Politieberichten van woensdag 12 januari.

Vernieling auto
WEST-TERSCHELLING – De politie heeft maandag proces-verbaal opgemaakt tegen een 18-jarige inwoner van Leeuwarden op verdenking van het plegen van vernieling. In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 december werden er van een auto die geparkeerd stond in de Burg Eschauzierstraat de buitenspiegels kapot gemaakt en de achterverlichting vernield. Aan de hand binnengekomen tips kon de politie de identiteit van de verdachte achterhalen. De 18-jarige heeft de vernieling bekend.

Agente gewond bij aanhouding
WOLVEGA – De politie heeft zondagochtend vroeg op de Eikenlaan een 51-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van poging doodslag. Een hondengeleidster van de politie Fryslân reed tijdens haar surveillance over de Stellingerweg. Een automobilist verleende haar geen voorrang en de agente besloot dan ook om de man te controleren. De bestuurder maakte echter snelheid en reed vervolgens door naar zijn woning. Daar werd de man aangesproken. Zo vroeg de agente onder andere om zijn rijbewijs. Toen de 51-jarige zijn woning wilde binnen gaan, werd hij vastgepakt. De man begon direct om zich heen te slaan. De agente besloot toen om haar pepperspray te gebruiken. Ondanks de pepperspray bleef de man zich verzetten. Hij sloeg de agente daarbij onder andere met een ketting tegen haar hoofd. Uiteindelijk arriveerden meer agenten en de verdachte kon worden aanhouden. De agente liep door de worsteling letsel op aan haar hoofd en hand. Ze moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. De 51-jarige man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 755 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De agente deed aangifte van poging tot doodslag. De verdachte is in verzekering gesteld. Hij zit dan ook nog steeds vast.

Man aangehouden voor winkeldiefstal
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De Drachtster was kleding aan het passen. Het kledingstuk was er alleen niet meer in zijn maat. Hij zocht advies bij de eigenaar die hem adviseerde naar een andere winkel te gaan waar ze het kledingstuk misschien nog wel op voorraad hadden. Even later ging de eigenaar kijken bij het rek waar het kledingstuk hoorde te hangen, deze ontbrak in de desbetreffende maat. De eigenaar liep vervolgens naar de winkel die hij eerder had geadviseerd aan de 20-jarige. Hij zag dat de verdachte in het pashokje stond en sprak hem hier aan. De 20-jarige liep vervolgens weg, maar kon door twee medewerkers worden aangehouden. Hij werd overdragen aan de gewaarschuwde agenten. Die brachten hem over naar het politiebureau. De man bleek tijdens de fouillering in het bezit te zijn van een stanleymes. Het mes werd in beslag genomen. Na het verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die middag mocht de Drachtster het bureau weer verlaten. De gedupeerde winkeleigenaar heeft aangifte gedaan.

Kinderen krijgen rook binnen bij woningbrand
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend rond 09:45 uur de brandweer geassisteerd bij het blussen van een woningbrand aan de Wilgenstraat. Rond 09:30 uur kwam via 1-1-2 een melding binnen dat een woning in brand stond. Toen de agenten ter plaatse kwam bleek dat er brand was ontstaan op de bovenverdieping omdat één van de kinderen met een aansteker had lopen spelen. De vijf bewoners konden het pand op tijd kunnen verlaten. De vijf werden onderzocht door het aanwezige ambulancepersoneel. Drie kinderen hadden rook ingeademd. Ze werden daarom voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De brandweer had het vuur snel onder controle. Wel liep de woning veel rook- en waterschade op. De bewoners worden tijdelijk opgevangen door buren.

Automobilist rijdt 224 kilometer per uur
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de A7 een 53-jarige inwoner van Zevenhuizen proces-verbaal gegeven. Agenten zagen op de display van de lasergun dat de automobilist met een snelheid van 224 kilometer per uur over de snelweg rijden. Vervolgens besloten zij de bestuurder een stopteken te geven waaraan hij voldeed. De man moest vervolgens zijn rijbewijs inleveren. Hij zal hij het rijbewijs voor langere tijd kwijt zijn. De man had namelijk in september zijn rijbewijs teruggekregen na een veroordeling van acht maanden voor een snelheidsovertreding.

Man aangehouden voor rijden onder invloed van drugs
HASKERDIJKEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de automobilist over de A32 in de richting van Leeuwarden rijden. Omdat de man slingerend over de weg reed, besloten de agenten de bestuurder te controleren. Toen zij hem aanspraken bleek de man ernstig onder invloed van drugs te zijn. Hij sprak wartaal uit. De man werd vervolgens aangehouden. Tijdens de aanhouding gooide hij een paar gripzakjes met daarin vermoedelijk drugs weg. In de auto troffen de agenten nog een hoeveelheid (vermoedelijk) amfetamine of cocaïne aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een bloedproef. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en een rijverbod, werd nog een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. De drugs werd in beslag genomen. De automobilist is voor nader onderzoek ingesloten

Man aangehouden voor diefstal/heling
SNEEK – De politie heeft een 24-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Op 4 november 2010 werd de tas van een 21-jarige inwoonster van Sneek gestolen. In de tas zat onder andere een portemonnee met daarin een pinpas. Met deze pas werd op 5 november geprobeerd om geld op te nemen bij een bank in Sneek. Een bewakingscamera registreerde deze geldopname. Nadat de vrouw aangifte had gedaan volgde onderzoek door de politie. De 24-jarige Sneker bleek op de bewakingsbeelden te staan. De man werd dinsdagochtend aangehouden. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij met de pinpas van de vrouw had gepind. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Vrouw gewond bij aanrijding
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond een aanrijding op de Lange West afgehandeld. Daarbij raakte een 51-jarige fietsster uit Drachten gewond. Op de kruising Lange West-Oude Nering kreeg het slachtoffer geen voorrang van een auto die bestuurd werd door een 38-jarige inwoonster van Drachten. De 51-jarige vrouw liep waarschijnlijk door de aanrijding een gebroken enkel op. De auto en fiets raakten door de aanrijding licht beschadigd.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk
DOKKUM- De politie heeft dinsdagmiddag in een bedrijf aan de Birdaarderstraatweg een 52-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De man gedroeg zich in het bedrijf erg vervelend en was onder invloed van alcohol. Toen het personeel de man vorderde het bedrijf te verlaten, weigerde hij dit waarna de politie via 1-1-2 werd gebeld. De agenten hebben de man vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor verkoop namaak merkkleding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Weaze een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verkoop van nagemaakte merkkleding. Oplettende agenten zagen de man met een tas lopen. Zij zagen dat hij een broek probeerde te verkopen waarna zij besloten de man direct te controleren. In de tas zaten broeken, T-shirts en diverse soorten parfums. Alle goederen werden in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht later die middag het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in de Esdoornstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was eerder die middag met een vriend naar een woning in de betreffende straat gegaan. De 36-jarige bewoner was niet blij met het bezoek van de mannen en hij vroeg dan ook aan hen om te vertrekken. Toen dit niet gebeurde ontstond een worsteling in de woning. De twee mannen sloegen de 36-jarige bewoner. Hij zag op een gegeven kans om zijn woning te verlaten. Een omstander had inmiddels de politie gewaarschuwd. De 31-jarige man werd door agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Naar de andere man zoekt de politie nog. Door de mishandeling liep het slachtoffer letsel op aan zijn gezicht.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Zwettestraat een snelheidscontrole gehouden. Agenten besloten hier te controleren nadat omwonenden en medewerkers van bedrijven hadden geklaagd over te hoge snelheden. De controle met de lasergun was nog maar net begonnen of de eerste snelheidsovertreder diende zich al aan. Een 33-jarige automobilist, zonder vaste woon- of verblijfplaats, passeerde de controle met 113 kilometer per uur. Op de Zwettestraat is echter een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken volgde onderzoek. Het rijbewijs van de man bleek ongeldig te zijn verklaard en ook had de man nog een boete van enkele honderden euro’s openstaan. De rijbewijs van de man werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt vanwege de snelheidsovertreding en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. De openstaande boete werd door een vriend van de man betaald.

Verpleegkundige mishandeld in ziekenhuis
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond laat in het MCL een 41-jarige inwoonster van de gemeente Wûnseradiel aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw was eerder die avond door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de behandeling wilde de vrouw het ziekenhuis verlaten. Er ontstond een handgemeen met een verpleegkundige. Die werd door de verdachte gebeten en gekrabd. De politie werd gewaarschuwd omdat geweld tegen hulpverleners niet wordt geaccepteerd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan