Politieberichten van woensdag 12 mei.

Auto en andere goederen kwijt na ontmanteling vier hennepkwekerijen
JOURE/WOLVEGA – Het rechercheteam dat belast is met de aanpak van georganiseerde hennepteelt heeft maandag in samenwerking met agenten van de politieteams van Joure en Wolvega vier hennepkwekerijen ontmanteld. Daarnaast werd er beslag gelegd op een personenauto van het merk Audi, type A3, een geldbedrag van 3650 euro, een computer en drie breedbeeldtelevisies. Tijdens de acties werden twee inwoners van Joure van 25 en 42 jaar en een 27-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De politie kwam de hennepkwekerijen op het spoor via Meld Misdaad Anoniem meldingen.

Ontmantelen kwekerijen in Joure
In een bedrijfspand aan de Brekken werd een kleine hennepkwekerij met 168 planten aangetroffen. Op dit adres werden geen aanhoudingen verricht. De politie doet nog nader onderzoek naar de organisatie achter deze hennepkwekerijen. In een woning aan de Koningin Julianaweg werd een hennepkwekerij met 181 planten ontmanteld. Toen de agenten de woning binnen gingen troffen zij twee verdachten aan. De twee gingen er echt direct vandoor. Een 25-jarige verdachte kon direct worden aangehouden. In de woning werd naast de hennepkwekerij 3150 euro aan contant geld aangetroffen. Dit geld, afkomstig van de hennepteelt, werd in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op zijn breedbeeldtelevisie en een computer. In de woning werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Een 42-jarige verdachte werd later die dag nabij zijn woning aangehouden. In die woning troffen de agenten een hennepkwekerij met 226 planten aan. De auto van de 42-jarige verdachte, een personenauto van het merk Audi, type A3, en een breedbeeldtelevisie werden in beslag genomen. Ook hij tapte de elektriciteit illegaal af. Daarnaast moeten beide bewoners vrezen dat zij door de woningbouwcorporatie hun woning worden uitgezet.

Ontmantelen kwekerij in Wolvega
Naar aanleiding van informatie uit het onderzoek naar de hennepkwekerijen in Joure werd diezelfde dag in de Asstraat in Wolvega ook een hennepkwekerij ontmanteld. Daarbij werd de 27-jarige bewoner aangehouden. In zijn woning groeiden 199 hennepplanten. De stroom werd hier illegaal afgetapt. Er werd beslag gelegd op 500 euro aan contant geld en een breedbeeldtelevisie.

Fikse naheffing
De verdachten die de elektriciteit illegaal aftapten, kunnen van het energiebedrijf een fikse navordering verwachten. Daarnaast volgt een terug berekening van het “verdiende” vermogen afkomstig van de hennepteelt.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Vrouw gewond bij aanrijding
DRACHTEN- De politie heeft een aanrijding met letsel afgehandeld die dinsdagmiddag rond 12.00 uur plaatsvond op de Gauke Boelenslaan. Daarbij raakte een 65-jarige inwoonster gewond. De vrouw die op haar fiets reed wilde linksaf slaan. Zij keek niet uit en sloeg plotseling linksaf. Een 47-jarige automobiliste uit Drachten kon haar niet meer ontwijken waarna de botsing volgde. Het slachtoffer is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Inbraak in bedrijf
WOUDSEND- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Midstrjitte die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. De dader(s) hebben zich toegang verschaft door de deur te forceren. Uit het bedrijf werden strippenkaarten, cheques, postzegels en geld weggenomen.

Een 47-jarige inwoner van Bolsward deed namens het bedrijf aangifte.

Man aangehouden op verdenking diefstal van schapen
APPELSCHA- De politie heeft een 24-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van de diefstal van schapen. De 14 Drentse heideschapen stonden in een weiland naast een bedrijf aan de Leeksterweg. De eigenaresse van de schapen had de dieren donderdagavond 22 april nog gezien. Toen de dieren op zaterdag weer zouden worden gevoerd, bleken ze allemaal weg te zijn. Na een getuigenoproep van de politie in de media kwamen er meerdere goede tips binnen. Op basis van deze informatie kon de politie dinsdagmiddag de verdachte aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 14 schapen zijn nog niet terug.

Inbraak bedrijf
EASTEREIN – De politie heeft een 34-jarige man uit Arnhem op heterdaad aan gehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 02.30 uur werd er via 1-1-2 bij de politie een melding ontvangen dat er ingebroken werd bij een bedrijf aan de Sibadawei. De inbrekers waren overlopen door eigenaar van het bedrijf en zijn zoon en daarna weggevlucht in een grijze bedrijfsauto. De eigenaar was achter de daders aangereden, maar raakte de verdachten kwijt. Het vermoeden bestond dat zij nog in de buurt moesten zijn. Door surveillerende agenten met een politiehond is in Easterein en omgeving gezocht. Op de Skippersbourren werd de auto van de inbrekers aangetroffen. In de laadbak van de auto lagen gestolen gereedschappen van het bedrijf. Met de politiehond is verder gezocht naar de verdachten en in de omgeving van de Stittenserleane werd bij een woning een man aangetroffen. Bij het zien van de politie ging hij er vandoor maar hij kon met behulp van de politiehond aan worden gehouden. Hierbij raakte de man gewond aan zijn arm. De andere inbreker(s) werd(en) niet meer aangetroffen.

Aanhouding winkeldieven
WOLVEGA – De politie heeft twee inwoners van Wolvega van 42 en 49 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van een winkeldiefstal. De mannen werden door het personeel van een supermarkt aan de Van Harenstraat op heterdaad betrapt toen zij zonder te betalen bier meenamen. Enkele personeelsleden van de winkel zetten de achtervolging in en konden één persoon aanhouden. In de omgeving van het Van der Sandeplein werd door de ter plaatse gekomen politie de tweede verdachte aangehouden. Beide mannen waren behoorlijk onder invloed van alcohol en zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

De politie heeft dinsdag op en rondom de Weaze vier mannen aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs.
LEEUWARDEN – Bewoners en ondernemers klagen al langere tijd over de overlast die men ondervindt van dealers en harddrugsgebruikers op en rondom de Weaze. De gemeente Leeuwarden heeft met alle betrokken partijen afspraken gemaakt om de overlast terug te dringen. Eén van de onderdelen is om dealers aan te pakken. Bij eerdere acties werden 21 dealers aangehouden.

Daarom voerde de politie dinsdag meerdere acties uit. Daarbij werden vier dealers aangehouden en bij hen werden 18 bolletjes met daarin cocaïne of heroïne aangetroffen. Tegen de vier dealers werd proces-verbaal opgemaakt. Eén van hen, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, werd met veel verzet aangehouden. De man werd voor nader onderzoek ingesloten omdat hij eerdere acties ook al een keer voor dealen was aangehouden. Een andere dealer, een 22-jarige Leeuwarder, reed op een gestolen bromfiets. Deze werd in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor heling. De drugsoverlastacties blijven de komende periode doorgaan, maar ook tijdens de reguliere surveillance wordt de Weaze extra in de gaten gehouden. Bij (drugs)overlast wordt er dan ook direct opgetreden.

Auto gelanceerd
SNEEK – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling een eenzijdig ongeval waarbij een 34-jarige bestuurster uit Heerenveen gewond is geraakt. De vrouw reed over de N-7 vlak voor het aquaduct aan de Stadsrondweg Noord, Door een stuurfout raakte de Heerenveense in de berm en botste tegen een verkeersbord. Vervolgens reed de auto een talud op en werd gelanceerd om vervolgens op de Alde Himdyk terecht te komen. De bestuurster is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Haar auto raakte zwaar beschadigd.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan