Fryslân, 16-12-2009 • Politieberichten van dinsdag 15 december 07.00 uur t/m woensdag 16 december 07.00 uur.

Terschelling: politie zoekt verdwenen explosief
De politie is naarstig op zoek naar een vermoedelijk explosief. Het projectiel werd vorige week donderdag 10 december gevonden op het Noordzeestrand ter hoogte van paal 26 nabij het drenkelingenhuisje. Het vermoedelijke explosief werd door agenten in het zand ingegraven en er werd een waarschuwingsbord bij geplaatst. Maandag 14 december kwamen twee medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) van de defensie naar het eiland om het projectiel te onderzoeken en indien nodig onschadelijk te maken. Eenmaal aangekomen op het strand bleek het waarschuwingsbord te zijn verdwenen. Ook het ingegraven projectiel bleek niet meer aanwezig te zijn. Mocht het daadwerkelijk om een explosief gaan, dan is uiterste voorzichtigheid geboden. De explosieve lading kan mogelijk instabiel zijn en zou bij eventueel verkeerd handelen kunnen ontploffen. Daarom komt de politie graag in contact met getuigen of met mensen die anderszins informatie hebben over het verdwenen projectiel. U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of even langs gaan bij het politiebureau op het eiland. Wilt u liever anoniem blijven? Geef dan u informatie door via 0800 – 7000.

Sneek: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een 19-jarige inwoner van Marum. De man werd volgens eigen zeggen zaterdagmiddag 12 december op de hoek van de Janco Douwamastraat met de Edo Jongemastraat onder dwang in een auto getrokken. Vervolgens werd de Groninger per auto naar het Burgemeester Rasterhofpark gebracht. Op het parkeerterrein van deze voormalige vuilstort werd de 19-jarige mishandeld. Dit werd gezien door enkele getuigen. De 19-jarige man deed aangifte en de politie startte een onderzoek. Al snel kon een 25-jarige inwoner van Sneek worden aangehouden. Hij zit momenteel nog vast. Het onderzoek gaat verder en de politie sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er nu precies is gebeurd, komt de politie graag in contact met getuigen. Heeft u zaterdagmiddag na 12.00 uur iets gezien op de hoek van de Janco Douwamastraat met de Edo Jongemastraat of in de omgeving Burgemeester Rasterhofpark? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Natuurlijk kunt u ook even binnen lopen bij het politiebureau in Sneek. Ook als u anderszins informatie heeft over deze zaak, dan komt de politie graag met u in contact.

Marssum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagmiddag in een schuur naast een woning aan de Franjumbuorren een hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van een anonieme tip besloten om de agenten een nader onderzoek in te stellen. In de schuur, verstopt onder balen stro, werd een kwekerij met 460 hennepplanten ontdekt. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Leeuwarden: Burgernetactie al na tien minuten succesvol
De politie heeft dinsdagmiddag met de honderdste Burgernetactie een einde kunnen maken aan een mogelijke gijzeling. Een getuige had gezien dat op een parkeerplaats aan de Wijbrand de Geeststraat een man door twee andere met geweld werd gedwongen om in een auto te stappen. De getuige twijfelde geen moment en belde direct via 1-1-2 de politie. Hij gaf een goede omschrijving van de auto en de inzittenden door. Dit was voor de Meldkamer Fryslân reden om een Burgernetactie te starten. Samen met de politie keken 3700 deelnemers uit naar de auto en de inzittenden. Een van de deelnemers zag de auto op het Cambuurplein staan en belde deze informatie dan ook door. De agenten hadden de auto ook gelokaliseerd en de inzittenden, drie inwoners van Leeuwarden 19,19 en 25 jaar, werden aangehouden. Zo kan de Burgernetactie al na tien minuten worden afgesloten. De drie werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Daar bleek dat de drie onderling ruzie hadden gekregen met daarbij het nodige duw- en trekwerk. De drie mannen konden zich dan ook wel voorstellen dat omstanders de politie hadden gewaarschuwd. Na een goed gesprek mochten de drie ’s avonds het bureau weer verlaten.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel . Na bijna een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 30 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Peperga: politie onderzoekt woningbrand
De politie stelt een nader onderzoek in naar een woningbrand aan de Overburen. Dinsdagmiddag ontdekte de bewoner de brand. Hij zag grote zwarte rookwolken uit de schoorsteen komen. De agenten waren snel ter plaatse en hielpen de bewoner nog om enkele goederen veilig te stellen. De brandweer arriveerde vervolgens met meerdere voertuigen en begon te blussen. Daarbij had zij te kampen met de wateraanvoer. De druk in de waterleiding was namelijk te laag. Daarom moesten brandweerauto’s het water aanvoeren. Het woonhuis raakte zwaar beschadigd door de brand. Wel kon de brandweer de naastgelegen schuur behouden. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Oosterwolde: asbest verwijderen zonder vergunning
De politie heeft dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 61-jarige inwoner van Oosterwolde. De agenten hadden informatie gekregen dat de man aan het Hornleger een schuur aan het slopen was. Daarbij werden ook asbestplaten weg gehaald. Hij had daarvoor geen vergunning aangevraagd bij de gemeente. Terwijl dat wel nodig is. De politie stelde samen met een handhaver van de gemeente een onderzoek in. De 61-jarige werd gehoord en hij verklaarde tegenover de agenten dat hij geen vergunning had aangevraagd en ook geen asbestinventarisatie rapport had laten opmaken. Tegen de man werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Kimswerd: politie treft man aan in gestolen auto
De politie heeft dinsdagmiddag op de N31nabij Kimswerd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal van een auto. Een getuige zag de man rijden. Omdat hij nogal slingerde werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Na een zoektocht in de omgeving zagen agenten de auto bij een tankstation staan. De bestuurder stapte net uit, waarna de agenten hem aanspraken. De man bleek onder invloed van drugs te zijn. Na onderzoek bleek dat de auto gestolen was. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In zijn kleding troffen de agenten nog een kleine hoeveelheid drugs aan. Ook bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. In verband met het rijden onder invloed, werd een bloedproef van de bestuurder afgenomen. De auto en de drugs werden in beslag genomen.

Drachten: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Noordkade een hennepkwekerij ontmanteld. Een agente rook een sterke hennepgeur en er werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. In de eerste woning vonden de agenten niks. In de naastgelegen woning echter wel. Op de vliering vonden de agenten een kwekerij met ruim 500 hennepplanten. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. In de woning werden drie inwoners van Drachten van 36, 35, en 44 jaar aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft dinsdag van twee automobilisten en één bromfietser het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de A32 nabij Wolvega viel dinsdagochtend de bestuurder van een bestelbus op. De 33-jarige automobilist uit Wolvega passeerde een opvallende politieauto met hoge snelheid. De agent ging achter de bestelbus aan en de snelheden liepen daarbij op tot 190 kilometer per uur. Nabij Steenwijk kon de 33-jarige man aan de kant van de weg worden gezet. Op de Tramwei nabij Broek passeerde dinsdagmiddag een 23-jarige beginnende bestuurder uit Uitwellingerga een controle met de lasergun met 134 kilometer per uur. Op deze weg is 80 kilometer per uur toegestaan. Diezelfde middag passeerde op de Aldewei in Boornzwaag een 17-jarige bromfietser uit Heeg een controle met de lasergun met 71 kilometer per uur. Op deze weg mag een bromfietser 40 kilometer per uur rijden. De twee automobilisten en de bromfietser werden dan ook het rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd er tegen de drie proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Burgemeester Falkenaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 42-jarige fietsster uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw kwam in botsing met een 16-jarige bromfietser uit Heerenveen. Het slachtoffer kwam daarbij ten val. De 42-jarige vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Tekst: © Politie Fryslân

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan