Fryslân, 11-02-2009 • Politieberichten van dinsdag 10 februari 07:00 uur tot woensdag 11 februari 07:00 uur.

Gytsjerk: inbraken en een groot aantal vernielingen opgelost
De politie heeft een onderzoek afgerond naar een aantal inbraken en een groot aantal vernielingen.

De strafbare feiten werden gepleegd in de periode van mei 2008 tot en met december 2008 in en rondom Gytsjerk. Daarbij heeft de politie 30 minderjarige verdachten in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar verhoord. De minderjarige verdachten zijn inwoners van Gytsjerk, Ryptsjerk, Oentsjerk, Aldtsjerk en Mûnein. Een aantal van de jonge verdachten werd aangehouden, anderen moesten zich melden op het politiebureau. Na verhoor bekenden de dertig dat zij in verschillende samenstellingen betrokken waren geweest bij vier inbraken in het clubhuis van een tennisvereniging in Oentsjerk, brandstichtingen van onder andere afvalcontainers, vernielingen van fietsen en het aanbrengen van graffiti op een vogelkijkhut in Gytsjerk. Er zijn 24 aangiftes bij de politie binnengekomen en tegen alle 30 minderjarige verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: verdachte van diefstal met geweld in verzekering gesteld
De 24-jarige inwoner van Sneek die maandagavond werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal met geweld is in verzekering gesteld. Op het Martiniplein werd maandagmiddag een inwoner van Zwolle door een voor hem onbekende man aangevallen. Zijn belager sloeg hem en eiste geld. De Zwollenaar schreeuwde om hulp. Op dit hulp geroep kwamen meerdere omstanders af, waar onder een vrouw. Ook zij kreeg een klap van de belager. Uiteindelijk ging de man er vandoor met een plastictas van het slachtoffer. Tijdens zijn vlucht verloor hij deze echter. Al snel werd op basis van de eerste informatie een 40-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Op aanwijzen van een getuige werd kort hierna in de binnenstad van Sneek een 37-jarige Sneker aangehouden. Na uitgebreid politieonderzoek bleek dat de twee mannen niet betrokken waren geweest bij de mislukte beroving. Op basis van dit vervolgonderzoek, aangevuld met nieuwe aanwijzingen, waaronder informatie van een getuige die zich bij de politie meldde, kon maandagavond laat de 24-jarige Sneker in zijn woning worden aangehouden. Ook werd zijn woning en die van zijn vriendin onderzocht op sporen en bewijsmateriaal. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld. Naast verder onderzoek in deze zaak, wordt de verdachte over zijn betrokkenheid gehoord.

Leeuwarden: executieactie
De politie Fryslân heeft maandag in Leeuwarden een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden 84 adressen in de stad bezocht. In totaal werd € 3970,- aan openstaande boetes geïnd. Negen personen werden aangehouden omdat ze de openstaande boete niet direct konden betalen. Na het betalen van deze achterstallige boete mochten alsnog vier het bureau verlaten. Daarnaast werden twee personenauto’s buitengebruik gesteld omdat de eigenaren de openstaande verkeersboetes niet konden betalen. Ook werd er nog een Leeuwarder aangehouden omdat hij DNA moest afstaan. Tenslotte werd er tijdens de actie nog een nepwapen in beslag genomen.

Kennemerland: Bovenregionale Recherche Noord-West houdt bende ramkrakers aan
De Bovenregionale Recherche heeft na intensief onderzoek vier mannen aangehouden die verdacht worden van het plegen van meerdere ramkraken. Tijdens een ramkraak in Wolvega op maandag 9 februari jl. hield een arrestatie-eenheid van Politie Kennemerland de vier verdachten op heterdaad aan, toen zij ’s ochtends vroeg een ramkraak pleegden bij een drogisterij aan de Van Harenstraat. De vier mannen, allen Roemenen in de leeftijd van 23 t/m 33 jaar, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere ramkraken in Nederland.

De Bovenregionale Recherche had de verdachten al langer in het vizier en kon ze maandagochtend op heterdaad betrappen en aanhouden. De mannen pleegden de ramkraken met gestolen auto’s, waarmee zij met grof geweld door puien heenreden van met name dure parfumerieën en kledingzaken.

In het kader van dit onderzoek heeft de Bovenregionale Recherche op enkele adressen in Amsterdam huiszoekingen verricht en hierbij nog twee verdachten aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de gepleegde ramkraken. Tijdens deze huiszoekingen werden goederen aangetroffen die vermoedelijk bij eerdere ramkraken zijn buitgemaakt. De Bovenregionale Recherche hoopt met de aanhoudingen van deze verdachten flink wat onrust weg te nemen bij de ondernemers die de dupe zijn geworden van deze grove ramkraken.

De Bovenregionale Recherche Noordwest & Midden Nederland is een samenwerkingsverband van de politieregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Utrecht èn de Koninklijke Marechaussee (district Schiphol) en is beheersmatig ondergebracht bij de divisie Regionale Recherche van de politieregio Kennemerland. Het team houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overstijgende vormen van middencriminaliteit.

Oosterwolde: fietsster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagochtend een eenzijdig ongeval op de Kringgreppelstraat afgehandeld, waarbij een 28-jarige fietsster uit Oosterwolde gewond raakte. Vermoedelijk door de gladheid kwam de vrouw ten val. Een automobiliste was getuige van het ongeval. Ze waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Het slachtoffer werd met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Oosterwolde: benodigdheden voor hennepkwekerij in beslag genomen
De politie heeft dinsdagmiddag in een pand aan ’t Oost een grote hoeveelheid benodigdheden voor het maken van een hennepkwekerij. De agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem. Samen met de 46-jarige eigenaar uit Oosterwolde gingen de agenten het pand binnen. Op bovenverdieping, kelder en achterin het pand werden een grote hoeveelheid benodigdheden voor het maken van een hennepkwekerij aangetroffen. Na overleg met justitie werden deze benodigdheden in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: burgernet-actie na winkeldiefstal
Dinsdagmiddag hebben 412 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar twee winkeldieven. Het duo had kleding gestolen bij een kledingwinkel aan de de Nieuwestad. De verdachten zijn niet aangehouden.Een medewerker van de kledingwinkel zag twee jongemannen kledingstukken wegnemen en belde direct met 1-1-2. De medewerker gaf een goed signalement door van beide dieven. De verdachten liepen richting Het Zaailand. Het signalement en de looprichting van de verdachten werd doorgegeven aan 412 deelnemers van Burgernet. Samen met de politie keken de 412 deelnemers uit naar de twee winkeldieven. De verdachten zijn niet aangehouden.

Opeinde: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft dinsdagmiddag op de Hegewei een 44-jarige automobilist uit Oudega (Sm.) aangehouden op verdenking van mishandeling. De 44-jarige had een vuilnisauto ingehaald en vervolgens de weg geblokkeerd. De man stapte uit en liep naar de vuilnisauto. Hij schreeuwde direct naar de 39-jarige chauffeur. De chauffeur stapte uit om met de man in gesprek te gaan. De automobilist had opmerkingen over het rijgedrag van de chauffeur. Er volgde na de woordenwisseling een handgemeen. De 39-jarige werd diverse keren tegen zijn hoofd geslagen. De politie was snel ter plaatse en hield de 44-jarige bestuurder aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 39-jarige chauffeur werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: bekeuring na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Poptawei een 23-jarige automobilist uit Beetgum een stopteken gegeven. Surveillerende agenten zagen dat de bestuurder op de Poptawei met hoge snelheid een rij auto’s voor hem inhaalde. De 23-jarige reed met een gemiddelde snelheid van 124 kilometer per uur. Na een stopteken kreeg hij een proces-verbaal voor de snelheidsovertreding. Na onderzoek bleek dat de auto vanaf december 2007 niet meer APK gekeurd was. Ook hiervoor kreeg de man een proces-verbaal.

Leeuwarden: inbreker door bewoner overlopen
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Groningerstraatweg. Dinsdagavond kwam de 71-jarige bewoner met een kennis thuis. Op de oprit van zijn woning zag de bewoner een voor hem onbekende witte VW Golf staan. Er stapte een man in en die reed vervolgens snel weg. Na onderzoek in de woning kwam de bewoner er achter dat zijn tv was gestolen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De 71-jarige man kon een goede beschrijving van de auto geven en daarnaast wist hij een deel van het kenteken, namelijk – DP – TG.Na de melding heeft de politie een Burgernet-actie opgestart. Hierbij hebben ruim 3000 deelnemers aan Burgernet samen met de politie uitgekeken naar de inbreker. Een aantal deelnemers belde omdat ze de auto hadden zien rijden. Ondanks een grote zoektocht door de politie in Leeuwarden werd de auto niet meer aangetroffen. De 71-jarige bewoner had inmiddels zijn weggenomen tv ook weer gevonden. In zijn vlucht had de inbreker de tv bij de buren in de tuin gelegd. De 71-jarige man heeft aangifte gedaan.

Sneek: rijden tijdens rijverbod, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagavond op de Gajus Nautastraat het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Usquert ingevorderd. Surveillerde agenten waren de bestuurder en een kompaan eerder die avond al tegengekomen. Ze hadden de twee niet zien rijden, maar omdat de agenten het vermoeden hadden dat ze onder invloed verkeerden, moesten de twee blazen. De twee bleken onder invloed van alcohol te verkeren. Vandaar dat beide mannen een rijverbod van twaalf uur kregen. Later die avond zagen de agenten de 38-jarige toch rijden. Op de Gajus Nautastraat kreeg hij een stopteken, waarna een controle volgde. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 980 ug/l, goed voor wederom een rijverbod van twaalf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijverbod.

Heerenveen: politie onderzoekt brand in leegstaande loods
De politie onderzoekt een brand in een leegstaande loods aan de Trambaan. Dinsdagavond kregen surveillerende agenten een melding van een brand in de loods. Eenmaal ter plaatse sloegen de vlammen al uit de loods. Direct werd de omgeving ruim afgezet. De brandweer was snel ter plaatse en begon met blussen. Het vuur was dan ook snel onder controle. Bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Drachten: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft dinsdagavond op de Stal van 20.00 uur tot 21.30 uur naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Tijdens de controle passeerden 100 bestuurders, waarvan er twee sneller reden dan de toegestane 30 kilometer per uur. De twee bestuurders reden 61 en 67 kilometer per uur. De controlerende agenten werden door diverse omwonenden en wandelaars aangesproken. Zij gaven aan zeer te spreken te zijn over deze snelheidscontrole.

Leeuwarden: inbreker overlopen door bewoner
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Cambuurstraat. Woensdagochtend vroeg werd de bewoner (leeftijd onbekend) wakker van gekraak op de trap. De man stapt uit bed en gaat op onderzoek uit. Op de trap ziet hij een voor hem onbekende man. De bewoner maakt een hoop lawaai, waarna de inbreker er direct vandoor ging. De politie heeft nog met drie eenheden gezocht, maar de inbreker werd niet meer aangetroffen.

112Fryslan

})