Politieberichten van woensdag 1 februari

Vermiste Westerener weer thuis

DE WESTEREEN – De vermiste 46-jarige Lammert Haven uit de Westereen is weer thuis. De politie ontving maandagmiddag rond 16.00 uur de mededeling dat de sinds 17 januari 2012 vermiste man weer thuis was. De man zag het in zijn vertrouwde leefomgeving eventjes niet meer zitten en is zonder zijn familie in kennis te stellen naar Amsterdam vertrokken. Vervolgens liet hij niets meer van zich horen. Op 24 januari kwam een teken van leven toen hij geld pinde bij een betaalautomaat in de hoofdstad. Maandagmiddag bleek hij weer thuis te zijn.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft na een inbraak in een woning aan de Oenemastate een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de inbraak. Dinsdag rond 09.00 uur ontving de politie via 1-1-2 een melding dat twee mannen aan de achterzijde van de woning een deur en een raam forceerden. De getuige gaf een goed signalement en looprichting door. Direct gingen de agenten naar de betreffende wijk. Tevens werd door de Meldkamer Noord Nederland een Burgernetacite opgestart waarbij 1240 deelnemers werden geactiveerd om mee uit te kijken naar de daders. Na diverse tips kwam de politie één van de verdachten op het spoor. De 20-jarige Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De andere verdachte werd helaas niet meer aangetroffen. De 47-jarige bewoner deed aangifte.

Lood gestolen van dak

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van lood van bergingen aan de Alma Tademalaan die tussen maandag 23 januari en vrijdag 27 januari plaatsvond. Aan de zijkant van een appartementencomplex werd van het dak van de bergingen/kelderboxen drie meter lood weggenomen. De 48-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Moeder en zoon geslagen tijdens uitlaten honden

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagochtend samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een man die in de Gjalt de Jongstraat een moeder en haar zoon had mishandeld. Een 45-jarige inwoonster van Drachten liet samen met haar 20-jarige zoon de honden uit. Een nog onbekende fietser naderde het duo en maakte een opmerking over de honden. Toen één van de honden de man naderde, schopte hij het dier. De vrouw reageerde daarop en gaf een trap tegen het voorwiel van de fiets van de man. Die stapte vervolgens af en gooide de 45-jarige vrouw op de grond. Ook de 20-jarige zoon moest het ontgelden. Hij werd geslagen en geschopt en belandde eveneens op de grond. De man stapte op zijn fiets en ging er vandoor. Direct werd de politie gewaarschuwd. De agenten keken samen met 329 deelnemers van Burgernet uit naar de fietser. Hij werd echter niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Het signalement van de fietser:

-blanke man

-40 jaar oud

-1.80 meter lang

-donker stijl haar

-gezet

-zwarte stoffen gewatteerde jas met op de borst een merkteken

-donkere herenfiets met handremmen en zwarte vierkante fietstassen.Bent u getuige geweest van de mishandeling of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Diefstal scooter

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte scooter van het merk Gilera Rinner en met het kenteken DJ-265-F. De scooter werd tussen zaterdag 28 januari 17.00 uur en zondag 29 januari 10.00 uur weggenomen vanuit de achtertuin van een woning aan de Lycklamstins. De 34-jarige eigenaar deed aangifte.

Politie waarschuwt voor ‘phishing’

FRYSLAN- De politie waarschuwt wederom oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd.

Begin januari werd een 63-jarige inwoner van de gemeenten Opstersland door zijn ‘bank’ via een e-mail benaderd met het verzoek in te loggen en op een link te drukken. In de mail werd aangegeven dat de bank bezig was met het beveiligen van hun internetaccount. Men vroeg op de link te klikken waarna hij op een website terecht kwam die leek op de website van de bank. Hier kreeg hij het verzoek een aantal gegevens in te vullen zoals het adres, bank- en pasnummer. Een paar dagen later werd het slachtoffer gebeld door een ‘medewerker’ van de bank en werden de gegevens nagelopen. Nadat het slachtoffer aan alle verzoeken had voldaan werd achter zijn rug om 10.000 euro van zijn rekening overgeboekt. Omdart de man het niet vertrouwde belde hij direct met zijn bank. Door snel ingrijpen kon de transactie ongedaan worden gemaakt.

Hieronder enkele tips om u te helpen beschermen tegen phishing.

Tip 1 – Klik nooit op links, tik zelf de url in. Hierdoor weet u zeker dat u niet onderwater naar een andere website wordt gestuurd.

Tip 2 – Ziet de URL er raar uit? Maak hier dan geen gebruik van. Er bestaat een kans dat u met een phishing website te maken heeft.

Tip 3 – Grammatica of spelfouten komen vaak voor in phishing e-mails of op phishing websites. Wees hier alert op.

Tip 4 – Wees op uw hoede wanneer er om betalingsgegevens gevraagd wordt.

Tip 5 – Bel bij wantrouwen met uw bank.

Hennepkwekerij opgerold

BURGUM- De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Noordermeer een hennepkwekerij opgerold. De agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor via een tip. Twee ruimtes achter in de woning stonden vol met hennep. Hier werden ruim 500 hennepstekjes en 500 hennepplanten aangetroffen. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Aangehouden voor bedreiging

BUITENPOST- De politie heeft dinsdagmiddag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde in de trein een passagier en zat hier bier te drinken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 16-jarige inwoonster van Buitenpost deed aangifte van bedreiging.

Winkelraam vernield

JOURE- De politie heeft in de nacht van diensdag op woensdag in de Midsstraat een onderzoek ingesteld naar een vernieling van een winkelraam. Rond 23.30 uur belde een getuige via 1-1-2 met de politie. Hij had de vernieling gezien en gaf een signalement van de dader door. Een onderzoek in de omgeving van de Midsstraat en Sinnebuorren leverde helaas niet het gewenste resultaat op. De eigenaar van de winkel deed aangifte.

Geld buit bij inbraak

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond in een woning aan de Ratelaar. Rond 19.30 uur vertrokken de bewoners. Toen ze later die avond weer naar huis gingen, ontdekten ze dat er was ingebroken. Uit de woning werd geld weggenomen. De 60-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor heling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 28-jarige Russische man aangehouden op verdenking van heling. De agenten troffen de man (zonder vaste woon of verblijfplaats) slapend op een bankje in de stationshal aan. Toen zij hem naar zijn legitimatie vroegen, bleek hij deze niet in zijn bezit te hebben. In de tas van de man troffen de agenten drie elektrische tandenborstels, drie nieuwe horloges, deodorant, chocolade en batterijen aan, welke vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De goederen werden in beslag genomen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

GOUTUM- De politie heeft dinsdagavond rond 23.00 uur het rijbewijs van een 29-jarige automobilist van Wytgaard ingevorderd. De man passeerde op de N31 ter hoogte van Techum een snelheidscontrole met 127 kilometer per uur, terwijl daar 70 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de Wytgaatster automobilist werd proces-verbaal op gemaakt en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Diefstal lood

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een geval van diefstal van lood die tussen 21 januari 2012 en 31 januari 2012 is gepleegd bij een woning aan de Slotmakerstraat. Hier werd in de tussen gelegen periode een strip lood van een dakterras weggenomen over een lengte van 4,5 meter. De 43-jarige benadeelde deed aangifte.

Twee gewonden na aanrijding

JOUSWIER- De politie heeft dinsdagmiddag op de Lauwersseewei tussen Dokkum en Metslawier een aanrijding afgehandeld waarbij vier auto’s betrokken waren. Bij het ongeval raakten twee mensen licht gewond. Een 51-jarige automobilist uit Ternaard wilde zijn auto met aanhanger gaan controleren in verband met een technisch probleem. Hij remde af en gaf richting aan en wilde vervolgens de vluchtstrook op rijden. Een achteropkomende automobilist, een 50-jarige inwoner van Nes (D) zag dit te laat en botste tegen de aanhangwagen. Ook twee andere auto’s, die bestuurd werden door een 50-jarige inwoner van Metselawier en een 80-jarige inwoner van Gytsjerk, botsten op de voor hun rijdende auto’s. De twee laatst genoemde automobilisten raakten licht gewond en werden per ambulance overbracht naar ziekenhuizen in Dokkum en Leeuwarden. Niemand van de inzittenden raakte bij het ongeval bekneld. De Lauwerseewei tussen Dokkum en Metslawier is een tijd lang afgezet geweest voor het verkeer.

380 overtredingen bij snelheidscontrole

DRACHTEN – De politie heeft dinsdag bij twee radarsnelheidscontroles 380 overtredingen geconstateerd. Tussen 13.45 en 18.00 uur werden aan de Postlaan 1160 voertuigen gecontroleerd. 215 hiervan reden te snel, waarbij een maximum gemeten werd van 81 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tussen 18.15 en 22.00 uur werden aan de Gauke Boelensstraat 1657 voertuigen gecontroleerd. Hier werden 165 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 83 kilometer per uur waar 50 kilometer toegestaan is.

112Fryslan