Politieberichten van woensdag 1 december.

Gaslek
SNEEK – De politie heeft dinsdag rond 09.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een lek wat ontstaan was in een gasleiding onder het wegdek van de Morrahemstraat. Tijdens werkzaamheden was een graafmachine door de gasdrukleiding gezakt. De gasleiding, met een diameter van ca 16 centimeter, was kapot gegaan. Gezien de hoeveelheid gas die wegspoot uit de leiding ontstond er gevaar voor de bewoners. Op last van de hulpdiensten zijn dertig woning ontruimd. De bewoners hebben zelf voor tijdelijk onderdak gezorgd of zijn naar het wijkgebouw gegaan. Rond 11.30 uur was de leiding gerepareerd en kon men weer naar huis.

Verdachte overval bejaard echtpaar aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft dinsdag een 15-jarige inwoner van Drachten aangehouden die er van verdacht wordt betrokken te zijn bij de overval op een bejaard echtpaar.

Aanleiding
Op dinsdagavond 16 november werd een bejaard echtpaar door drie gemaskerde mannen in hun woning aan de Schwartzenberghlaan overvallen. Tijdens de overval werd de 87-jarige bewoner geslagen. Nadat de overvallers een geldbedrag gekregen hadden verlieten zij de woning. Het bejaarde echtpaar was door de overval erg overstuur.

Onderzoek
Door de politie is een uitgebreid buurt- en passanten onderzoek ingesteld. Via het publiek zijn bruikbare tips binnen gekomen die er toe hebben geleid dat de rechercheurs één van de verdachten op het spoor kwamen. De Drachtster is vanmiddag rond 16.00 uur aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politie bureau. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

Auto rijdt door na aanrijding
JISTRUM – De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder van een vermoedelijk ouder type auto van het merk Peugeot. Dinsdag rond 07.30 uur liep een 19-jarige inwoonster van Jistrum langs de Rijksstraatweg om naar de bushalte te lopen. Terwijl zij door de berm naar de halte liep werd zij vanachter aangereden door vermoedelijk een rode auto. Deze auto kwam uit de richting van Twijzel en reed in de richting van Leeuwarden. Door de aanrijding is de spiegel van de auto afgebroken en door de politie veiliggesteld. Het slachtoffer raakte gewond en is overgebracht naar het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. De politie wil graag in contact komen met getuigen van dit ongeval. Hebt u informatie? Bel dan met de politie, te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/autospiegel_tcm7-631396.JPG[/img]

Bestuurder onder invloed
DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmiddag op De Hemmen een 49-jarige inwoner van Groningen proces-verbaal gegeven toen hij opnieuw met alcohol op achter het stuur van een auto zat. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. Daarnaast bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard in verband met het rijden onder invloed. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 400 ug/l blies. Het ongeldige rijbewijs werd ingenomen en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in bedrijf
DE WESTEREEN- De politie onderzoekt een inbraak in een gezondheidscentrum aan de Bashuswei die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Uit het bedrijf werden een laptop en een koffiezetapparaat weggenomen. Door de inbraak is er veel schade ontstaan. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in. Een 59-jarige inwoner van Anjum deed aangifte.

Woningbrand door kaars
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 00.20 uur de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Leeuwarderstraat. De brand is vermoedelijk ontstaan doordat een kaars van een televisie af is gevallen waarna er brand ontstond. De bewoonster heeft onderdak gekregen bij de buren.

Buit bij woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die dinsdagavond plaatsvond aan de Emmakade. Toen de bewoners rond 20.00 uur in de woning kwamen bleek alles overhoop te zijn gehaald. Uit de woning werden twee laptops, een cd-speler en een geldkistje met inhoud weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Eenzijdig ongeval
SNEEK- De politie heeft dinsdagavond een eenzijdig ongeval op de Molenkrite afgehandeld waarbij een 33-jarige inwoner van Sneek gewond raakte. Door omstanders werd de man gewond liggend naast zijn scooter op het fietspad aangetroffen. Het is nog onduidelijk hoe de man met zijn bromscooter ten val is gekomen. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
HOUTIGEHAGE- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 47-jarige inwoner van Houtigehage ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op de Linebeamen rijden. Toen de agenten de automobilist wilden controleren ging hij ervandoor. Daarbij werden snelheden gemeten van 140 kilometer per uur daar waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Terwijl de agenten hem achtervolgden doofde de bestuurder tijdens de rit de verlichting van zijn auto. Op de Spitsbergen werd de man aangehouden toen hij uit zijn auto vluchtte. Tevens bleek dat man alcohol had gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij op de ademanalyse 210 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor de overtreding voor de overschrijding van de maximum snelheid en het negeren van een stopteken.

112Fryslan