Politieberichten van woensdag 15 september.

Aanrijding met letsel
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagochtend op de A32 een aanrijding afgehandeld waarbij een 33-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 29-jarige vrouw uit Gorredijk gewond raakten. Om 08.00 uurvond een kop-staart botsing plaats waarbij beide bestuursters letsel aan nek en hoofd opliepen. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Snelheidscontrole op klachtlocatie
ENGWIERUM – De politie heeft dinsdagochtend 36 bekeuringen uitgeschreven tijdens een snelheidscontrole op de Dodingawei. Tussen 07.30 uur en 10.30 uur hebben agenten, op verzoek van buurtbewoners, een controle uitgevoerd binnen de bebouwde kom. In totaal zijn 397 bestuurders gecontroleerd waarvan er 36 de maximumsnelheid overschreden. De hoogst gemeten snelheid was 70 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Vrouw komt om bij brand
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een flat op de Lycklamastins. Om 11.30 uur kreeg de meldkamer via 1-1-2 melding dat er brand was uitgebroken in een appartement op de benedenverdieping. Eenmaal ter plaatse had de brandweer het vuur snel onder controle. De 69-jarige bewoonster overleefde de brand niet.De oorzaak van de brand is nog onbekend. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Bureau Slachtofferhulp inventariseert hoeveel mensen op de Lycklamastins hulp nodig hebben.

Beginnend bestuurder krijgt drie bekeuringen
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag en -avond acht bekeuringen uitgeschreven tijdens een verkeerscontrole op de Oostergoweg en Harlingerstraatweg. Er werd drie keer een proces-verbaal opgemaakt voor het niet handsfree bellen, twee keer voor het overschrijden van de maximum snelheid en twee keer voor het niet dragen van de autogordel. Er werd één bekeuring uitgeschreven voor het rijden zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Eén beginnend bestuurder uit Damwoude (leeftijd onbekend) was verantwoordelijk voor drie van deze bekeuringen. De man reed 160 kilometer per uur op de Harlingerstraatweg waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Terwijl hij reed belde hij niet handsfree en droeg hij geen gordel.

Twee auto’s ontvreemd bij bedrijf
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van twee auto’s die tussen 18.15 uur en 18.35 uur zijn ontvreemd bij een transportbedrijf op de Roef. Een blauwe Volvo XC60 met het kenteken 58-LLG-4 stond aan de voorzijde van het pand geparkeerd naast een grijze Volkswagen Caddy tdi met kenteken 01-VHV-9. Een medewerker van het bedrijf wilde zijn vrachtwagen parkeren en vroeg de 68-jarige eigenaar van de VW Caddy om zijn auto te verplaatsen. De sleutels van het voertuig lagen op de balie bij de ingang van het kantoor. Toen de man bij de balie kwam waren de sleutels van zowel de VW Caddy als de Volvo XC60 verdwenen.

Heeft u iets gehoord over deze diefstal of heeft u de auto’s gezien? Neem dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900–8844. Wilt u liever anoniem reageren dan kunt u bellen met de stichting Meld Misdaad Anoniem 0800–7000

Man zwaar gewond na aanrijding
HEERENVEEN- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt een aanrijding die dinsdagavond rond 20.00 uur op de A7 bij het Verkeerknooppunt Heerenveen plaatsvond. Daarbij raakte een 29-jarige inwoner van Heerenveen ernstig gewond. De man reed in zijn auto op de A32 en kwam uit de richting van Wolvega. In de bocht bij de afslag Joure raakte hij de macht over het stuur kwijt en kwam in de middenberm terecht. Vervolgens stapte de man uit zijn auto en liep de weg op waar hij werd aangereden door een andere automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) Het slachtoffer raakte door de aanrijding zwaar gewond en is per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar werd een bloedproef van de man afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol was.

Inbraak in bedrijf
DRACHTEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. Daarbij werden gereedschappen weggenomen. De daders verschaften zich toegang tot het bedrijf door een raam te forceren. In een schaftkeet van het bedrijf werd een poederbrandblusser leeggespoten. Een 26-jarige inwoner van Harkema deed aangifte.

Man gewond na aanrijding
APPELSCHA- De politie heeft dinsdagmorgen rond 10.00 uur een aanrijding op de Vaart Noordzijde afgehandeld. Daarbij raakte een 55-jarige inwoner van Fochteloo gewond. De man reed op zijn fiets de kruising Vaart Noordzijde, Bruggelaan/Zuideinde op, waarna hij werd aangereden door een 50-jarige automobiliste uit Ravenswoud. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Inbraak bedrijf
STIENS – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die op woensdagochtend omstreeks 04.00 uur plaatsvond bij een bedrijfsperceel op de Langebuorren. Een ruit van de voordeur was vernield met twee bakstenen. Getuigen zagen twee personen hard weglopen bij het perceel in de richting van het kaatsveld. Een zoekslag door de agenten leverde helaas niets op. Wat er is weggenomen is nog niet bekend. De benadeelde moet nog aangifte doen. Door de technische recherche zal onderzoek worden gedaan.

Heeft u rond genoemd tijdstip iets gehoord of gezien neem dan contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Wilt u het liever anoniem reageren bel dan met stichting Meld Misdaad Anoniem 0800–7000

Naaimachines weggenomen uit bedrijf
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld op woensdagochtend 04:20 uur naar een vernieling van een raam van een bedrijf aan Over de Kelders. Ter plaatse gekomen zagen de agenten, dat er inderdaad een steen door het raam was gegooid en dat er vermoedelijk twee naaimachines waren weggenomen. Een getuige heeft twee personen bij de winkel zien staan, deze mannen zijn ondanks een zoekslag door agenten niet meer aangetroffen. De eigenaar moet nog aangifte doen, tevens zal de technische recherche een onderzoek instellen.

Heeft u iemand zien lopen of fietsen met een naaimachine rond dit tijdstip dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie, dat kan aan het bureau maar ook telefonisch via 0900 – 8844. Heeft u gezien wie het was en waar ze naar toe gingen, maar wilt dit liever anoniem doen dan wordt u verzocht contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Man ontsnapt uit politiebureau
VLIELAND – De politie heeft zaterdagochtend een 30-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van inbraak in een woning op de Dorpsstraat. Rond 04.45 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er een inbraak was gepleegd in een woning. De woning was overhoop gehaald en twee ramen aan de voorzijde waren vernield. Op de bovenverdieping van de woning werd de 30-jarige verdachte in slapende toestand aangetroffen. Hij was onder invloed van alcohol en nauwelijks aanspreekbaar. De man is aangehouden op verdenking van inbraak en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Zaterdagmiddag zou de verdachte overgebracht worden naar het politiebureau Harlingen. De verdachte wist echter tijdens zijn gereedmaking te ontsnappen via de niet goed afgesloten achterdeur.

Er werd direct een zoekactie opgezet en de Amsterdammer werd na korte tijd op de Willem de Vlaminghweg aangetroffen. Hij is vervolgens per boot overgebracht naar Harlingen waar hij wederom werd ingesloten.

112Fryslan