Fryslân, 13-05-2009 • Politieberichten van dinsdag 12 mei 07.00 uur t/m woensdag 13 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Roazendaal. In de vroege morgen van zaterdag 9 mei werd daar een 61-jarige inwoner van Leeuwarder zonder enige aanleiding ernstig mishandeld. Ook werd de auto van het slachtoffer vernield. Vlak voor de mishandeling hoorde het slachtoffer enkele schoten. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Hebt u iets gezien of heeft u anderszins informatie over deze mishandeling neem dan contact op met politie via 09000-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Noordoost Fryslân: executieactie
De politie heeft maandag in de regio Noordoost Fryslân een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden 13 adressen bezocht. In totaal werd € 1280,- aan openstaande boetes geïnd. Er werden drie personen aangehouden die in totaal nog voor 163 dagen aan gevangenisstraf moeten uitzitten.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft dinsdagmiddag op de Nieuwestad een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Surveillerende agenten zagen de Leeuwarder een aantal winkels in lopen. Het was de agenten bekend dat de man zich met grote regelmaat schuldig maakt aan winkeldiefstal. De agenten besloten dan ook om de 34-jarige te volgen. In een winkel liep de man de paskamer in. Hij trok een broek over zijn eigen broek heen en verliet vervolgens de winkel. Buiten de winkel werd hij aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In de rugtas van de man vonden de agenten nog meer gestolen kleding afkomstig uit dezelfde winkel. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De Westereen: burgernetactie na vernieling van ruiten
De politie heeft dinsdagmiddag samen met 187 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een verdachte van vernieling. De man had de ruit van een woning in de Postduifstraat vernield. Een getuige waarschuwde de woningbouwvereniging, die vervolgens de politie waarschuwde. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd er door de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie opgestart. De 187 deelnemers keken samen met de politie uit naar de man. Ondanks een grote zoekslag werd hij niet aangetroffen. Wel werd de naam van de verdachte bekend. Hij zal dan ook één dezer dagen bezoek van de politie kunnen verwachten.
Kijk voor meer informatie op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Boksum: bekeuringen voor negeren gesloten verklaring
De politie heeft dinsdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur gecontroleerd op de Nijlansdyk. Elf automobilisten negeerden de gesloten verklaring. De elf kregen dan ook een bekeuring. Een aantal fietsers en vergunninghouders reageerde positief op de controle van de agenten.

Makkum: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding afgehandeld die plaatsvond op de Weersterweg. Een auto die bestuurder werd door 41-jarige inwoonster uit Sneek, botste op een auto die op de afslag richting Bolsward stond. Deze auto werd bestuurd door een 40-jarige inwoner van Makkum. Beide automobilisten zijn met nek en rugklachten per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Heerenveen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Burgemeester Falkenaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 72-jarige fietser uit Heerenveen gewond raakte. Op de Burgemeester Falkenaweg stond een auto met pech. Een serviceauto van een garagebedrijf had net de sleepkabel bevestigd. De 72-jarige dacht dat hij tussen de twee auto’s door kon fietsen. Hij zag daarbij echter de sleepkabel over het hoofd en kwam ten val. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel behandeld en vervolgens doorverwezen naar de huisarts.

Warstiens: fazant steek weg over, aanrijding met letsel
Het bureau Verkeersongevallenanalyse van politie Fryslân heeft dinsdagavond een aanrijding afgehandeld die plaatsvond op de Wâldwei. De oorzaak van de aanrijding was dat een fazant plotseling de weg overstak en een automobilist, een 20-jarige inwoner van Heerenveen, daarvoor remde. Vervolgens raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste tegen een andere auto die bestuurd werd door een 64-jarige inwoner van Leeuwarden. De passagier van deze auto, een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden is met borst en nekklachten voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: verkeerscontrole, 68 bekeuringen, één rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagmiddag en avond op de diverse locaties in de gemeente Heerenveen verkeerscontroles gehouden. Dit leverde totaal 68 bekeuringen op. Er werd gecontroleerd op het onder anderen het dragen van de autogordel, helm, mobiel bellen, Daarnaast werden dinsdagavond op de rijksweg A7 snelheidscontroles gehouden. Daar werden 15 bestuurders bekeurd op het overschrijden van de maximum snelheid. Eén motorrijder, een 21-jarige inwoner uit Gorredijk, moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij 179 kilometer per uur reed daar waar 120 kilometer is toegestaan. Op de Bij de Leyweg in Hoornsterzwaag, een klachtlocatie, reden in een 60 kilometer zone zes automobilisten te snel.

Drachten: rijden onder invloed, rijden met geschorst rijbewijs
De politie heeft dinsdagavond op de Postlaan een 51-jarige automobiliste uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Een politieman was in zijn vrije tijd in Boornburgum. Hij zag daar auto nogal slingeren en waarschuwde zijn collega’s. Op de Postlaan in Drachten konden de agenten de bestuurder een stopteken geven. Omdat er een vermoeden bestond dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. De vermoeden van de agenten waren terecht, want de vrouw verkeerde onder invloed van alcohol. Ze kreeg dan ook een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Tevens kreeg ze een proces-verbaal omdat ze een auto bestuurde, terwijl haar rijbewijs was geschorst. De vrouw was namelijk eerder betrapt op het rijden onder invloed.

Hallum: brand in woning
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan Memerdastate. De bewoners werden wakker van het geluid van een rookmelder. Ze konden zich dan ook op tijd in veiligheid brengen. De buren waren inmiddels ook wakker geworden van een rooklucht en ze waarschuwden dan ook direct via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse en begon met blussen. Een stoel in de woonkamer bleek door nog onbekende oorzaak vlam te hebben gevat. De woonkamer liep rookschade op. De bewoners konden echter de nacht nog wel doorbrengen in hun eigen woning.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Kimswerderweg een 44-jarige automobilist uit Arum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder was met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden. De 44-jarige man was recalcitrant en wilde een agent te lijf. De verdachte werd dan ook tegen de grond gewerkt en vervolgens geboeid. Aangekomen bij het politiebureau vernielde de Arumer nog een ruit van de politieauto. Bij de ademanalyse blies de man 920 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: politie onderzoekt vernieling
De politie onderzoekt de vernieling van een ruit van een woning aan de Leeuwarderweg. In de nacht van dinsdag op woensdag sprak de bewoner een groepje jongeren aan. Het groepje stond voor zijn woning en was nog al luidruchtig. De jongeren stapten op de fiets en gingen er vandoor. Niet veel later kwam het groepje waar langs de woning van de 18-jarige fietsen. De man zag er dat er vanuit de groep iets werd gegooid, direct gevolgd door glasgerinkel. De ruit van de woning bleek met een steen te zijn in gegooid. De 18-jarige stapte direct op zijn fiets om achter de groep jongeren aan te gaan. Hij kon ze echter niet meer vinden en waarschuwde. De Sneker heeft aangifte gedaan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan