Politieberichten van woensdag 14 april.

De maitiid yn ‘e kop?
LEEUWARDEN- Het is voorjaar en de motor kan weer van stal. Veel motorrijders genieten in deze periode van het mooie weer en gaan voor het eerst na de winter met de motor de weg op. Helaas gebeuren daarbij ieder jaar ongelukken. Een goede voorbereiding helpt om een vervelende afloop van die eerste rit te voorkomen.

Een motorrijder loopt 20 keer zo veel risico in het ziekenhuis te belanden dan een inzittende van een personenauto. Het risico op een dodelijke afloop is nog hoger.

In de afgelopen vijf jaar lag het aantal ongevallen onder motorrijders in Fryslân rond de honderd. Ongeveer een kwart hiervan belandde in het ziekenhuis. Om dit aantal omlaag te brengen controleert het verkeershandhavingsteam de komende maanden extra op, ondermeer, snelheid bij motorrijders.

Politie Fryslân heeft flyers beschikbaar met tips voor motorrijders. De flyer wordt ook verspreid onder motorspeciaalzaken.

Rijden zonder rijbewijs en geen verzekering
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmorgen een 32-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking voor het rijden zonder rijbewijs. Daarnaast was de auto waarin zij reed niet verzekerd en had het voertuig geen geldige APK-keuring. Agenten zagen de vrouw in haar auto op De Tijen rijden toen zij de kinderen naar school bracht. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen krijgen proces-verbaal voor klimmen in kraan
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Eenrum op de oude Oosterstraat aangehouden. De beide mannen bevonden zich op een afgesloten terrein en waren in een grote bouwkraan geklommen. Toen de mannen door de agenten werden aangesproken, bleek dat beide mannen behoorlijk onder invloed van alcohol verkeerden. Omdat de mannen zich vervelend gedroegen en niet wensten mee te werken aan de staande houding, werden de beide mannen aangehouden op verdenking van artikel 461, het zich bevinden op verboden terrein. Daarna zijn zij overgebracht naar het politiebureau. Tegen het duo werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werden zij heengezonden.

Rijbewijs ingevorderd na aanrijding met beknelling
TERWISPEL- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een aanrijding met letsel op De Streek afgehandeld. Daarbij raakten drie inzittenden van een auto, twee 24-jarige inwoners en een 18 jarige inwoonster van Gorredijk, gewond. De bestuurder, de 24-jarige inwoner van Gorredijk en de 18-jarige vrouw, raakten door de aanrijding in het voertuig bekneld. Zij moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. Zij bleken verwondingen aan buik en gezicht te hebben. De 24-jarige passagier die achter in de auto zat, raakte eveneens gewond aan zijn gezicht. Alle drie inzittenden zijn per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding is, dat de bestuurder mogelijk veel te snel heeft gereden en vervolgens de macht over het stuur is kwijt geraakt waardoor de auto tegen een brug botste. Bureau Verkeersongevalsanalyse doet nog onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol had gedronken, werd in het ziekenhuis door een arts een bloedproef afgenomen. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
WONS- De politie heeft dinsdagavond rond 20.00 uur op de Weesterweg het rijbewijs van een 23-jarige inwoner van Makkum ingevorderd. De automobilist reed in de richting van Makkum toen hij een laserguncontrole passeerde met een snelheid van 136 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast het invorderen van het rijbewijs werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan