Politieberichten van woensdag 13 juni

Doorrijden na aanrijding

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van een bestuurder die op zaterdag 9 juni rond 13.00 uur bij een bouwmarkt aan de Edisonstraat tegen een geparkeerde auto aan botste. Een 40-jarige inwoonster van Franeker parkeerde haar auto, een zwarte Volvo V70, op de parkeerplaats bij de bouwmarkt. Toen ze even later weer bij haar auto kwam zat er een grote deuk in de auto en was ook een buitenspiegel beschadigd. Politieonderzoek wees uit dat er (licht) blauwe lakresten achter waren gebleven op de beschadigde auto. De politie wil graag in contact komen met getuigen. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Fietser gewond bij aanrijding

BUITENPOST- De politie heeft dinsdagmiddag rond 13.30 uur een aanrijding met letsel op It West afgehandeld. Bij de aanrijding raakte een 11-jarige inwoner van Buitenpost aan zijn been en hoofd gewond. De jongen, die op zijn fiets de weg overstak, in de richting van de Ericalaan, werd aangereden door een 26-jarige automobiliste uit Ee die in de richting van Twijzel reed. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden

Man aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Weaze een 32-jarige inwoner van Gouda aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man ging een bordeel binnen waarvoor hij een ontzegging had. De gewaarschuwde agenten troffen de man in het bordeel aan en hielden hem aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Verdachten van inbraak uit 2009 aangehouden

DONKERBROEK- De politie heeft het onderzoek naar een inbraak, die plaatsvond in maart 2009 in een woning aan de Vaart-Westzijde, afgerond. De 35- en 44-jarige verdachte, beiden inwoners van Oosterwolde, drongen ’s avond rond 22.30 uur de woning binnen door een raam te vernielen. Toen de mannen boven kwamen, ontdekten zij dat de 61-jarige bewoner nog thuis was. Hij was van het lawaai wakker geworden en wist een van de inbrekers vast te pakken. Hierbij ontstond een worsteling waarbij de verdachte zich los wist te trekken. De beide inbrekers gingen ervandoor. Een van de mannen sprong in een gereedstaande auto, die werd bestuurd door een 29-jarige inwoner van Oosterwolde. De andere verdachte ontkwam door in het water te springen. De verdachten namen geen bezittingen van slachtoffer mee.

In februari 2012 kreeg de politie informatie dat de mannen bij de inbraak betrokken waren geweest. De verdachten werden in februari, maart en juni aangehouden. De 29-jarige verdachte die de auto bestuurde, werd na verhoor heengezonden terwijl de 35-jarige verdachte inbewaring werd gesteld. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels geschorst. De 44-jarige verdachte werd ook inbewaring gesteld en zit nog vast in afwachting van het strafproces. Hij wordt er ook van verdacht meerdere inbraken in de omgeving van Oosterwolde te hebben gepleegd.

Man gewond

SLAPPETERP- De politie heeft dinsdagavond rond 20.48 uur een eenzijdig ongeval op de Kleasterdyk afgehandeld. Een 25-jarige inwoner van Ried was de macht over stuur van zijn crossmotor verloren en kwam vervolgens ten val. Tijdens de val brak de bestuurder zijnbeen. Hij werd per ambulance overgebracht naar het MCL te Leeuwarden.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 32-jarige inwoner van Minnerstga twee keer aangehouden. Om 19.00 uur werd de man aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap toen hij op de Nieuweweg vervelend aanwezig was. De agenten hadden de man, die zwaar onder invloed van alcohol was, diverse keren verzocht om te vertrekken. Toen hij doorging met zijn vervelende gedrag werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Na verhoor werd hij heengezonden. Eenmaal thuis mishandelde hij zijn vriendin, een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden. Daarbij vernielde hij diverse spullen in de woning, waaronder een keukenraam. Het slachtoffer waarschuwde de politie die de man opnieuw aanhield. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. De vrouw deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

BUITENPOST- De politie heeft dinsdagavond rond 21.00 uur op de Bruggelaan het rijbewijs van een 29-jarige inwoner van Buitenpost ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto over de straat rijden. Zij constateerden een snelheid van 141 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal sieraden

METSELAWIER- De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan de Roptawei die dinsdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een onafgesloten deur toen de bewoners niet thuis waren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. Een 45-jarige inwoonster van Metselawier deed aangifte.

Aangehouden voor bezit drugs en rijden onder invloed

WIJNJEWOUDE- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 29-jarige inwoonster van Oosterwolde en een 30- en 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs. Daarnaast bleek de 30-jarige verdachte, die de auto bestuurde, onder invloed van drugs te zijn en geen geldig rijbewijs te hebben. Ook was de auto waarin zij reden onverzekerd. Getuigen zagen de auto slingerend over de weg rijden en waarschuwden via 1-1-2 de politie. Op de N381, nabij Ureterpvallaat, zagen de agenten de auto rijden en gaven de bestuurder een stopteken. Toen zij de bestuurder aanspraken, bleek deze onder invloed van drugs te zijn. In zijn kleding troffen de agenten een kleine hoeveelheid harddrugs aan. Ook de andere twee inzittenden bleken drugs in hun bezit te hebben. Alle drie verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen. In het politiebureau vonden agenten in de sokken van de 30-jarige verdachte 10 vermoedelijk XTC-pillen. Ook deze drugs werden in beslag genomen. Daarnaast weigerde hij mee te werken aan een bloedproef. Tegen alle drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Snelheids)controles

FRYSLAN – De politie heeft dinsdag op meerdere plaatsen in Fryslân (snelheids)controles gehouden.

*Op de Biensma in Grou werden 1292 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Hierbij werden 59 overtredingen geconstateerd. De snelste reed 82 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is.
*Op de Jinshuzen in Terherne werden 508 voertuigen gecontroleerd, waarvan 42 te snel reden. Op de weg waar maximaal 80 kilometer per uur gereden mag worden, reed de snelste 110 kilometer per uur.
*Op de Leeuwarderweg in Snikzwaag passeerden 301 voertuigen de radarcontrole. 25 hiervan reden boven de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur, met als hoogst gemeten snelheid 107 kilometer per uur.
*Op de Afsluitdijk werden tussen 8.00 en 16.00 uur 22 bekeuringen uitgeschreven. 15 hiervan waren voor te snel rijden; de hoogste snelheidsovertreding was 48 kilometer per uur op het deel waar maximaal 120 kilometer per uur gereden mag worden en 47 kilometer per uur waar maximaal 70 kilometer per uur gereden mag worden. Daarnaast werden nog vijf bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van een gordel, gevaarlijk rijgedrag, het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, niet handsfree bellen, zonder noodzaak de vluchtstrook gebruiken, en twee bekeuringen voor een onjuiste kentekenplaat bij een aanhangwagen.
Fietser fietst tegen heftruck

HARLINGEN – De politie heeft dinsdagmiddag rond 14.30 uur een ongeval afgehandeld waarbij een 72-jarige man uit Harlingen gewond raakte. De man fietste op de Hermeskade en zag een heftruck die vanaf een bedrijventerrein kwam rijden over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg waarbij de man van zijn fiets viel. Hij werd met letstel aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan