Politieberichten van woensdag 11 augustus.

Politie houdt man voor dierenmishandeling
MAKKINGA – De politie heeft maandag 9 augustus een 74-jarige inwoner van Makkinga aangehouden op verdenking van het vergiftigen van dieren.

Aanleiding:
Eind juli trof de politie uitgelegd vergiftigd aas aan in het Dokter Poolbos onder Makkinga. Dit aas, dode kippen en mussen, was overgoten of geïnjecteerd met Parathion en Lindaan, levengevaarlijke en verboden landbouw bestrijdingsmiddelen. Het aas was hier neergelegd, waarschijnlijk met de bedoeling om aasetende predatoren, zoals roofvogels, te vergiftigen. De dieren die dit aas eten sterven een langzame en afschuwelijke dood.

Onderzoek
Aangezien er al jaren lang vergiftigde roofvogels maar ook honden aan werden getroffen in deze omgeving, is door de politie een camera geplaatst in het Dokter Poolbos. Op de beelden van de camera was te zien dat de verdachte vergiftigd aas in het bos verspreidde.

Op maandag 8 augustus is de Makkingaaster aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de doorzoeking in de bijgebouwen van zijn woning werd een fles Parathion aangetroffen. Deze fles lag begraven in een kippenhok. De verdachte was geen onbekende van de politie want in 2003 is ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het uitleggen van vergiftigd aas.

Drachtster meldt zich na steekpartij
DRACHTEN – Een 21-jarige inwoner van Drachten heeft zich maandagavond bij de politie gemeld voor betrokkenheid bij de steekpartij die afgelopen vrijdag 6 augustus rond 20.45 uur op de Eems met kruising Overstesingel plaatsvond. Hierbij raakte een 16-jarige inwoner van Nieuw Beerta ernstig gewond. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de steekpartij.

Politie zoekt fietser
ANJUM – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder van een race fiets die vrijdag 6 augustus rond 12.30 uur betrokken was bij een ongeval op de Bantswei. Een 62-jarige man en zijn 57-jarige vrouw, beide inwoners van Hilversum, reden op de Bantswei richting Lauwersoog. In een flauwe bocht reed de racefietser tussen de man en de vrouw door. Hierdoor kwam het echtpaar ten val. Na de valpartij stopte de racefietser kort, waarna hij zijn weg vervolgde. De man en de vrouw hebben hierbij letsel opgelopen en zouden graag in contact willen komen met de man op de racefiets. Het signalement van de man is als volgt:

[bullets]Blanke man
Ongeveer 40 jaar
Rood/wit shirt
Zwarte broek
Helm
Racefiets[/bullets]

De politie komt graag in contact met de man op de racefiets. Kent u deze persoon of heeft u meer informatie, dan kunt u de politie bellen via 0900-8844.

Man aangehouden voor brandstichting
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting in de wijk De Trisken te Drachten. In de nacht van maandag op dinsdag werden in deze wijk in verschillende straten, coniferen in de brand gestoken. Door getuigenverklaringen werd de aandacht op de 25-jarige man gevestigd. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De verdachte is woonachtig in de wijk De Trisken. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij schietincident
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietincident welke dinsdagavond rond 18.30 uur plaats vond op de Canadezenlaan. Daarbij werd door twee inzittenden vanuit een auto op een man geschoten. De man, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden wist de kogels te ontwijken door op de straat te gaan liggen. Vervolgens ging het betrokken voertuig er met hoge snelheid vandoor. Getuigen belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een kenteken van het betrokken voertuig en een signalement van de twee inzittenden door. Door de Meldkamer van politie Fryslân werden direct alle eenheden op de hoogte gebracht. Een half uur later werd in de T.H. de Vriesstraat in Harlingen de betrokken auto aangetroffen. In de directe nabijheid van de auto werd een 21–jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij bleek gewond aan zijn arm te zijn. Na een medische behandeling werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De andere inzittende, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek er vandoor te zijn gegaan. De politie kent de identiteit van deze verdachte en vraagt deze verdachte zich bij de politie te melden. De 33-jarige inwoner van Leeuwarden die werd beschoten, werd eveneens door de politie aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de 21-jarige verdachte die in Harlingen werd aangehouden, met een mes te hebben gestoken. De auto van de verdachten werd in beslag genomen en zal op sporen worden onderzocht. Ook op de plaats delict in de Canadezenlaan werd door de technische recherche onderzoek gedaan.

Verdachte aangehouden voor wapen bezit
HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het bezit van imitatie vuurwapens en gasalarm wapens. Door een anonieme tip stelde de politie een onderzoek in de woning van de verdachte. In de garage werd een gasalarmpistool en een imitatiewapen aangetroffen. In de woning troffen de agenten nog een alarmpistool en een imitatiewapen aan. Het bezit van imitatiewapens is strafbaar omdat deze voor afdreiging geschikt zijn. De twee “gasalarm wapens” zijn volgens de wet echte vuurwapens.

Dit komt doordat er bij de wapens een zogenaamd opzetstuk aanwezig was. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De wapens zijn in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerstremming door autobrand
BEETSTERZWAAG- De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij een autobrand op de A7. Door nog onbekende oorzaak vloog de auto van een 38-jarige inwoner van Heerenveen in brand. Door de rookontwikkelingen ontstond er hinder voor het verkeer. De brandweer had de brand snel onder controle.

Bromfietser gewond na val
HEERENVEEN- De politie heeft een eenzijdige aanrijding op de van Dekemalaan afgehandeld. Daarbij raakte een 21-jarige inwoner van Heerenveen gewond. De man raakte de man macht over het stuur kwijt toen hij met vermoedelijk hoge snelheid over een verkeersdrempel reed. Hij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Jongen aangehouden voor baldadigheid met geit
FORMERUM – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 16-jarige jongen uit Spanbroek aangehouden op verdenking van baldadigheid en openbare dronkenschap op Formerum Zuid. Surveillerende agenten reden rond 03.00 uur over Formerum Zuid richting de Appelhof. Op dat moment zagen ze een jongen naast de weg, nabij wat bomen staan. Vanwege de verdachte omstandigheden stapten de agenten uit en zagen dat de jongen een loslopende geit bij zich had. Op dat moment liep de 16-jarige snel weg. De agenten vroegen de jongen wat hij aan het doen was. De jongen verklaarde misselijk te zijn en bijna te moeten overgeven. De agenten zagen op dat moment dat het t-shirt van de Spanbroeker onder de geitenharen zat. De jongen werd gevraagd zich te identificeren omdat het vermoeden bestond dat hij de geit ergens had weggehaald. De jongen erkende de geit uit een weiland te hebben gehaald en er een rondje mee te willen lopen. De jongen werd aangehouden op verdenking van baldadigheid en openbare dronkenschap. De 16-jarige werd overgebracht naar het bureau waar hij na verhoor is heengezonden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De geit is het weiland achter gebleven.

Man aangehouden voor verboden wapenbezit
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 49-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit op de Oosterbaanstraat. Rond 01.00 uur kregen surveillerende agenten de melding dat de man zich vervelend ophield bij een woning aan de Oosterbaanstraat. Eenmaal ter plaatse zagen agenten dat de man op een bankje zat met een wapenstok naast zich. Deze werd direct door de agenten in beslag genomen. De man is vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal op gemaakt.

112Fryslan