Politieberichten van woensdag 13 oktober.

Vrouw onwel bij aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmorgen op de Rijksweg A7 een eenzijdige aanrijding afgehandeld ter hoogte van de afslag Heerenveen-west. Een 38-jarige automobiliste uit Jubbega werd op de Rijksweg A7 toen zij in de richting Joure reed onwel en botste vervolgens tegen een vangrail en kwam vervolgens met haar auto tot stilstand. Mevrouw is ter observatie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak
URETERP – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Weibuorren die op dinsdag tussen 19.30 uur en 20.30 uur heeft plaatsgevonden. De inbreker(s) hebben een toegangsdeur geforceerd en zijn naar binnen gegaan. De gehele woning is doorzocht en de daders hebben geld en sierraden gestolen.

Meisje valt van paard
NIJ BEETS – De politie heeft dinsdag rond 16.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Domela Nieuwenhuisweg waarbij een 14-jarige meisje van Drachten van haar paard gevallen was. Tijdens het rijden versnelde het paard uit eigen beweging de pas en liep in de richting van de hoofdrijbaan. Plotseling wendde het paard en ging een andere kant uit lopen. Door deze manoeuvre viel het slachtoffer van het dier en kwam op de grond terecht en liep hierbij rug letsel op. Met de ambulance is de amazone overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe.

Hennepkwekerij
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag rond 16.00 uur in een woning aan de Aggemastate een hennepkwekerij aangetroffen. De politie kwam de kwekerij op het spoor door een tip. 521 hennepplanten en de daarbij behorende kweekapparatuur en benodigdheden zijn inbeslaggenomen en vernietigd. Een 56-jarige bewoner werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek dat er al eerder geoogst was en conform de Pluk Ze wetgeving zijn een Samsung breedbeeld televisie en een kostbare gitaar met toebehoren ook inbeslaggenomen.

Inbrekers overlopen
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een in braak in een restaurant aan de Schrans. Dinsdag rond 21.00 uur zag een medewerker van het bedrijf een man van het dak springen en dat deze man weg vluchtte in de richting van het Sixmaplein. Hier werd de man nog gezien in het gezelschap van twee andere mannen. Gezamenlijk stapten ze in een gereedstaande, donkerkleurige personenauto, waarin een vierde persoon achter het stuur zat. De auto reed weg via de Schrans. Uit onderzoek bleek dat er ingebroken was in een kantoor op de bovenverdieping. Uit deze ruimte was geld en een computer gestolen.

Auto in brand na botsing
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Mr. P. Gerbrandyweg waarbij een auto tegen boom was gebotst. Door de aanrijding was de auto in brand gevlogen. Een getuige zag dat twee personen uit de auto stapten en dat ze weg liepen. Door de brandweer is de brand geblust. Tijdens de bluswerkzaamheden kwamen twee mannen bij de autobrand staan. Deze mannen voldeden aan signalement wat door de getuige door was gegeven en zij zijn aangehouden. De twee Leeuwarders van 23- en 33 jaar, zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden na dumpen afval
OOSTERBIERUM – De politie heeft eind september een 56-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van het illegaal dumpen van afval. Bij de politie zijn enkele notoire overlastplekken wat betreft het dumpen van afval bekend, waaronder een plek aan het begin van de Slachtedijk, tegen de Zeedijk aan ter hoogte van Oosterbierum. Regelmatig wordt aangifte gedaan van een illegale dumping van afval en even zo vaak heeft de gemeente het gedumpte afval op verzoek van de politie weer verwijderd. Het gaat hierbij vaak om bouw- en/of sloopafval, afgedankte autobanden of plastic afval. Ook werd eerder dit jaar al asbest gestort.

Op 9 juli werd door de politie opnieuw een hoeveelheid plastic aangetroffen op bovengenoemde locatie. Het afval bleek afkomstig van een bedrijf en uit onderzoek kwam de verdachte in beeld. Hij werd aangehouden en bekende het afval te hebben gestort. Tegen de verdachte werd proces verbaal opgemaakt.

Het afvoeren van het gestorte afval, kan vaak tegen betaling van enkele euro’s worden afgegeven bij de milieustraat van de gemeente. Gevaarlijk afval als asbest, kan zelfs gratis worden afgeleverd. De politie zal ook de komende tijd verscherpt toezicht houden op het illegaal storten van afval.

Fietsers negeren verkeerslichten
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmorgen tussen 08.00 uur en 09.00 uur op de kruising Stationsweg – De Lange West een ‘rood licht’ controle gehouden. Bij de politie waren klachten binnengekomen dat fietsende scholieren op de kruising niet stopten voor een rood verkeerslicht waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Gedurende de controle hebben agenten 15 fietsers bekeurd omdat ze door het rode licht fietsen.

112Fryslan