Politieberichten van tot dinsdag 9 februari 07.00 uur tot woensdag 10 februari 07.00 uur.

Leeuwarden: fietsendieven en heler aangehouden
De politie heeft met de aanhouding van twee mannen van 16 en 36 jaar uit Leeuwarden en een man van 20 jaar uit Steenwijk een groot aantal fietsendiefstallen opgelost. Uit cijfers bleek dat het aantal fietsendiefstallen in de wijken Nijlân en Huizum – West de laatste tijd was toegenomen. Hierop heeft de politie een zogenaamde lokfiets ingezet. De fiets werd op donderdag 4 februari gestolen in de Wijnhornsterstraat. Omdat de fiets was voorzien van speciale apparatuur, konden agenten de fiets gemakkelijk volgen. De twee fietsendieven werden even later aangehouden op de Voorstreek in Leeuwarden. Bij een zoeking in de huizen van bij beide mannen werden vernielde sloten en gereedschap om sloten open te krijgen aangetroffen. Uit nader onderzoek en het verhoor van beide Leeuwarders bleek dat ze de laatste weken minstens 20 fietsen hadden gestolen.

Heler
De fietsen zouden ze hebben verkocht aan de man uit Steenwijk. Deze 20-jarige man is zaterdag aangehouden. Bij de zoeking in het huis van de Steenwijker werden drie in Leeuwarden gestolen fietsen aangetroffen. De rest van de fietsen is vermoedelijk doorverkocht. Op vordering van de officier van justitie werd de 36-jarige man uit Leeuwarden dinsdagochtend door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De 16-jarige mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Wel werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De 20-jarige heler uit Steenwijk mocht na verhoor eveneens het politiebureau verlaten. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: inbraken in personenauto’s
In de nacht van maandag op dinsdag is er ingebroken in tenminste zes auto’s die geparkeerd stonden op de parkeerplaats van een hotel aan de Plattedijk in Lemmer. Bij alle auto’s werd een raam vernield en werd gezocht naar waardevolle zaken. Uit een van auto’s werd een navigatiesysteem, uit een van de andere auto’s werd een oplader voor een navigatiesysteem gestolen. Bij de overige auto’s werd niets weggenomen. Het advies van de politie is dan ook om geen kostbaarheden achter te laten in de auto.

Drachten: snelle rijder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft dinsdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige bestuurder van een personenauto uit Nijega. De man reed op De Roef met een snelheid van 108 km/u, terwijl daar 60 km/u is toegestaan. Bovendien is dit een weg die door veel fietsende schooljeugd wordt gebruikt. Er is tegen de man proces-verbaal opgemaakt. In overleg met de officier van justitie is besloten zijn rijbewijs in te vorderen.

Franeker: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft dinsdagmorgen in een woning aan het Schaepmanplein een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij bij toeval op het spoor toen ze bij de bewoner op bezoek gingen. In de woning hoorden de agenten het geluid van een afzuiginstallatie. Omdat dit geluid van de bovenverdieping kwam, ontstond al snel het vermoeden dat er in een woning een hennepkwekerij aanwezig was. Na onderzoek vonden de agenten op de zolder een kwekerij met 109 planten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. Het energiebedrijf constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt. Het bedrijf deed hiervan dan ook aangifte. De 36-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: eigenaar vindt gestolen autovelgen terug
De politie heeft dinsdagmorgen op een parkeerterrein op de Zwettestraat een auto in beslag genomen. In de nacht van 28 op 29 januari werden van een geparkeerde auto op de Lorentzkade de autovelgen gestolen. De 24-jarige eigenaar zag dinsdagochtend een auto op de Zwettestraat staan die was voorzien van zijn gestolen velgen. De Goutumer waarschuwde de politie. De agenten stelden ter plaatse een onderzoek in. Het bleken inderdaad de velgen van de Goutumer te zijn. Hierop werd de betreffende auto in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de auto.

Heerenveen: auto kwijt na rijden zonder rijbewijs
De politie heeft dinsdagmiddag de auto van een 46-jarige inwoner van Heerenveen in beslag genomen. De man reed met zijn auto op de Bolster waarna agenten besloten hem te controleren. Eenmaal gestopt bleek het om een bekende van de politie te gaan die wel vaker zonder rijbewijs had gereden en daarvoor proces-verbaal had gekregen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. In overleg met de officier van justitie werd de auto in beslag genomen.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van vernieling brievenbussen.
De politie onderzoekt de vernielingen van twee brievenbussen die dinsdagavond op de Brandemeer en de Krijn van der Helmstraat plaatsvonden. De brievenbussen werden vernield door zwaar vuurwerk. Een getuige zag een blanke jongen van ongeveer 16 jaar, met een lengte van ongeveer 1.70 meter, die een petje droeg en een meisje met een getinte huidskleur met donker half lang kroes haar, lengte ongeveer 1.50 meter, direct na hun daad wegrennen in de richting van het winkelcentrum Bilgaard. De brieven die op straat terecht kwamen zijn door de politie in een andere brievenbus gegooid. De beschadigde brieven werden mee genomen naar het politiebureau en zullen bij de verzenders terug worden gebracht. TNT doet aangifte. Mocht u iets gezien hebben, dan kunt u via 0900-8844 contact opnemen met de politie. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad anoniem via 0800-7000.

Harlingen/Pietersbierum: negen boetes bij verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag en avond tussen 16.00 en 21.00 uur op Haulewei nabij Pietersbierum en op de Rijksweg A31 nabij Harlingen een verkeerscontrole gehouden. Er werden vijf bekeuringen uitgedeeld voor de overschrijding van de maximum snelheid. Een Fransman moest direct 260 euro betalen omdat hij 157 kilometer per uur te hard reed, waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de snelheidsbekeuringen werden nog bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, niet handsfree bellen, geen rijbewijs kunnen tonen en in één geval werd ten onrechte mistverlichting gevoerd.

112Fryslan