Politieberichten van woensdag 13 april.

Jongen gewond na ongeval met auto
MIDSLAND – De politie heeft maandagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een weiland aan de Duinweg. Een 14-jarige inwoner van Hoorn was in het weiland met een zelf in elkaar geknutselde auto aan het rijden. In een bocht viel de wagen om. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan zijn heup. Per traumahelikopter werd de jongen overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Automobiliste gewond na aanrijding
AUGUSTINUSGA – De politie heeft dinsdagochtend op de Uterwei een aanrijding onderzocht, waarbij een 46-jarige automobiliste uit Buitenpost gewond raakte. De vrouw gaf een 82-jarige automobilist uit Surhuisterveen vermoedelijk geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De 82-jarige werd ter plaatse onderzocht door het personeel van de ambulance. Hij bleek geen letsel te hebben. De 46-jarige vrouw moest door de brandweer uit haar zwaar beschadigde auto worden gehaald. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Later die dag werd ze vanwege de ernst van de verwondingen per ambulance overgebracht het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. De weg werd tijdens de afhandeling van het ongeval afgesloten en het verkeer werd via de parallelweg omgeleid.

Hennepkwekerij in woonboot ontmanteld
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend in een woonboot in de Passchier Bollemanhaven een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. Na onderzoek troffen de agenten een kwekerij met 176 hennepplanten aan onder het woongedeelte van de boot. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen. De 30-jarige bewoner werd aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden na gewapende straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Koerierstersespel twee mannen aangehouden op verdenking van straatroof. Rond 14.00 uur kwam een 16-jarige man uit Leeuwarden naar het bureau en verklaarde een uur eerder op de Esdoornstraat beroofd te zijn. Onder bedreiging van een vuurwapen hadden twee mannen zijn iPod afgepakt. Hij gaf een goed signalement van de daders door, waarna meerdere eenheden naar hen uitkeken. Ze werden op de Koerierstersespel aangetroffen, waar een 20-jarige man uit Leeuwarden ter plekke aangehouden werd. Een 21-jarige stadgenoot ging er vandoor, maar werd kort daarna ook aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
FINKUM – De politie heeft dinsdagmiddag op de Hege Hearewei het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige man uit Bolsward. De man reed hier met een snelheid van 111 kilometer per uur, waar 60 toegestaan is. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

11 bekeuringen bij algemene verkeerscontrole
MENAMERADIEL – De politie heeft dinsdagmiddag en -avond op diverse locaties in de gemeente Menameradiel een algemene verkeerscontrole gehouden. Meerdere auto’s werden gecontroleerd door middel van een lasergun. Op de Rypsterdyk in Marssum, op de Rijksstraatweg in Zweins en op de N383 ter hoogte van Englum overschreden in totaal drie bestuurders de maximum snelheid met respectievelijk 40, 22 en 37 kilometer per uur. Daarnaast werden bekeuringen uitgeschreven voor niet toegestane verlichting, geen gebruik maken van een kinderbeveiligingssysteem, niet handsfree bellen en het gebruik van de mistverlichting. In drie gevallen droegen bestuurders en/of passagiers geen gordel. In totaal werden 11 processen-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 54-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. De man werd rond 22.00 uur op De Drie Dukatons voor controle staande gehouden. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 755 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs, goed voor een rijverbod van negen uur, werd proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond bij verkeersongeval
BURGUM – De politie heeft dinsdagavond het personeel van de ambulance, brandweer en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op de Langelaan, waarbij een 20-jarige man uit Suwald gewond raakte. De man reed in de richting van Burgum toen hij door nog onbekende oorzaak in de bocht van de weg raakte en tegen een boom tot stilstand kwam. De brandweer heeft het slachtoffer uit zijn auto geknipt, waarna hij met ernstig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht werd.

112Fryslan