Fryslân, 10-06-2009 • Politieberichten van dinsdag 9 juni 07:00 tot woensdag 10 juni 07:00.

Winsum: aanrijding met letsel
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die dinsdagmiddag tussen twee auto’s op de Froonackerdijk plaatsvond. Een 47-jarige automobilist uit Winsum verleende geen voorrang aan een 30-jarige automobilist uit Groningen. Eén van de bestuurders is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Beetsterzwaag: aanrijding letsel
De politie heeft dinsdagmorgen op de Harinxmaweg een éénzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 18-jarige inwoner van Elsloo aan zijn hoofd gewond raakte. De bestuurder die over de Poostweg reed, moest afremmen toen hij de van Harinxmaweg naderde. Hij raakte met zijn auto in de slip en botste tegen een boom. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: inbraak in een bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond in een bedrijf aan De Velden. De dader(s) kwamen via de achterzijde het bedrijf binnen door een raam te forceren. Zij namen drie kettingzagen mee van het merk Stihl. Een 47-jarige inwoner van Tijnje deed aangifte.

Fryslân: visserijcontrole
De politie heeft dinsdagavond in de gemeente Heerenveen, Smallingerland, Opsterland en Boarnsterhim visserijcontroles gehouden. Totaal werden 66 vissers gecontroleerd. Zes vissers kregen een bekeuring omdat zij geen vispas hadden.

Driessum: rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond een 44-jarige inwoner van Driessum aangehouden. Hij reed onder invloed van alcohol in zijn auto en zijn rijbewijs was geschorst. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 770 ug/l blies. De man kreeg een rijverbod van negen uren en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal geld
De politie heeft dinsdagmiddag een 29-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor diefstal van geld uit een bedrijf in de Reigerstraat. Ook probeerde de verdachte een kluisje open te breken. Het aanwezige personeel belde via 1-1-2 de politie. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het is nog onbekend hoeveel geld er is weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldievegges aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag twee meisjes van 16 en 17 jaar uit Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal bij een winkel aan Het Nauw. Het oplettende personeel kreeg de beide dames in de gaten en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Het tweetal had een grote hoeveelheid gestolen kleding bij zich. Uit onderzoek bleek dat zij de kleding zonder te betalen uit verschillende winkels afkomstig was. De dames zijn overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. De kleding werd in beslag genomen. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Hurdegaryp: aanrijding letsel
De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de kruising Rijksstraatweg/Burgemeester Drijberweg afgehandeld. Daarbij raakte de bestuurster van bromfiets gewond. De bromfietsster dacht dat de auto rechts af zou slaan. In plaats daarvan reed de auto rechtdoor waarna de twee voertuigen met elkaar in botsing kwamen. De bromfietsster is met heupklachten per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: vernieling ramen
De politie heeft vanmorgen drie mannen, een 17 en een 18 jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige inwoner van Oudebildtzijl aangehouden De mannen worden ervan verdacht bij twee winkels aan de Nieuwestad ramen te hebben vernield. Daarnaast gooide het trio fietsen in de gracht. Getuigen die zagen dat de mannen ramen ingooiden, belden direct via 1-1-2 de politie. Door een goed doorgegeven signalement, konden de agenten de mannen op het Hofplein aanhouden. Eén van de mannen vertelde dat zij een aantal fietsen in het water hadden gegooid. De eigenaren deden aangifte. De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Tegen het drietal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: brandstichtingen Bilgaard
De politie onderzoekt twee brandstichtingen die op De Kei en op het Van der Leckplein rond 01:00 plaatsvonden. Op het Van der Leckplein werden containers in brand gestoken die tegen een uitbouw van een woning stonden. Door de brand ontstond schade aan de woning. Daarnaast stak men naast de betreffende container een stapel papier in brand. In de centrale hal van een flatgebouw aan De Kei werden een stapel kranten en folders in brand gestoken waardoor behoorlijke rookontwikkeling ontstond. De brandweer kreeg beide branden snel onder controle. De politie wil graag in contact komen met getuigen via 0900-8844.

Balk: baldadige man aangehouden
De politie heeft vanmorgen op De Greide een 27-jarige inwoner van Balk aangehouden in verband met openbare dronkenschap, baldadigheid en belediging. Volgens omstanders sloeg de man op auto’s. De agenten troffen de zwaar onder invloed van alcohol verkerende man halfnaakt op straat aan. Toen zij de man overeind wilde helpen, spuugde hij een agent in het gezicht. Vervolgens beledigde hij de agenten nog diverse malen. De man overbracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor is ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Smallingerland: transportcontrole
De politie heeft dinsdag een transportcontrole op het Noorderend gehouden. Doelgroep voor de deze controle de milieurelevante transporten waaronder het vervoer van afval, gevaarlijke stoffen, koelwagens, mest. Daarnaast werd er gecontroleerd op lading, ladingzekering en rijtijdenwet.

Totaal zijn 52 transport combinaties gecontroleerd, waarbij tegen 14 bestuurders proces-verbaal werd opgemaakt. Het vervoeren van uitstekende lading leverde onder anderen vier processen-verbaal op. Daarnaast hadden vier chauffeurs hun vrachtwagen combinatie te zwaar beladen.

112Fryslan

})