Fryslân, 12-08-2009 • Persberichten van dinsdag 11 augustus 07:00 uur tot woensdag 12 augustus 07:00 uur.

Opsterland/ Smallingerland: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft maandag op drie zogenaamde klachtlocaties in de gemeenten Opsterland en Smallingerland op snelheid gecontroleerd. Maandagochtend van 07.30 uur tot 10.45 uur werd er op de Domela Nieuwenhuisweg in Nijbeets gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 319 bestuurders, waarvan 82 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheids was hier 117 kilometer per uur. Vervolgens werd er van 12.45 uur tot 15.15 uur op de Tolhekbuurt in Nijbeets gecontroleerd. Hier passeerden 595 bestuurders de radarcontrole, waarvan er twintig sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 105 kilometer per uur. Tenslotte werd er van 15.30 uur tot 17.30 uur op de Postlaan in Drachten gecontroleerd. Hier passeerden 818 bestuurders, waarvan er 150 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 81 kilometer per uur.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na mishandeling man
De politie onderzoekt een mishandeling die dinsdagochtend vroeg op de Weaze plaatsvond. Daarbij raakte een 24- jarige Leeuwarder gewond. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat het slachtoffer met de verdachte, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden stond te ruzie maken. Wat de aanleiding van de mishandeling is geweest moet nog worden onderzocht. Het slachtoffer is met een per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis. De verdachte werd door de agenten meegenomen naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Noardburgum: inbraak in container
De politie onderzoekt een inbraak in een container op een sportterrein aan de Westersingel. Tussen zondagmiddag en dinsdagochtend werd er in de container ingebroken. Eenmaal binnen werden er drie crossfietsen meegenomen. Een 32-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Kollum: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Gysbert Japicxstrjitte een aanrijding afgehandeld waarbij een 68-jarige fietser uit Kollum gewond raakte. Een 29-jarige automobilist uit Kollum zag te laat dat de fietser van rechts naderde. Dit had een aanrijding tot gevolg waarbij de 68-jarige man met zijn fiets tegen de zijkant van de auto aanreed. Hij kwam ten val en liep hierbij letsel aan zijn ribben op. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Kollumerland/Dongeradeel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft dinsdagmiddag in de gemeente Kollumerland en Dongeradeel op twee locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 13.00 uur tot 15.30 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Foarwei in Kollumerzwaag. Tijdens de controle passeerden 827 bestuurders waarvan er 39 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 102 kilometer per uur. Van 15.45 uur tot 18.30 uur werd er op de Saatsenwei in Engwierum gecontroleerd. Tijdens de controle passeerden 351 bestuurders waarvan er 111 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 134 kilometer per uur.

Drachten: politie vordert rijbewijs in na onveilig rijgedrag
De politie heeft dinsdagmiddag op de rijksweg A7 in de richting van Heerenveen het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobiliste uit Buitenpost. Een medewerker van de politie had gezien dat de automobiliste al slingerend over de weg reed en dat de snelheden varieerden van 30 kilometer per uur tot 120 kilometer per uur. De medewerker schakelde vervolgens zijn collega’s in. De agenten troffen het voertuig ter hoogte van de oprit van de Zuiderhogeweg aan. De bestuurster was onvast ter been en maakte een verwarde indruk. Na een bezoek aan het ziekenhuis werd de vrouw overgebracht naar het politiebureau. Vanwege het vermoeden van alcohol- of drugsgebruik werd een bloedproef afgenomen.

Boijl: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld aan de Boekelterweg. In de schuur en paardenstallen werd een hennepkwekerij in aanbouw aangetroffen. De agenten troffen 21 dozen met elk 100 weetplantjes en diverse apparatuur aan. Deze goederen werden in beslag genomen en vernietigd. Een 38-jarige man uit Assendelft werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft dinsdagavond op de Invasiestraat een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 43-jarige man uit Leeuwarden liep samen met zijn vrouw en kinderen op De Centrale. De vrouw maakte een opmerking over een vrouw die met een baby achterop een bromfiets stapte. De man die de bromfiets bestuurde, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, liep hierop naar de 43-jarige Leeuwarder en gaf hem vervolgens een klap tegen het gezicht. Na goed politieonderzoek kon de verdachte uiteindelijk in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Joure: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op het Douwe Egbertsplein een aanrijding afgehandeld waarbij een 47-jarige fietser uit Jirnsum gewond raakte. Een 72-jarige automobilist uit Terwispel reed in de richting van de Midstraat. Bij het oversteken van de kruising zag hij de fietser die van rechts kwam over het hoofd. De man uit Jirnsum botste vervolgens tegen de zijkant van de auto en kwam ten val. Hij is met heupklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na onderzoek kon hij het ziekenhuis weer verlaten.

Scharnegoutum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd. Surveillerende agenten zagen een auto rijden op de Blankendalwei en besloten deze te gaan controleren. Al snel ontstond het vermoeden dat de automobilist wel eens onder invloed van alcohol kon zijn. De 22-jarige kreeg dan ook het verzoek om mee te gaan naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnend bestuurder 515 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Dit was eind juli ook al eens gebeurd omdat de man toen ook onder invloed van alcohol had gereden.

West-Terschelling: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Pirolastraat een 16-jarige inwoner van West-Terschelling aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten zagen twee jongeren over de Parnassiaweg fietsen. Eén van hen stopte en ging vervolgens aan bewegwijzeringbord hangen. Het bord brak af en de jongen ging er snel lopend vandoor. In de Pirolastraat kon hij door de agenten worden achterhaald. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de eilander het bureau weer verlaten.

Surhuisterveen: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van een vernieling van een auto in de Vossepol. In de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 01.36 uur werd de ruit van een Peugeot met een baksteen ingegooid. Een getuige hoorde dat een meisje tegen twee jongens zei: “Dat doarst net”. Hierna hoorde de getuige twee harden klappen en glasgerinkel. Na onderzoek bleek dat de ruit van een geparkeerde auto was ingegooid. De jongeren zijn er vermoedelijk op de fiets vandoor gegaan. De agenten waren snel ter plaatse. Ondanks een zoektocht werden de vernielers niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Hebt u in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 01.30 uur iets gehoord of gezien in de Vossepol? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan