Politieberichten van dinsdag 9 maart vanaf 07:00 tot woensdag 10 maart 07.00 uur.

Fryslân: onderzoek naar diefstal koper van molens
De politie onderzoekt de diefstal van koper van vijf molens in provincie. Dinsdagochtend belde een medewerker van een stichting die de molens beheert met de politie. De medewerker meldde dat er al voor de tweede keer koper was gestolen vanaf een molen in de polder aan de Reidfjildswei in Readtsjerk. Onlangs werd er ook al aangifte gedaan van diefstal van koper van vier molens in de omgeving van Workum.

Leeuwarden: beroving 17- jarige scholier
De politie stelt een onderzoek naar de beroving van een 17- jarige jongen uit Leeuwarden. Maandagmorgen rond 08.30 stond hij op de hoek Johan de Walestraat en de Frederik Ruysstraat op een kennis te wachten. Toen deze niet op kwam dagen en de Leeuwarder naar school wilde fietsen, werd hij vastgepakt door twee mannen. Deze onbekende mannen dwongen hem zijn mobiele telefoon, MP-3 speler en fiets aan hen af te geven. De verdachten fietsen vervolgens weg in de richting van de Pasteursweg.

Signalementen daders:

Dader 1:
[bullets]Negroïde man man
leeftijd tussen de 25 – 30 jaar
lengte 1.80 – 1.85 m
kort zwart kroes haar
ringbaardje
gekleed in een driekwart beige jas met capuchon en bontkraag, een spijkerbroek met een gat ter hoogte van de rechterknie en effen witte sportschoenen.[/bullets]

Dader 2:
[bullets]Negroïde man
leeftijd tussen de 25 – 30 jaar
lengte tussen de 1.70 – 1.75 m
glad geschoren hoofd, oorbel met soort diamantje in het linker oor
bruine leren jas tot op de heup voorzien van een bontkraag en was gekleed in een donkerkleurige wijde broek, en bruine, half hoge beige schoenen.[/bullets]

Groningen/Leeuwarden: trio voor kraken van een parkeerautomaat aangehouden
Met de aanhouding van drie mannen (leeftijd 24, 29 en 31 jaar) uit Zoetermeer en Den Haag, heeft de politie in een inbraak in een parkeergarage aan de Westerhaven in Groningen opgelost.

Friese agenten zagen in maandagochtend op de Drachtsterweg in Leeuwarden, dat het drietal zich in een auto verdacht gedroeg. Bij een onderzoek in de auto werden diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen. Ook werd een grote hoeveelheid wisselgeld gevonden. Omdat de mannen geen duidelijke verklaring hadden over de herkomst van het geld, werd het trio aangehouden. Zij werden voor verder onderzoek ingesloten.

Uit het gezamenlijk onderzoek van de Friese en Groningse politie is gebleken dat drie verdachten verantwoordelijk zijn geweest voor een kraak van een parkeerautomaat in een parkeergarage aan de Westerhaven. Dit vond plaats in de nacht van zondag op maandag. De verdachten zitten nog steeds vast en zijn bekenden van de politie.

Omdat de politie vermoedt dat het drietal verantwoordelijk is voor meerdere kraken van parkeerautomaten, is de politie op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van deze kraak. De mannen maakten hierbij gebruik van een rode Volkswagen polo. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Leeuwarden: zes verdachten aangehouden na grote vechtpartij
De politie heeft zes verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging cq poging doodslag tijdens een grote vechtpartij in Leeuwarden. Het gaat om drie 18-jarige inwoners van Leeuwarden en een 15, 17 en 18-jarige inwoners van Stiens. Drie van de zes verdachten zitten momenteel nog vast. De vijf verdachten die eerder werden aangehouden, bleken niet de daders te zijn er werden direct na hun aanhouding in vrijheid gesteld.

Op dinsdagavond 23 februari vond er een grote vechtpartij plaats op de Boerhaavestraat. Bij deze vechtpartij raakte een 18-jarige inwoner van Leeuwarden gewond. Diezelfde avond werden vijf verdachten aangehouden. Na onderzoek bleken de vijf geen strafbare feiten te hebben gepleegd. Na verhoor mochten ze dan ook het politiebureau weer verlaten.

Dankzij verklaringen van getuigen kon de politie de afgelopen week zes nieuwe verdachten aanhouden. Drie van hen worden ervan verdacht dat zij het 18-jarige slachtoffer tegen zijn hoofd hebben getrapt. Dit trio zit in voorarrest. Na verhoor werd tegen de andere drie verdachten proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau verlaten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor woningbrand
De politie stelt een onderzoek in naar een woningbrand in een woning aan de Lindelaan. Dinsdagmiddag rond 15:40 uur kregen de hulpdiensten een melding van een woningbrand met als aanvullende informatie dat er mogelijk nog personen in de woning aanwezig zou zijn. Daarom werden direct twee ambulances en een traumahelikopter gewaarschuwd. De brandweer had de brand snel onder controle. Vervolgens werd er door de brandweer een onderzoek in de woning ingesteld naar mogelijke slachtoffers. Gelukkig troffen zij niemand meer in de woning aan. De brand in de woning is vermoedelijk aangestoken. Doordat getuigen goede verklaringen aflegden, konden de agenten een 20-jarige inwoner van Sneek aanhouden op verdenking van brandstichting. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De technische recherche stelt nog een onderzoek in.

112Fryslan