Fryslân, 15-07-2009 • Politieberichten van dinsdag 14 juli 07.00 uur tot en met woensdag 15 juli 07.00 uur

Wolvega: politie zoekt getuigen van vernielingen
De politie onderzoekt een groot aantal vernielingen welke in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plekken plaatsvonden. Op de Sneeuwheide werd een tuinlantaarn vernield en op de Lepeltjesheide werd een speeltoestel vernield. Op de Struikheide werd een auto vernield door ruitenwissers om te buigen. Verder werden de ruiten van een woning aan de Erica en de Fuchsiastraat vernield. Bij een horecabedrijf aan de Oppers werd ook een raam vernield. In Blesdijke op de Markeweg werd diezelfde nacht een auto geheel bekrast.
De politie onderzoekt of deze vernielingen te maken hebben met de grafschennis die dezelfde nacht plaatsvond op een begraafplaats aan de Steenwijkerweg. De politie heeft inmiddels vele aangiftes opgenomen van de benadeelden. In het kader van het onderzoek naar de vernielingen op de begraafplaats, heeft de politie 900 brieven aan omwonenden gestuurd. In die brief staat onder meer het verzoek aan omwonenden om contact met de politie op te nemen wanneer ze iets gezien of gehoord hebben.

De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze vernielingen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Uiteraard verzoekt de politie de daders om zich vrijwillig aan het politiebureau te melden.

Damwoude: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding waarbij de veroorzaker is doorgereden. Op zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur had een 30-jarige vrouw uit Damwoude haar auto geparkeerd aan de Willemstraat. Vanaf de kruising Kleine Laan kwam een kleine, donkerkleurige auto vrij snel aanrijden. Bij het passeren reed dit voertuig de zijspiegel en de sierstrip af van de auto van de aangeefster. Zij kon zo snel geen kenteken noteren. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Siegerswoude: politie houdt twee mannen aan voor bezit stroomstootwapen
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag aan de Bremerwei een 19-jarige man uit Zeist en een 20-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het bezit van een stroomstootwapen. Surveillerende agenten zagen een auto rijden die langzaam door de woonwijk reed en stelden een nader onderzoek in. In het voertuig van de mannen vonden de agenten een stroomstootwapen en een navigatiesysteem met daarin een adres in Waskemeer. Het duo werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft vervolgens een onderzoek ingesteld op de Bakkeveensterweg in Waskemeer. Daar bleken goederen te zijn aangetroffen, waaronder een mobiele telefoon en drank, die onder een vrachtwagen waren geplakt. Deze vrachtwagen had als bestemming een gevangenis in Veenhuizen. Uit onderzoek en na verhoor bleek dat familie van de 19-jarige man uit Zeist daar verblijft en dat hij op deze wijze de goederen de gevangenis in wilde smokkelen. Beide mannen zijn inmiddels weer heengezonden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor verboden wapenbezit.

Ureterp: politie vordert rijbewijs in na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag op de Opperhaudmare het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden. Agenten kregen de melding dat er een eenzijdig ongeval had plaatsgevonden waarbij het voertuig in de sloot terecht was gekomen. Ter plaatse bleek dat de auto vermoedelijk met de wielen in de berm was gekomen, waarna de bestuurder de macht over het stuur verloor. Tevens bleek dat de man alcohol had gedronken. Nadat de Leeuwarder zich onder behandeling in het ziekenhuis had gesteld, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, wordt een proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk weggedrag.

Terherne: politie onderzoekt PM-kanaal na vondst lichaam.
De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld na het aantreffen van een lichaam in het Prinses Margrietkanaal tussen de brug de Oude Schouw en de sluis bij Terherne. Tijdens baggerwerkzaamheden ontdekten werknemers van een baggerbedrijf bij het ophalen van bagger een lichaam. Zij alarmeerden de politie die het gebied afzette. Omdat de identiteit en de doodsoorzaak te achterhalen werd een onderzoek ingesteld. De waterpolitie van de KLPD heeft het kanaal met een sonarboot doorzocht. Tijdens het onderzoek stuitte men op een auto. Deze is uit het water gehaald en veilig gesteld voor onderzoek. Over de gevonden persoon en de herkomst van de auto is nog niets bekend. Het onderzoek loopt nog.

Siegerswoude: aanrijding met drie personenauto’s
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de Binnenwei, waarbij drie personenauto’s waren betrokken, afgehandeld. Een 46-jarige bestuurder uit Siegerswoude wilde afslaan om een perceel op te rijden. Hierbij ziet hij een tegemoetkomende 25-jarige bestuurder uit Noordwijk over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. Achter de personenauto van de bestuurder uit Siegerswoude reed nog een auto. De 43-jarige bestuurster uit Bakkeveen kon een aanrijding niet voorkomen en botste tegen de achterzijde van haar voorligger. Alle drie betrokken voertuigen hebben flinke schade opgelopen en zijn afgesleept. Vier personen hadden licht letsel en zijn ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Een 8-jarige meisje uit Bakkeveen is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Kootstertille: jonge scooterrijdster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagavond een eenzijdig ongeval op de Willem Frederikstrjitte afgehandeld. Een 13-jarig meisje uit Harkema was aan het rijden op een bromfiets toen zij in een bocht met de Willem Frederikstrjitte de controle over haar bromfiets verloor. Daarbij reed zij de voortuin van een woning in, raakte een hek en kwam ten val. Zij liep daar bij een wond aan haar been op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat het meisje nog niet de minimumleeftijd had bereikt voor het besturen van een bromfiets wordt proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling West: politie houdt dief aan
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 16-jarige jongen uit Nijmegen aangehouden op verdenking van diefstal. Vanuit een horecagelegenheid aan de Torenstraat kwam de melding van een mogelijke diefstal uit een tas. Een getuige had gezien dat een man kans zag om een greep te doen in een tas van een Duitse toeriste (leeftijd en woonplaats onbekend). Daarbij had hij onder andere een identiteitskaart weggenomen. De politie werd gealarmeerd en dankzij een goed signalement kon de verdachte worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd de man heengezonden. Er is proces-verbaal opgemaakt. De toeriste moet nog aangifte doen.

Een tijdje later kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Torenstraat. Door nog onbekende reden was daar een flinke ruzie ontstaan tussen twee groepen jongeren. Daarbij werd geslagen met ijzeren staven, ploertendoders en boksbeugels. Twee 16-jarige jongens uit Heeten liepen daarbij verschillende verwondingen op en zijn door ambulancepersoneel behandeld. Na de vechtpartij zijn de daders er vandoor gegaan. De politie heeft nog een zoekslag gemaakt naar de daders maar heeft deze niet meer aangetroffen. Het onderzoek zal worden voortgezet. Er moet nog aangifte worden gedaan.

A7: aanrijding met drie personenauto’s
De politie heeft in de vroege woensdagochtend een aanrijding op de A7 ter hoogte van Drachten afgehandeld. Omstreeks 05.00 uur, nabij de afrit Drachten – De Haven, stond volgens getuigen, een 30-jarige man uit St. Nicolaasga met zijn voertuig stil op de rechterrijstrook. Een personenauto met daarin een 57-jarige man Woltersum en 29-jarige man uit Veendam reed achterop het stilstaande voertuig en kwam daarbij tot stilstand op de andere rijstrook. Alle drie betrokkenen werden per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder uit St. Nicolaasga onder invloed reed is tevens een bloedproef afgenomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De rijbaan was enkele uren gestremd en het verkeer werd omgeleid. Rond 07.45 uur kon de weg weer vrijgegeven worden. De ontstane file met een lengte van drie kilometer lostte al snel op. Bureau Verkeersongevalsanalsye heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

112Fryslan

})