruk. De Franeker werd voor nader onderzoek ingesloten. Hij zal in de loop van de dag worden beoordeeld door de GGZ.

Woninginbraak
BOLSWARD- De politie onderzoekt een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond in een woning aan de Reinier Cammingalaan. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te vernielen. Uit de woning werden sieraden weggenomen. Een 69-jarige benadeelde deed aangifte.

Sieraden buit bij woninginbraken
LEMMER- De politie onderzoekt een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond aan de Bosruiter. Nadat de dader(s) zich toegang tot de woning hadden verschaft, namen zij sieraden, een laptop en een harde schijf mee. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Lemmer, deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagavond op de van Dekemalaan een 36-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man zat samen een aantal andere personen in een woning waarna er ruzie ontstond. Vervolgens pakte de 36-jarige verdachte een mes en bedreigde de aanwezigen. Nadat men de politie via 1-1-2 had gebeld, kon hij worden aangehouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en het mes werd in beslag genomen.

Een 47-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding
LEEUWAERDEN- De politie heeft dinsdagavond een aanrijding afgehandeld die plaatsvond op de Groningerstraatweg. Tijdens het oversteken keek een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden niet goed uit en werd aangereden door een 33-jarige automobilist uit Feanwâlden. De vrouw werd met rug- en borstklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Auto kwijt na rijden zonder rijbewijs
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de auto van een 37-jarige inwoner van Heerenveen in beslag genomen. Agenten zagen de Heerenvener in een auto rijden terwijl zij wisten dat de man geen geldig rijbewijs had. Vervolgens gaven zij de automobilist op de Splitting een stopteken. Uit onderzoek bleek dit de derde keer te zijn dat de Heerenvener werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Zijn auto werd daarom in beslag genomen. Daarnaast werd tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt.

Gestolen bromfiets gevonden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend vroeg op de Oldegalileen een gestolen bromfiets gevonden. Een surveillerende motoragent zag een man op een bromfiets rijden op het Hoeksterend. De bestuurder zat nog al dicht op een auto en dat was reden voor de motoragent om de man aan te spreken. Echter bij het zien van de politiemotor ging de bromfietser er vandoor. Tijdens de achtervolging raakte de motoragent de bromfietser kwijt. Na zoektocht in de wijk werd de bromfiets aangetroffen op de Oldegalileen. De bestuurder was inmiddels verdwenen. Na onderzoek bleek dat de brommer in oktober 2010 uit een kelderbox aan de Grote Kerkstraat was gestolen. De bromfiets werd dan ook in beslag genomen. De eigenaar moet nog door de politie worden geïnformeerd.

Fietsster gewond na aanrijding
WESTEREEN – De politie onderzoekt een aanrijding op de Skoallestrjitte, waarbij een fietsster (leeftijd en woonplaats nog onbekend) gewond raakte. De vrouw kwam woensdagochtend omstreeks 08.00 uur door nog onbekende oorzaak in botsing met een auto. Het slachtoffer raakte daarbij bekneld en moest door de brandweer uit haar benaderde positie worden bevrijd. De fietsster werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalsanalyse onderzoekt de aanrijding.

112Fryslan