Politieberichten van woensdag 10 augustus

Vernielers aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend vroeg op de Linde drie inwoners van Drachten van 18, 20 en 22 jaar aangehouden op verdenking van vernieling, baldadigheid en diefstal. Een medewerker van de politie, die onderweg was naar zijn werk zag, bij het ‘Draittunneltje’ een spoor van vernielingen. Meerdere agenten gingen vervolgens naar deze locatie. In de omgeving zagen ze een aantal jongeren. De mannen ontkenden iets met de vernielingen te maken te hebben. Ze mochten dan ook verder lopen. Agenten besloten om de vier toch te volgen. Eén van de mannen stapte een tuin van een woning in en haalde vervolgens iets van de waslijn. Reden genoeg om de groep aan te houden, dit omdat ze vermoedelijk ook verantwoordelijk waren voor de andere vernielingen. De drie werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de dag mochten ze het politiebureau weer verlaten.

Inbraak in kantoor

WOLVEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor aan de Aan de Schipsloot. In de nacht van maandag op dinsdag kwam mem binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de kluis open gebroken. Daaruit werd vervolgens een geldbedrag van enkele honderden euro’s gestolen. Een 53-jarige inwoner van Oldeholtpade deed aangifte.

Drie jongens krijgen Halt-straf na heling bord

TERSCHELLING – De politie heeft drie 17-jarige inwoners van Losser als verdachte gehoord in verband met heling van een bord. De jongens uit Losser waren met vrienden maandag per boot op Terschelling gearriveerd. Bij het verlaten van de boten zagen agenten dat de mannen in het bezit waren van een reclamebord. Het was snel duidelijk dat dit bord niet van hen was. Omdat de drager van het bord niet wilde vertellen hoe hij aan het bord was gekomen, werd hij aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal. Dinsdagochtend kwamen zijn twee vrienden naar het politiebureau. Ook tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt vanwege heling. Het trio vertelde tegen de agenten dat ze bord uit hun woonplaats hadden meegenomen om er vervolgens mee op de camping mee te pronken. Het komt regelmatig voor dat jongeren met borden, voornamelijk plaatsnaamborden, naar het eiland. Veelal zijn deze borden zonder toestemming van de eigenaar meegenomen. De politie op het eiland treedt hier dan ook tegen op. De drie jongens uit Losser zijn aangemeld bij Halt voor een alternatieve straf.

Jongen aangehouden voor zware mishandeling

VLIELAND – De politie heeft dinsdagochtend op de Havenweg bij de veerterminal een 17-jarige inwoner van Wageningen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De jongen had in de nacht van maandag op dinsdag een 17-jarige medewerkster van een restaurant geslagen. De 17-jarige verdachte maakte deel uit van een groep uit Wageningen. De groep vertoonde zeer vervelend gedrag op het eiland. Toen ze vanuit de Dorpsstraat richting de camping werden begeleidt, vernielde één van de jongeren een bord bij het restaurant. Enkele medewerkers kwamen af op het glasgerinkel. Vervolgens ontstond er een woordenwisseling tussen enkele jongeren uit Wageningen en personeelsleden van het restaurant. Het 17-jarige meisje probeerde daarin te bemiddelen, maar werd plotseling tegen haar hoofd geslagen. Dinsdagochtend vroeg toen de jongeren uit Wageningen van het eiland werden gezet, konden agenten de verdachte van de mishandeling aanhouden. Dit op aanwijzing van het 17-jarige slachtoffer. De jongen werd naar het politiebureau op het eiland gebracht en daar voor nader onderzoek ingesloten. De overige leden van de groep verlieten vervolgens het eiland per veerboot. Het slachtoffer deed aangifte.

Hennep ontdekt in natuurgebied

DE BLESSE – De politie heeft dinsdagochtend in het natuurgebied de Lindevallei een hennepveldje vernietigd. Een medewerker van een natuurorganisatie had het veldje met zo’n 70 planten ontdekt en waarschuwde surveillerende agenten. Die kwamen ter plaatsen en vernietigden alle planten. De politie stelt een onderzoek in naar diegene die verantwoordelijk is voor het veldje.

Man in scootmobiel gewond na val

BURGUM – De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Markt, waarbij een 80-jarige inwoner van Burgum gewond raakte. Een 47-jarige taxichauffeur uit Surhuisterveen wilde de 80-jarige man ophalen. De 80-jarige zat in een scootmobiel en de chauffeur liet de rolstoellift van de taxi naar beneden. De bejaarde man reed vervolgens op de lift en de taxichauffeur bracht de lift op vloerhoogte van de taxibus. Vervolgens wilde de bejaarde man in de bus rijden. Hij bediende de scootmobiel, maar in plaats van vooruit reed hij achteruit. De bejaarde viel dan ook met de scootmobiel van de lift. De chauffeur verleende eerste hulp en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd en nek. De 80-jarige Burgumer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond de rijbewijzen ingevorderd van twee automobilisten na forse snelheidsovertredingen. Op de Waldwei passeerde een 20-jarige automobilist uit Harkema de controle met 158 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan. Vervolgens passeerde een 42-jarige automobilist uit Hollandsche Rading de controle met 171 kilometer per uur. De twee automobilisten kregen een stopteken. Vervolgens werden de rijbewijzen van de automobilisten ingevorderd. Ook werd tegen hen twee proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden na verlaten plaats ongeval

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond laat twee inwoners van Leeuwarden van 24 jaar aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Op de Tuinen was eerder die avond een 25-jarige bromfietser uit Leeuwarden aangereden door twee mannen op een scooter. Het duo verliet vervolgens de plaats van het ongeval zonder de identiteit bekend te maken. Getuigen noteerden het kenteken en gaven dat door aan de politie. Agenten gingen op zoek naar de scooter. De eigenaar, een 24-jarige Leeuwarder, werd achterhaald. Hij werd dan ook aangehouden omdat hij de aanrijding had veroorzaakt. Later die nacht werd een 24-jarige stadsgenoot aangehouden. Dit omdat hij na het ongeval op de scooter was gaan rijden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau. Eén van hen mocht al snel het bureau weer verlaten. Wel werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, hij blies 420 ug/l, het verlaten van de plaats van een ongeval, het rijden zonder rijbewijs en het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. De andere man werd voor nader onderzoek ingesloten, dit omdat hij ook nog gehoord moest worden over een hennepkwekerij die onlangs was opgerold. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, hij blies 530 ug/l, het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden tijdens een rijontzegging.

Aanhouding voor vernieling

SUMAR – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op een camping aan de Solcamastraat een 20-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. De man was samen met anderen in een horecagelegenheid op de camping. Bij het verlaten van de zaak viel een pot op de grond. Toen de eigenaar dat zag, gingen enkele jongeren er hard vandoor. Hij wist één van hen te achterhalen. Deze 20-jarige werd overgedragen aan de politie. De verdachten werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat hij de namen van zijn vrienden niet wilde geven, werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser aangehouden voor heling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 17-jarige inwoner van de Kortehemmen aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen de man zonder verlichting fietsen over de Splitting. Hij kreeg daarvoor een bekeuring. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring zagen agenten dat er met het slot van de fiets was geknoeid. Tevens zagen ze het dat framenummer was verwijderd. Regen genoeg om de jongen aan te houden en zijn fiets in beslag te nemen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HEEG – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Dronten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Agenten gaven de automobilist op De Burd een stopteken. Omdat ze het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 730 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Aanhouding voor vernieling

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 16-jarige inwoner van De Meern aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de man in een gereedstaande bus op de Willem Barentszkade een gat in het plafon sloeg. Twee agenten die in de omgeving van de bussen liepen, werden gewaarschuwd. De jongen werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Watersporters in de problemen door harde wind

SNEEK – De politie Fryslân en de waterpolitie van het KLPD hebben tijdens de vijfde dag van de Sneekweek meerdere watersporters geholpen die door de harde wind in moeilijkheden waren gekomen. Dinsdagmiddag werden drie Duitsers van een schip gehaald die op De Kûfurd aan lager wal waren geraakt. De hoge golven sloegen over het schip en de drie Duitsers belden in paniek met 1-1-2. Het trio werd door een politieboot van boord gehaald en vervolgens overgebracht naar een jeugdherberg in Langweer. Daar konden ze douchen en weer op adem komen. Niet veel later kwam een melding dat op het Heegermeer een kruiser in de moeilijkheden was gekomen, omdat het roer niet meer functioneerde. Ook hier verleende een politieboot hulp en de kruiser werd vervolgens naar de wal gesleept. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam een 3-master net buiten de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal nabij het Sneekermeer in de problemen. Het schip was vastgelopen en de kapitein riep via de politie de hulp in van een sleepbedrijf om de 3-master te laten vlot trekken. Twee boten van de waterpolitie van het KLPD en de politie Fryslân kwamen ter plaatsen en ook een sleepboot. Het lukte niet om het schip vlot te trekken, daarom werden de 93 opvarenden geëvacueerd. De veerpont van het starteiland werd gebruikt om alle opvaren naar de vaste wal te brengen. Vervolgens werden de 93 personen per bus naar een hotel gebracht. In de loop van de dag zal wederom worden geprobeerd om de 3-master vlot te trekken. Tot die tijd zorgt Provinciale Waterstaat er voor dat overige schepen niet in aanvaring komen met het vastgelopen schip.

Zeven aanhoudingen tijdens vijfde dag Sneekweek

SNEEK – De politie heeft tijdens de vijfde dag van de Sneekweek zeven aanhoudingen verricht. Drie van hen werden aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. Een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in het centrum aangehouden door een beveiliger. De man had onlangs een spelcomputer gekocht en die betaald met een vals biljet van 200 euro. De verkoper kwam de man tijdens de Sneekweek tegen en sprak hem aan. Een beveiliger hield de 25-jarige man vervolgens aan en droeg hem over aan de politie. Een 25-jarige Sneker werd voor de derde keer in het centrum gesignaleerd, ondanks dat hij een gebiedsverbod heeft. Reden genoeg om hem aan te houden. Later die nacht hielden agenten nog twee verdachten aan voor zware mishandeling. Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden had na een ruzie een bezoeker van de Sneekweek in zijn wang gebeten. Ook gooide hij een fiets naar het slachtoffer. Een 23-jarige inwoner van Epe was betrokken bij een ruzie. Een omstander probeerde beide partijen te kalmeren. Hij werd echter door de inwoner van Epe aangevallen met een gebroken fles bier. Daar stak hij mee en het slachtoffer liep dan ook verwondingen op aan zijn hand en been. Hij moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. Tegen het trio dat zich niet kon legitimeren werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten. De overige vier verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Posterplakker wederom aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagochtend een 42-jarige inwoner van Nieuwehorne aangehouden. De man werd in het centrum wederom betrapt toen hij met een kwast en een aantal ‘protest’ posters in de weer was. De 42-jarige man werd ook nu weer overgebracht naar het politiebureau. Zijn fiets en zo’n 75 posters werden in beslag genomen. Een arts van de GGZ komt in de loop van de ochtend naar het politiebureau om de man te beoordelen. De politie is inmiddels in overleg met het Openbaar Ministerie en de gemeente Heerenveen om te kijken welke maatregelen getroffen kunnen worden om de posterplakker te laten stoppen. Dit omdat hij al vier keer eerder is aangehouden voor het plakken van posters in Heerenveen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan