Woensdag 14 december

Politieberichten van woensdag 14 december

Politie lost diefstallen en inbraken op

DRACHTEN- De politie heeft de afgelopen weken het onderzoek naar diverse diefstallen en inbraken, gepleegd in november van dit jaar, afgerond. Tijdens het onderzoek kwamen vier verdachten, drie inwoners uit Drachten in de leeftijd van 19, 17 en 22 jaar en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden in beeld. De mannen worden ervan verdacht inbraken te hebben gepleegd in voetbalkantines, een restaurant, en een garagebedrijf in Drachten. Daarnaast pleegden de mannen tien fietsendiefstallen.

Onderzoek

De politie kwam de verdachten op het spoor toen één van de verdachten een gestolen fiets bij zich had welke door de aangever werd herkend als zijn eigendom. Vervolgens werd de verdachte aangehouden. Tijdens het onderzoek kwamen de drie andere verdachten in beeld en werden ook zij aangehouden. Zij bekenden in een voetbalkantine eten en drinken te hebben gestolen. Daarnaast braken de mannen een kluis open waarbij de inhoud, een geldbedrag, werd weggenomen en namen zij een beamer mee. Van de opbrengst werden sieraden gekocht. Bij een inbraak bij een garagebedrijf aan de Van Hearsmasingel werden twee auto’s gestolen waarvan één weer terug werd gevonden. Bij de voetbalkantine van de voetbalvereniging Drachten en bij de voetbal kantine van de voetbalvereniging Rottevalle bleef het bij een poging inbraak.

Na verhoor werden de verdachten ingesloten en ze zijn inmiddels op last van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Deze besloot de verdachten langer vast te houden.

Politie waarschuwt voor fraude met geldautomaat

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de fraude die plaats vond bij een geldautomaat aan de Willemskade. Een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden had hier gepind, maar er kwam geen geld uit de automaat. Toen ze naar de opening keek waar normaal het geld uit komt, zag ze dat er een metalen strip voor was geplakt. Bij verwijdering van de strip bleek haar gepinde geld hier achter te zitten. Bij navraag bij de bank bleek dat deze truc vaker toegepast is bij een betaalautomaat aan de Bleeklaan. De politie vraagt u alert te zijn. Mocht u fraude vermoeden, blijf dan bij de betaalautomaat en bel daar vandaan de politie en bank. Zet deze telefoonnummers alvast in uw mobiele telefoon, evenals het telefoonnummer voor het blokkeren van uw bankpas.

Inbraak in horecabedrijf opgelost

DRACHTEN- De politie heeft met de aanhouding van een 19-jarige inwoner van de Hemrik en een 20-jarige inwoner van Drachten een inbraak opgelost die plaatsgevonden heeft in een horecagelegenheid aan de Hemmen. In de nacht van 19 op 20 oktober werd bij het bedrijf ingebroken waarna een geldbedrag uit een kassa werd gestolen. De politie kwam de verdachten op het spoor via tips en getuigenverklaringen. Na verhoor werden beiden verdachten heengezonden en zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het gestolen geld op ging tijdens het stappen in diverse horecagelegenheden.

Aangehouden voor belediging

OPEINDE- De politie heeft maandagmorgen een 13-jarige inwoner van Oudega aangehouden op verdenking van belediging. De agenten die een groepje fietsers passeerden op de Hegwei, hoorden de verdachte een beledigende tekst roepen waarna zij hun auto stopten en de verdachte aanhielden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd verhoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie lost diefstal motor op

GORREDIJK- De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Gorredijk de diefstal van een motor opgelost. De diefstal, die vermoedelijk zaterdagavond werd gepleegd, kwam aan het licht toen familieleden van de overleden eigenaar het voertuig niet meer bij de woning zagen staan. Een onderzoek in de omgeving en de oplettendheid van diverse getuigen leverde zoveel informatie op, dat de agenten de motor bij de verdachte achter de woning aantroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De motor werd in beslag genomen en in overleg met officier van justitie teruggeven aan de rechtmatige eigenaren.

HALT voor afsteken vuurwerk

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie 16-jarige inwoners van Heerenveen proces-verbaal gegeven voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Agenten hoorden geknal en zagen vervolgens ter plaatse de drie jongens fietsen. Toen zij hen staande hielden bleken zij elk 20 nitraatbommen bij zich te hebben. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Alle drie mannen zijn aangemeld bij bureau HALT.

HALT-afdoening

Jongeren van 12 tot 18 jaar, die zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen, kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie of naar Halt.
In een Halt-afdoening kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.Voor de criteria, inhoud en duur van de Halt-afdoening gelden landelijke, door het Openbaar Ministerie vastgestelde regels (zie o.a. Voorwaarden en Wet- en regelgeving). Voor een succesvolle Halt-afdoening is het nodig dat:

*De jongere en zijn/haar ouders instemmen met deelname;
* De jongere de gemaakte afspraken volledig nakomt;
* Er geen sprake is van ernstige, achterliggende problematiek bij de jongere.
In 2010 werden in Nederland ruim 18.000 jongeren door een opsporingsambtenaar naar Halt verwezen.

Aangehouden voor messteek

SINT-ANNAPAROCHIE- De politie heeft dinsdagavond in een opvangcentrum aan de Middelweg-west een 38-jarige inwoner van Sint-Annaparochie aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte kreeg door nog onbekende oorzaak ruzie met een 31-jarige inwoner van Dronten. Daarbij pakte de verdachte een mes en begon met het slachtoffer te vechten. Deze raakte tijdens het gevecht door het mes licht gewond. De verdachte werd vervolgens door de gealarmeerde agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Man onder invloed veroorzaakt aanrijding

SCHETTENS- De politie heeft dinsdagavond op de A7 een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 32-jarige inwoner van West-Terschelling licht gewond raakte. De man botste met zijn auto, terwijl hij 120 kilometer per uur reed, tegen de achterzijde van een auto die bestuurd werd door een 50-jarige inwoner van Kornwerderzand. De Terschellinger raakte daarbij licht gewond en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. Na medisch onderzoek mocht hij het ziekenhuis verlaten en werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 375 ug/l blies. De 50-jarige inwoner van Kornwerderzand kwam met de schrik vrij. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg daarnaast een rijverbod van 3 uur.

Fietser licht gewond

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Overstesingel een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 13-jarige inwoner van De Veenhoop licht gewond raakte. De jongen maakte deel uit van een groepje fietsers dat plotseling de weg over stak. Hierbij werd hij van achteren aangereden door een auto die bestuurd werd door een 27-jarige inwoonster van Groningen. Na onderzoek van het ambulance personeel werd het slachtoffer thuis gebracht.

Inbraak bij tankstation

KOOTSTERTILLE- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een tankstation aan de Rykswei die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een deur te forceren. Bij de inbraak ontstond veel schade. Uit het bedrijf werden onder andere sigaretten gestolen. De 45-jarige eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor vernieling politiebureau

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De man vernielde het raam van de voordeur van het politiebureau aan het Moleneind met een steen. Hij werd direct aangehouden en voor verhoor ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Navigatiesysteem gestolen

DOKKUM- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto die geparkeerd stond aan de Epo Sjuch fan Burmaniastrjitte. Rond 05.30 uur zag een getuige drie mannen met een getinte huidskleur bezig een inbraak te plegen in een auto. Hij belde direct via 1-1-2 de politie. De mannen sloegen een raam in waarna het navigatiesysteem uit de auto werd weggenomen. De mannen verdwenen in de richting van de Rondweg. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas niet het gewenste resultaat op. De eigenaar deed aangifte.

Dakinbraak

NOORDWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een supermarkt aan de Industriestraat. De dader(s) kwamen het bedrijf binnen door een gat in het dak te maken. Eenmaal binnen werd het bedrijf doorzocht en werden kluisjes opengebroken. Het is nog onduidelijk wat er werd weggenomen. De 40-jarige eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor diefstal met geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag in een supermarkt aan het Cambuurplein een 43-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man nam een fles likeur van een stelling en stopte deze in zijn jaszak. Dit werd gezien door een getuige en deze waarschuwde direct het winkelpersoneel. Toen de man naar de kassa liep en vervolgens iets anders afrekende, werd hij door het personeel aangehouden. Toen deze in zijn jas wilde kijken, werd de hij erg kwaad en sloeg om zich heen. Hij bedreigde het personeel en wilde er vandoor gaan. De inmiddels gewaarschuwde agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 40-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Auto in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de M.H. Trompstraat de auto van een 28-jarige Leeuwarder in beslag genomen. Een surveillerende agent zag de man rijden en wist dat hij niet in het bezit van een rijbewijs was. Hierop werd hij staande gehouden. Omdat het de vierde keer was dat de man betrapt werd op het rijden zonder rijbewijs, werd zijn auto in beslag genomen. Dit was bij de derde keer ook al gebeurd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Brommer in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond de brommer van een 31-jarige Leeuwarder in beslag genomen. Hij werd op de Voorstreek staande gehouden omdat de kinband van zijn helm los zat. Toen hij hier een bekeuring voor kreeg, bleek dat de man geen rijbewijs had. Hiervoor was hij dit jaar al twee keer eerder opgepakt en dus werd zijn brommer in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Gestolen fiets opgespoord

LEMMER – De politie heeft dinsdag bij de bushalte Transveer een gestolen fiets teruggevonden. In het kader van een fietsendiefstal project van de politie in samenwerking met de gemeente, gaan agenten de straat op met een Tag-reader. Met deze Tag-reader worden chipnummers en framenummers uitgelezen en kunnen als gestolen geregistreerde fietsen eenvoudig getraceerd worden. De komende periode worden meer gerichte acties uitgevoerd. De politie roept mensen op die nog geen aangifte gedaan hebben van hun gestolen fiets om alsnog aangifte te doen. Mocht iemand zich nog melden voor deze gevonden fiets, dan zal gekeken worden of hij of zij de koop ter goeder trouw gedaan heeft of dat er sprake is van heling. Daarna zal gekeken worden naar wie de gevonden fiets terug gaat.


Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan