Woensdag 14 maart

Politieberichten van woensdag 14 maart

Waarschuwing voor Engelse klusjesmannen

FRYSLAN – De politie attendeert u oplettend te zijn voor Engelse klusjesmannen die diverse klussen aanbieden zoals het asfalteren van uw oprit. Met de lente in aantocht, zal het aanbod van deze ‘klusjesmannen’ waarschijnlijk toenemen. Bij de politie komen regelmatig vragen en klachten binnen over de mannen. Meer dan eens wordt niet geleverd wat afgesproken is of de kwaliteit van het werk blijkt slecht te zijn. Dit terwijl men er wel fors voor moet betalen. De politie adviseert dan ook om niet met deze Engelsen in zee te gaan.

Diefstal levensmiddelen opgelost

ELSLOO – De politie heeft voor diefstallen van diverse levensmiddelen zoals aardappelen, appels en jam twee verdachten aangehouden. De diefstallen werden op 20 november en op 18 december 2011 gepleegd bij een woning aan het Zuid. De goederen lagen uitgestald op een kraam langs de weg waarbij kopers worden gevraagd zelf af te rekenen. In twee gevallen zag de eigenaar dat zijn goederen werden weggenomen door een man en een vrouw zonder te betalen. Hij noteerde het kenteken van de auto waarin zij vertrokken. De beide verdachten, een 27-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Wolvega, werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden beide verdachten heengezonden. De 44-jarige eigenaar deed aangifte.

Tientallen metaaldiefstallen opgelost

HARLINGEN – De politie heeft de afgelopen weken twee 27- en een 25-jarige inwoner van Harlingen en een 30-jarige inwoner van Kimswerd aangehouden. De vier mannen worden ervan verdacht een groot aantal koper-, roestvrij staal- en looddiefstallen te hebben gepleegd. Deze diefstallen vonden plaats in Harlingen, Franeker, Tzum, Arum Dongjum, Dronrijp, Witmarsum, Tzumarum, Dongjum.

Onderzoek

De politie kwam de 27-jarige hoofdverdachte op het spoor via een DNA-hit. Uit het onderzoek wat volgde, kwamen de drie andere verdachten in beeld. De mannen stalen lood en bliksemafleiders van scholen, kerken en bedrijven. Daarnaast stalen de mannen op grote schaal roestvrij staal en dikke koperen grondkabels bij bedrijven. De buit werd op een aanhangwagen overgebracht naar de woning van de 30-jarige Kimswerder. Daar werden de koperen kabels gestript. Het metaal, 500 kilogram lood, 700 kilogram koper en 1200 kilogram roestvrij staal werden verkocht aan oud ijzerhandelaren. Het onderzoek naar deze oud ijzerhandelaren loopt nog.

Aanhouding

Na de aanhoudingen werden de verdachten overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De politie denkt dat de vier verdachten in de loop der jaren nog veel meer diefstallen hebben gepleegd en is naarstig op zoek naar meer aangevers. Alle vier verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zitten nog steeds vast. De directe en indirecte schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

Legitimatie

De Metaal Recycling Federatie wil dat de legitimatieplicht gaat gelden voor alle locaties waar oud ijzer en metalen worden ingekocht, dus niet alleen recyclingbedrijven. Dit is in Nederland nog niet verplicht. De registratie is nodig om dit soort metaaldiefstallen tegen te gaan.

Diefstal laptops uit auto

BURGUM – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van twee laptops uit een auto die geparkeerd stond bij een woning aan De Boek. De diefstal vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De dader vernielde een ruit van de auto waarna hij de tassen met laptops wegnam. De 37-jarige eigenaar deed aangifte.

Vernielingen van ramen opgelost

SURHUISTERVEEN – De politie heeft voor de vernieling van twee ramen van winkels aan de Lauwersweg op donderdag 23 februari, twee verdachten aangehouden. Tijdens het onderzoek kwam de politie een 13-jarige inwoner van Drogeham en een 16-jarige inwoner van Surhuisterveen op het spoor. Beide verdachten bekenden na verhoor de vernieling gepleegd te hebben. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en zij beloofden de schade te vergoeden.

Auto in beslaggenomen

EARNEWALD – De politie heeft tegen een 44-jarige inwoner van Earnewald proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en voor het opgeven van een valse naam. Daarnaast bleek de man ook diverse boetes open hebben staan en werd zijn auto buiten gebruikgesteld. Agenten zagen de man in zijn auto op de Feansterdyk rijden en besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken en om zijn rijbewijs vroegen, gaf hij aan deze niet bij zich te hebben en gaf een valse naam op. Uit onderzoek bleek deze niet de juiste te zijn.

Rijbewijs in kwijt na snelheidsovertredingen

NIJLAND/WIRDUM – De politie heeft dinsdagavond op de A7 het rijbewijs van een 37-jarige inwoner van Bolsward ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto rijden en registreerden met de lasergun een snelheid van 179 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Op de N31 werd dinsdagavond rond 20.00 uur het rijbewijs van een 39-jarige inwoner van Hardenberg ingevorderd. Op de Werpsterhoek reed hij met een snelheid van 135 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen beide bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken bestuurder veroorzaakt aanrijding

NOORDWOLDE – De politie heeft dinsdagavond rond 20.15 uur op de Puntersweg een 42-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, bedreiging, belediging en mishandeling. Agenten kregen een melding om naar een aanrijding op de Puntersweg/Westvierdeparten te gaan. Daarbij was de verdachte tegen de achterzijde van een auto aangereden die bestuurd werd door een 55-jarige inwoonster van Noorwolde. Na de aanrijding ging de verdachte er in zijn auto ervandoor, maar botste vervolgens tegen een boom. Daarna kregen de twee ruzie waarbij de verdachte de vrouw bedreigde. De vrouw werd bang en belde haar zoon die direct ter plaatse kwam. Toen de zoon naar zijn moeder liep, kreeg hij van de verdachte een paar klappen in zijn gezicht. De inmiddels gearriveerde agenten wisten de verdachte, die zich hevig verzette, onder controle te krijgen. Hierbij beledigde hij de agenten diverse malen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse en voor verhoor. Hier blies hij 1120 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast werd hij voor verhoor ingesloten. De slachtoffers deden aangifte.

Koper gestolen

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een garagebox die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond aan de Grietmansrecht. De dader(s) kwam(en) de garage binnen door een deur te forceren. Uit de garage werden koperen waterleidingen, installatiedraad en een roestvrijstalen boot railing weggenomen. De 45-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Aangehouden voor vaststellen identiteit

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van drie bakken met viooltjes. Een getuige zag dat de man de drie bakken met bloemen in zijn kofferbak stopte en waarschuwde het winkelpersoneel. Toen zij de man op zijn gedrag aanspraken, gaf hij de bloemen terug. Daarna waarschuwde men de politie. Die wilde de identiteit van hem vaststellen, maar hij bleek niet in het bezit te zijn van een legitimatiebewijs en had ook zijn rijbewijs niet bij zich. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zijn identiteit kon worden vastgesteld.Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Gereedschappen gestolen

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een berging aan De Moezel die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. De dader(s) forceerde(n) een deur waarna diverse gereedschappen zoals een zaagmachine, een freesmachine, een afkortzaag en een heggenschaar werden weggenomen. De 57-jarige eigenaar deed aangifte.

Twee slachtoffers van phishing

FRYSLAN – De politie heeft dinsdag twee aangiftes opgenomen van oplichting en internetfraude bij een 45-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel en een 54-jarige inwoner van gemeente Heerenveen. Via een nep internetsite van hun bank werd gevraagd hun inlogcodes opnieuw in te voeren in verband met een beveiligingprobleem. Nadat men de codes had ingevoerd werd even later geld van hun bankrekeningen afgehaald en overgeboekt naar een onbekende buitenlandse bankrekening. Het gaat om bedragen van 22.500,- euro en 2.580,- euro. Deze vorm van oplichting tijdens internet bankieren wordt ook wel phishing genoemd.De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Zie ook you-tube informatie.

Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inlog-, bank- of creditcardgegevens gevraagd.Bel bij wantrouwen altijd met uw bank. Een bank stuurt nooit een mail met de vraag om uw inloggegevens door te geven.

Sieraden weg bij inbraak

HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die dinsdag tussen 14.15 uur en 16.15 uur in een woning aan de Scholeksterstraat plaatsvond. Uit de woning werden sieraden en wat geld weggenomen. Het is onduidelijk hoe men binnengekomen is. Een 73-jarige bewoonster deed aangifte.

Bromfietser op de bon

OOSTERWOLDE – De politie heeft dinsdagmiddag een 18-jarige bromfietser uit Oosterwolde een bekeuring gegeven voor het rijden zonder rijbewijs, het negeren van een stopteken en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Een surveillerende agent zag de bromfietser op de Hoogengaardenlaan rijden. Bij het zien van de agent ging de bromfietser er vandoor. Bij het volgen zag de agent dat de man op de kruising Brinkstraat met Nanningaweg geen voorrang verleende aan een bestuurder die van rechts kwam. Deze kon door krachtig remmen een aanrijding voorkomen. Het stopteken dat de bromfietser hierop kreeg negeerde hij. Op de Schapekamp wist de agent de man stilstand te brengen. Hij kon zich niet identificeren en werd voor onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Gesignaleerde mannen aangehouden

OENTSJERK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee mannen van 48 en 41 met een onbekende verblijfplaats aangehouden. Agenten zagen de mannen op de Rengersweg rijden in de richting van Dokkum en gaven de chauffeur een stopteken. Beide inzittenden bleken gesignaleerd te staan in verband met een diefstal in Amstelveen. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden zij voor nader onderzoek ingesloten.

Scooterrijder met drank op

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Bleeklaan een 25-jarige man uit Leeuwarden staande gehouden. De man kreeg een stopteken toen hij hier op zijn scooter reed. Omdat de man gedronken had en hij zich niet kon identificeren, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hij probeerde echter weg te komen, maar kon met enige moeite uiteindelijk meegenomen worden. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uren. Het was de derde keer dat de man een bekeuring kreeg voor het rijden onder invloed.

Laptop buit bij inbraak

IJLST – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die dinsdagavond tussen 19.30 en 23.30 uur plaatsgevonden heeft in een woning aan De Pream. Aan de achterzijde van de woning was een raam opengebroken waarna de hele woning overhoop gehaald was. Hierbij werd in ieder geval een laptop weggenomen. Een 76-jarige bewoonster deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan