Politieberichten van woensdag 11 juli

Man aangehouden na bedreiging

AUGUSTINUSGA – De politie heeft dinsdagavond in zijn een woning aan It West een 75-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging. Zijn 24-jarige kleindochter uit Leeuwarden zou een aantal ramen bij de man ingegooid hebben, waarna hij haar en haar 49-vader uit Garyp bedreigd zou hebben. De twee waarschuwden daarop de politie. Hierbij gaven zij aan dat de man geestelijk in de war was en meerdere wapens in zijn bezit zou hebben. Vanwege deze informatie werd het arrestatieteam ingezet en de straten rondom de woning afgezet. Toen de man niet uit zichzelf uit de woning wilde komen, viel leden van het arrestatieteam de woning binnen. Zij hielden de man aan en brachten hem over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. In de woning werd een luchtdrukbuks en munitie aangetroffen. Vandaag wordt de woning verder onderzocht.

Rijbewijs snorfietser ingenomen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige snorfietser uit Leeuwarden. Een surveillerende agent zag de beginnende bestuurder slingerend over de weg rijden en hield de man staande. Omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 980 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van 14 uur.

81 bekeuringen bij snelheidscontroles

SKASTERLÂN – De politie heeft dinsdag op drie plaatsen in de gemeente Skasterlân snelheidscontroles gehouden met behulp van een radar. Op de Scheen in Joure werden 580 passanten gecontroleerd. 19 hiervan reden sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur, waarbij de hoogst gemeten snelheid 73 kilometer per uur was. Op de Hoge Dijk in St. Johannesga werden 302 passanten gecontroleerd waarvan 20 te snel reden. De snelste reed 106 kilometer per uur, 26 kilometer sneller dan de maximaal toegestane snelheid. Tenslotte werden in Joure op de Haskerveldweg 280 passanten gecontroleerd. 42 bestuurders reden sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur, waarvan de twee snelste met 76 kilometer per uur voorbij kwamen.

Onderzoek naar vernielingen afgerond

LEMMER – De politie heeft een onderzoek naar de vernielingen in een loods aan De Polle in Lemmer afgerond. In de loods werd voor ruim 40.000 euro aan schade aangericht. Tijdens het onderzoek werden duidelijk dat acht jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar uit Lemmer en Emmeloord hiervoor verantwoordelijk waren. Vier van hen werden tijdens het onderzoek aangehouden.

Betrapt door eigenaar

In de loods hadden diverse eigenaren inboedel opgeslagen. Toen één van hen een kijkje kwam nemen, zag zij allemaal jongeren in de loods. Bij het zien van de vrouw sloegen ze op de vlucht. Er bleef echter een schooltas van één van de jongeren achter.

Hangplek in loods

Toen de vrouw een ronde maakte door de loods werd al snel duidelijk dat de jongeren een hangplek in de loods hadden gecreëerd met het aanwezige meubilair. In de loods was het verder een grote ravage. Er waren diverse grove vernielingen gepleegd. Zo was een antieke kast volledig vernield, schilderijen met een mes kapot gesneden en beelden kapot geslagen met golfclubs. Ook bleken diverse goederen uit de loods te zijn gestolen. Na een inventarisatie bleek de schade 40.000 euro te bedragen. De eigenaren deden aangifte.

Onderzoek door politie

De politie in Lemmer startte een onderzoek en de aangetroffen schooltas vormde daarbij een belangrijk aanknopingspunt. Ook spraken agenten met getuigen en andere betrokkenen. Uiteindelijk kwam een groep van acht jongeren, waarvan zes minderjarig, in beeld bij de politie. Vier van hen werden na toestemming van de officier van justitie aangehouden. Tijdens het verhoor verklaarden de jongeren dat ze in de periode van 25 mei tot 13 juni in wisselende samenstelling de loods hadden bezocht om daar rond te hangen. Ook gaf een aantal jongeren toe dat ze vernielingen had gepleegd en goederen uit de loods had gestolen om door te verkopen. Een deel van deze goederen is terug gevonden en gaat retour naar de rechtmatige eigenaren. Tegen de jongeren is proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie neemt een beslissing over de strafrechtelijke vervolging en het terug betalen van de aangerichte schade.

Wederom aanhouding in onderzoek steekpartij

MUNEIN – De politie heeft dinsdagochtend in het onderzoek naar een steekpartij een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De steekpartij vond in denacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober 2011 na een hardcorefeest plaats. Een 32-jarige inwoner van Gorredijk werd door drie mannen aangevallen en meerdere malen gestoken met een mes. Het slachtoffer raakte hierbij zwaar gewond en werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.Eind juni werden al twee inwoners van Leeuwarden van 24 en 32 jaar aangehouden. Alle verdachten zitten nog vast.

Aangehouden voor diefstal pinpas en geld

HEERENVEEN- De politie heeft op 7 juli een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal van een pinpas en geld. Een 23-jarige inwoner van Heerenveen had op vrijdagavond 29 juni met de verdachte ergens gegeten. Toen hij met zijn pinpas afrekende heeft de verdachte waarschijnlijk zijn pincode afgekeken. Beide mannen gingen naar de woning van de verdachte. Toen het slachtoffer in slaap viel, nam de verdachte zijn pinpas weg en pinde hij 300 euro. Het slachtoffer kwam hier de volgende morgen achter en hij deed aangifte. De verdachte werd voorgeleid bij de officier van justitie en zit nog vast.

Vernieling auto opgelost

OOSTERWOLDE- De politie heeft het onderzoek naar de vernieling van een auto die in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juni op de Assepot plaatsvond, afgerond. In die nacht werd een emmer met hondenpoep in de auto van het 26-jarige slachtoffer gegooid. Een dag eerder was het raampje van de auto vernield. Uit onderzoek kwam de 29-jarige verdachte uit Oosterwolde in beeld. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn partner. Tijdens een ruzie zou hij zijn vrouw (leeftijd onbekend) bij de keel hebben gepakt en haar hebben geslagen. De man werd voor zijn woning aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Vrouw gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.45 uur op een parkeerplaats van een supermarkt aan de Tijnjedijk een aanrijding afgehandeld waarbij een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. Toen zij op haar scooter reed werd zij door een 76-jarige automobilist uit Leeuwarden aangereden die uit een parkeerhaven wilde wegrijden. De vrouw werd met nek- en beenklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Aangehouden voor poging zware mishandeling

DRACHTEN- De politie dinsdagavond rond 21.45 uur op de Hooizolder een 49-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling. De man veroorzaakte in de straat overlast door op ramen en deuren van woningen te slaan. Agenten spraken de dronken man aan waarbij hij zich agressief tegen de agenten en omstanders opstelde. Een van de agenten zag dat hij een vlindermes uit zijn kleding haalde en wist het verboden steekwapen uit de handen van de verdachte te slaan. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en het mes werd in beslag genomen.

Politie zoekt getuigen vernieling

GORREDIJK- De politie is op zoek naar getuigen van een vernieling van een auto die rond middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Kuperij. Hier werd een auto met een ‘te koop bord’ door een groep van zes personen vernield. Het dak en de zijkant van de auto raakten beschadigd. Na hun daad vertrokken de mannen. De 41-jarige eigenaar uit Gorredijk was getuige van de vernieling en ging achter de groep aan. Hij kreeg hen te pakken en sprak hen op hun gedrag aan, maar daarna kreeg hij een grote mond en verdween de groep via een speelterrein in onbekende richting. De man deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen of andere mensen die informatie hebben over deze vernieling. Zij kunnen contact met de politie opnemen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dat kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Boete voor dumpen zoutzuur

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Canadezenlaan tegem een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt. De vrouw wordt ervan verdacht een jerrycan met daarin zoutzuur bij het grofvuil neer te hebben gezet. Getuigen zagen de vrouw de jerrycan bij het grofvuil neerzetten. Toen zij aan de sticker zagen dat het vermoedelijk om een gevaarlijke vloeistof ging, belde zij de politie en brandweer. Uit onderzoek door milieudeskundigen van gemeente en brandweer, bleek de inhoud van de jerrycan zoutzuur te bevatten die zeer bijtend en giftig is. De brandweer heeft de stof vernietigd.

Aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmorgen rond 09.00 uur op het Kiryat-Onoplein een 27-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was onder invloed van alcohol en zocht de confrontatie op met een 16-jarige inwoonster van Drachten. Daarbij sloeg en schopte hij zonder enige aanleiding de vrouw. Deze belde direct de politie waarna de verdachte werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan