Politieberichten van woensdag 15 december.

Politie lost diefstal cv ketels en koper op
DOKKUM- De politie heeft met de aanhouding van 6 verdachten een diefstal van cv ketels, koperen leidingen en mengkranen opgelost. De diefstal vond plaats tussen 4 november en 29 november 2010 in een aantal woningen in Lioessens aan de Kamp. Uit deze woningen werden de ketels, kranen en koperen leidingen gestolen. Een 53-jarige man deed aangifte.

Onderzoek
Via tips en eigen onderzoek kwam de politie de verdachten op het spoor. Op 2 december werd een 22-jarige inwoner van Lioessens, een 26-jarige inwoner van Ee en een 30-jarige inwoner van Anjum op verdenking van diefstal aangehouden. De mannen werden voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Zij bekenden de diefstal te hebben gepleegd. Ook stal het duo roestvrijstalen buizen in Axel. De 30-jarige verdachte wordt er nog van verdacht ledlampen in Leeuwarden te hebben gestolen en deze weer door te hebben verkocht. In de woning van de 30-jarige verdachte werd nog 136 gram aan hennep aangetroffen. Deze werd in beslag genomen.

Heler
De gestolen ledlampen werden verkocht door een 30-jarige inwoner van Anjum. Ook deze verdachte werd aangehouden ter zake heling en kreeg proces-verbaal. De meeste gestolen goederen werden teruggevonden en door de politie in beslag genomen.

Voorlopige hechtenis
De 22 en 30 jarige verdachte zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zitten nog steeds vast. De andere verdachten werden na verhoor heengezonden en zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Politie zoekt getuigen winkeldiefstal
SNEEK- De politie is op zoek naar de dader van twee winkeldiefstallen die dinsdagmorgen tussen 09.00 uur en 12.00 uur plaatsvonden in winkels aan het Normandiaplein en de Kruizebroederstraat. Tussen genoemde tijdstippen stal een verdachte man diverse etenswaren en kledingstukken. De man werd betrapt in de winkel aan het Normandiaplein terwijl kleding stal. Hij werd door een winkelmedewerker vast gepakt. Toch wist de winkeldief te ontkomen en liet een plastictas met gestolen spullen achter.

Het signalement van de verdachte:

[bullets]Man
Normaal postuur
Blauw jack
Rode “Oant Moarn” muts[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor hennepteelt
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een kleine hennepkwekerij in de Tuinbouwstraat opgerold. De agenten die in een bemiddelend gesprek waren met buurtbewoners roken een sterke hennepgeur komende uit de woning van één van de betrokken partijen. In de woning troffen de agenten 12 hennepplanten en een hoeveelheid gedroogde henneptoppen. De 30-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De hennep en elektrische apparatuur werd in beslag genomen.

Sieraden weg bij woninginbraak
LEMMER- DE politie onderzoekt een woninginbraak die dinsdagmiddag plaatsvond in een woning aan de Vlaak. De dader(s) kwamen de woning binnen door een deur de vernielen. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit boksbeugel
BURGUM- De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige inwoner van Burgum aangehouden voor het bezit van een boksbeugel en illegaal vuurwerk. Via een anonieme tip troffen de agenten in de woning van de verdachte een kleine hoeveelheid illegaal vuurwerk aan en een boksbeugel. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd de boksbeugel en het vuurwerk in beslag genomen.

Politie waarschuwt voor auto inbraken
SNEEK- De politie waarschuwt bezitters van auto’s om kostbare spullen niet zichtbaar in de auto achter te laten. In de nacht van 13 op 14 december werden in de wijken Pasveer en Oudvaart drie auto’s opengebroken. Uit auto’s die geparkeerd stonden in de Stuw,Vallaat en De Kamp werden navigatiesystemen weggenomen. De eigenaren deden aangifte.

Man aangehouden voor vernielingen
SNEEK – De politie heeft dinsdagavond een 18-jarige man aangehouden op verdenking van vernieling van een wachtruimte op het treinstation. Om 22.50 uur kregen de agenten de melding dat er een man met stenen aan het gooien was. Eenmaal ter plaatse bleek de verdachte de wachtruimte op het station te hebben vernield. Toen ze de man aanspraken op zijn gedrag bleek hij ook onder invloed van alcohol te zijn. De agenten hielden hem hierop aan en brachten hem over naar het politiebureau. Tijdens de fouillering bleek hij ook drugs op zak te hebben. De man wordt ervan verdacht meer vernielingen te hebben gepleegd. Hij werd voor nader verhoor ingesloten.

Inbraak bedrijfspand
FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Oosterlijke Industrieweg. In de nacht van dinsdag of woensdag kwam men binnen door een deur aan de voorkant van het pand te forceren. Er werd een kluis meegenomen met een nog onbekend geldbedrag. Een 48-jarige man uit Franeker heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Politie ontmantelt hennepkwekerij
SNEEK- De politie heeft dinsdagmorgen in een woning aan het Breewijd een hennepkwekerij met 896 hennepplanten ontmanteld. De agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor via een Meld Misdaad Anoniem melding. Ter plaatse roken de agenten een sterke hennepgeur. Naast de aanwezigheid planten werd de elektriciteit illegaal afgetapt. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen. Daarnaast werd de auto van de eigenaar ook in genomen omdat deze vermoedelijk is gekocht door geld afkomstig uit de hennepteelt. Daarnaast loopt de eigenaar kans om uit zijn woning te worden gezet.

Bijna 900 varkens bij brand omgekomen
BAKKEVEEN- De politie heeft woensdagmorgen de brandweer geassisteerd bij een brand in een varkensloods aan het Mandefjild. Rond 08.10 uur ontdekten de bewoners de brand in de loods en wilden direct naar binnen gaan om de 900 varkens die in de loods zaten te bevrijden. Door de rook ontwikkelingen bleek dat onmogelijk te zijn. Helaas kwamen bijna alle varkens om. Een paar wisten het te overleven. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Het Mandefjild en het Smidtlaantje moest door de politie worden afgezet. Bij de brand kwam geen asbest vrij.

Politie onderzoekt diefstal dienstpistool
De politie Fryslân is een onderzoek gestart naar de diefstal van onder meer een dienstpistool van een 29-jarige hoofdagent van het korps. Het wapen werd samen met een complete koppel uit de privéauto van de agent gestolen.

De politieagent had de koppel na zijn dienst afgelopen vrijdag in de kofferbak van de auto gelegd. Thuisgekomen in zijn woonplaats Leeuwarden in de wijk Zuiderburen, vergat hij het wapen uit de auto te halen en in de wapenkluis in zijn woning op te bergen. Zondagochtend ontdekte de agent dat de complete koppel met het dienstpistool, een Walther P5, uit de auto was verdwenen. Aan de koppel waren ook een set handboeien en een busje pepperspray bevestigd. Politieagenten in sommige functies is het toegestaan hun dienstwapen mee naar huis te nemen. Zij dienen hun wapen bij thuiskomst in een speciale, door het korps verstrekte wapenkluis op te bergen.

Onmiddellijk nadat de hoofdagent de diefstal meldde, is de recherche van de politie Fryslân een onderzoek gestart. Bureau Interne Veiligheid van het korps verricht daarnaast eendisciplinair onderzoek naar de betrokken hoofdagent in verband met mogelijke nalatigheid. De hoofdagent wordt gedurende het onderzoek met administratieve taken belast.

Uit het onderzoek is gebleken dat in de periode tussen vrijdagavond en zondagmorgen in minstens nog één auto is ingebroken in de Leeuwarder wijk Zuiderburen. Van deze auto-inbraak is aangifte gedaan. De politie wil graag in contact komen met mensen die in genoemde periode ook slachtoffer zijn geworden van een auto-inbraak, maar daar nog geen aangifte van hebben gedaan. Zij kunnen via 0900 8844 contact met de politie opnemen. De politie wil ook graag in contact komen met mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal.

112Fryslan