Fryslân, 01-07-2009 • Politieberichten van dinsdag 30 juni 07.00 uur tot woensdag 1 juli 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na vechtpartij
De politie heeft dinsdagmiddag in de Coopmansstraat een 34-jarige inwoner van Lekkum aangehouden na een vechtpartij. De 34-jarige wilde de Coopmansstraat oversteken. Er was op dat moment veel verkeer en oversteken was dan ook niet mogelijk. De man probeerde het toch en één van de automobilisten raakte de voetganger dan ook. De man sloeg vervolgens op de motorkap van de auto en kreeg ruzie met de bestuurder. De Lekkumer, die onder invloed van alcohol verkeerde, haalde een boksbeugel uit zijn broekzak en begon daarmee op de automobilist in te slaan. De twee werden door een omstander uit elkaar gehaald. De agenten waren inmiddels ter plaatse en hielden de 34-jarige aan. De boksbeugel werd in beslag genomen. Tevens vonden de agenten nog een vlindermes bij de man. De Lekkumer werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: automobilisten gewond na twee kop-staartbotsingen
De politie heeft dinsdagmiddag op de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg en op de Valeriusstraat een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 25-jarige automobiliste uit Jellum en een 35-jarige automobiliste uit Franeker gewond raakte. Een 31-jarige automobilist uit Amsterdam zag op de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand was gekomen. Hij botste dan ook met zijn auto tegen de achterzijde van de auto van de vrouw Jellum. De Amsterdammer kwam met de schrik vrij. De 25-jarige raakte gewond en ze werd dan ook met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Op de Valeriusstraat raakte een 35-jarige automobiliste uit Franeker eveneens gewond door een kop-staartbotsing. Het slachtoffer werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Marssum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Riemer Veemanstrjitte. Dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden twee laptops weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten N31: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagavond op de Waldwei (N31) nabij Drachten een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige automobiliste uit Bant gewond raakte. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak met haar auto van de weg. Een voorbijganger ontfermde zich over het slachtoffer en waarschuwde vervolgens de hulpdiensten. De 21-jarige vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft dinsdagavond op De Gealanden een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man met een steen de ruit van een woning aan De Gealanden had ingegooid. Op aanwijzing van de getuigen kon de politie de man aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Elsloo: politie onderzoekt eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagavond een eenzijdige aanrijding op de Kloosterweg onderzocht, waarbij een 61-jarige automobiliste uit de gemeente Weststellingwerf gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de auto met de wielen in de berm, waarna het voertuig tegen twee bomen botste. De vrouw werd door passerende burgers uit de auto gehaald. Ze werd met letsel aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Omdat er een vermoeden was dat de bestuurster onder invloed van alcohol verkeerde, werd in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: politie houdt man aan op verdenking van bedreiging
De politie heeft dinsdagmiddag aan de Tynjedyk een 39-jarige man uit Nieuw Amsterdam aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was door winkelpersoneel van een supermarkt aangehouden, omdat zij hem ervan verdachten goederen te hebben gestolen. Hierbij had hij bedreigingen geuit naar het personeel. De politie heeft de 39-jarige hierop aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Agenten troffen tijdens de fouillering geen gestolen goederen bij de man aan.

Drachten: politie houdt man aan op verdenking van diefstal
De politie heeft dinsdagavond aan de Hooizolder een 38-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van hout. Een getuige had gezien dat de Drachtster bij een woning aan de Dorsvloer hout van de oprit afhaalde, terwijl de bewoner met vakantie was. Op aanwijzing van de getuige kon de man aangehouden worden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. Een 39-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Lemmer: politie houdt drie jongens aan op verdenking van vandalisme
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Geert Knolweg een 15-jarige en 17-jarige jongen uit Heerenveen en een 16-jarige jongen uit Oudeschoot aangehouden op verdenking van vandalisme. Surveillerende agenten zagen dat in het centrum diverse containers waren omgetrokken en dat er fietsen op het wegdek lagen. Een getuige had gezien dat er drie jongens waren weggefietst in de richting van de Geert Knolweg. Ter hoogte van de Sewei troffen de agenten deze jongens die hierop werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zij kregen allen een proces-verbaal voor baldadigheid.

Surhuisterveen: inbraak in supermarkt
De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan De Kolk. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een grote hoeveelheid sigaretten weggenomen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 39-jarige inwoner van Harkema aangifte.

Leeuwarden: identiteit vernieler bekend
De politie hield maandagmiddag op de Willemskade een man aan op verdenking van vernieling van een politieauto. (Zie ook de politieberichten van dinsdag 30 juni). Eenmaal op het bureau weigerde de man zijn identiteit kenbaar te maken. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Dinsdag weigerde de man nog steeds zijn naam te noemen. Daarom werden er bij hem vingerafdrukken afgenomen. Op deze manier kwamen de agenten er achter dat het ging om 37-jarige inwoner van Twijzel. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij politiebureau weer verlaten.

112Fryslan