Politieberichten van woensdag 15 februari

Man aangehouden voor brandstichtingen

DRACHTEN- De politie heeft in het onderzoek naar diverse container- en coniferenbranden die in 2011 plaatsvonden in de wijk de Wiken een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man wordt ervan verdacht in 2010 en 2011 diverse containers en coniferenhagen in brand te hebben gestoken.

Gevaar voor personen

De dader had het gemunt op huisvuilcontainers, papiercontainers en GFT containers. De containers die langs de weg stonden werden ‘s nachts in de brand gestoken. Maar ook containers die achter woningen stonden werden in brand gestoken. In sommige gevallen werden de containers door de dader verplaatst door ze tegen een woning of auto aan te zetten. De brandstichter had duidelijk tot doel om grotere branden te veroorzaken. In een aantal gevallen is hierbij een auto en een schutting in vlammen opgegaan. Bij een brand brandde zelfs een complete zijgevel, het dak van de woning en een camper uit. Tijdens de brandstichtingen lagen de bewoners vaak thuis te slapen. Het blijft een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Gelukkig werden de branden vaak tijdig ontdekt zodat de bewoners konden worden gewaarschuwd en de branden op tijd geblust.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek kwam de politie door middel van tips, buurtonderzoek en door extra surveillance in de wijk de verdachte op het spoor. De man werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Bestuurder gewond bij aanrijding

AKKRUM- De politie heeft dinsdagmorgen rond 06.30 uur een aanrijding op de A32 afgehandeld waarbij een 40-jarige inwoner van Minnerstga aan zijn been en nek gewond raakte. De man reed in zijn bestelwagen in de richting van Akkrum toen hij door nog onbekende oorzaak tegen de achterzijde van een vrachtwagen aanreed die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Ternaard. De bestuurder van de bestelbus verloor de macht over het stuur en reed met zijn voertuig het weiland in. Daarbij kwam bij bekneld te zitten en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Inbraak winkel

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan De Dracht. Hier werd tussen maandag 13 februari 17.45 uur en dinsdag 14 februari 09.30 uur ingebroken. De inbrekers waren binnengekomen door een deur te forceren. De winkel werd doorzocht en daarbij werd onder andere kleding gestolen. De eigenaar deed aangifte

Sieraden buit bij inbraak

HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond in een woning aan de Klipperstraat. De inbraak vond in de avonduren plaats. De dader(s) wist(en) zich toegang tot de woning te verschaffen door een deur op te breken. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 65-jarige eigenaresse deed aangifte.

Inbraak in woning

OOSTERWOLDE- De politie onderzoekt een woninginbraak die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond in een woning aan de Kringgreppelstraat. Uit de woning werden een televisie, een mobiele telefoon, rijbewijs en een kentekenbewijs weggenomen. Het is nog onbekend hoe de dieven de woning zijn binnengekomen. Een 50 jarige inwoonster van Oosterwolde deed aangifte.

Automobilist gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond rond 21.00 uur een aanrijding met letsel op het Drachtsterplein afgehandeld. Een 47-jarige inwoner van Burgum verleende op het Drachtsterplein geen voorrang toen hij het plein opreed aan een 28-jarige automobilist uit Oudega. De Burgummer is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Brandstof gestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van brandstof uit een vrachtwagen die geparkeerd stond bij een bedrijf aan het Skrok. In de nacht van maandag op dinsdag werd een tank van een vrachtwagen open gebroken waarna de tank werd leeg gehaald. De 40-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Fietsster gewond bij aanrijding

SCHARSTERBRUG- De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.30 uur een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 68-jarige fietsster uit Sint-Nicolaasga aan haar pols en hoofd gewond toen zij op het fietspad op de Scharren werd aangereden door een personenauto die bestuurd werd door een 68-jarige inwoner van Sint-Nicolaasga. De automobilist reed van de weg de oprijlaan op en zag daarbij de fietser over het hoofd. Het slachtoffer kwam door de aanrijding ten val en werd vervolgens door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Kassalade gestolen bij inbraak

GOUTUM- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een dierenartspraktijk aan de Goutumerdyk die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit de praktijk werd een kassalade met geld gestolen. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Fietsers op de bon

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op het Nauw 14 fietsers bekeurd voor het fietsen in het voetgangersgebied. Diverse winkeliers hadden hierover bij de buurtagent geklaagd. Reden voor de politie om dinsdag te gaan controleren. De komende periode gaan agenten vaker in voetgangersgebieden in het centrum van de stad controleren.

Inbraak in bedrijf

GORREDIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Tolhusloane. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een geldkistje met daarin een nog onbekend geldbedrag buit gemaakt. Een 65-jarige inwoner van Gorredijk deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Twee winkeldieven aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag twee Russen van 29 en 34 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het personeel van een supermarkt aan de Kruisdobbe betrapte drie winkeldieven toen ze een grote hoeveel cosmetica probeerden te stelen. Het trio verliet snel de winkel en stapte in een auto en reed weg. Diverse agenten keken uit naar het voertuig. Ook werden 3133 deelnemers van Burgernet gevraagd om mee uit te kijken. Een surveillerende agent zag de gezochte auto rijden op de Spanjaardslaan. De bestuurder kreeg een stopteken. Vervolgens werden de twee Russen van 29 en 34 jaar aangehouden. De derde winkeldief zat niet meer in het voertuig. In de auto vonden de agenten een tas vol met shampoo, tandpasta en tandenborstels. Vermoedelijk allemaal van diefstal afkomstig en de goederen werden dan ook in beslag genomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf werd aangifte gedaan. Tijdens de aangifte werd duidelijk dat de Russen ook op 9 februari in de supermarkt hun slag hadden geslagen. Dit alles was namelijk vastgelegd door beveiligingscamera’s. De twee Russen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Bedreiging verkeersregelaar

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek naar een geval van bedreiging en poging zware mishandeling die dinsdagmiddag rond 12.30 uur op de Drachtsterplein plaatsvond. Een verkeersregelaar werd tijdens de asfalteringswerkzaamheden door de bestuurder van een gele Seat Leon aangereden toen deze op verzoek van de regelaar moest stoppen. De bestuurder wenste hier niet aan mee te werken en riep tegen hem dat hij weg moest gaan. Vervolgens reed de bestuurder enkele keren tegen de benen van de verkeersregelaar aan. De verkeersregelaar is vervolgens voor zijn eigen veiligheid aan de kant gestapt. De man raakte niet gewond. De politie zoekt nog getuigen dit het voorval hebben zien gebeuren. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

112Fryslan