Fryslân, 01-04-2009 • Politieberichten van dinsdag 31 maart 07.00 uur t/m woensdag 1 april 07.00 uur

Fryslân: opnieuw landbouwverkeer controles in voorjaar en najaar
De politie Fryslân houdt in de maanden april tot en met oktober 2009 wederom toezicht op het landbouw verkeer. Vorig jaar heeft de intensievere controle gedraaid in de maanden september en oktober. Uit dit project kwam naar voren dat ongeveer 70 % van de landbouwvoertuigen niet voldeden aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en/of gebruikers eisen. Bij de ongevallen met landbouwvoertuigen is het niet voldoen aan de eisen die aan het landbouwverkeer gesteld zijn, vaak mede oorzaak van het ongeval. Dan gaat het om gebreken aan; de verlichting, uitstekende delen, kapotte of ontbrekende spiegels, te brede lading, afvallende lading.
Naar aanleiding van de controles vorig jaar wil de politie Fryslân dit project continueren. De controleperiodes is dit jaar gesplitst in twee delen om zo een beter toezicht te krijgen over de gehele periode waarin de boeren het land bewerken. Alle teams binnen de politie Fryslân zullen zich in de periode van 15 april t/m 15 mei en van 1 september t/m 1 oktober bezighouden met specifieke controles op het landbouw verkeer. Buiten deze periodes zal het toezicht worden mee genomen in de surveillances. De politie hoopt door de voortgang van deze controles het aantal verkeersongevallen, waarbij landbouw voertuigen zijn betrokken, terug te dringen. Op de diverse politiebureaus is de folder “Landbouwverkeer opvallend beter” te verkrijgen waarin vele eisen en voorbeelden met betrekking tot het landbouwverkeer staan. Klik [url=http://http://www.politie.nl/Friesland/Images/landbouwverkeer%20opvallend%20beter_tcm7-459569.pdf]hier[/url] om de folder te bekijken.

Noardburgum: politie houdt dealer aan
De politie heeft in het onderzoek naar de handel en het gebruik van drugs in en rondom Kollumerzwaag wederom een aanhouding verricht. Maandag 30 maart 2009 werd een 43-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. De verdachte heeft mogelijk drugs verkocht aan een dealer in Kollumerzwaag. De agenten vonden in de woning en in de auto van de man gebruikershoeveelheden van vermoedelijk amfetamine (speed). De drugs werd in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De politie zet het onderzoek voort en meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Opsterland: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft dinsdag in de gemeente Opsterland op drie zogenaamde klachtlocaties gecontroleerd op snelheid. Van 08:45 uur tot 11:15 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Rolbregedyk in Tijnje. Tijdens de controle passeerden 112 bestuurders, waarvan er 47 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 89 kilometer per uur. Van 11:30 uur tot 14.15 uur werd er op de Tolhekbuurt in Nijbeets gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 842 bestuurders, waarvan er 70 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 110 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Gedyksterwei in Beetsterzwaag van 14:30 uur tot 17:30 uur. Hier passeerden 1189 bestuurders de controle, waarvan 67 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 119 kilometer per uur. Op de drie klachtlocaties zal binnenkort weer gecontroleerd gaan worden.

Dokkum: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de rotonde van de Parklaan met de Rondweg-west. Dinsdagmiddag omstreeks 16.45 uur fietsten twee 14-jarige meisjes uit Raard en de Sijbrandahuis over het fietspad van de Rondweg-west in de richting van de Birdaarderstraatweg. Eenmaal aangekomen bij de rotonde zagen ze een auto uit de richting van de Parklaan komen. De automobilist stopte voor de rotonde en de meisjes dachten ze daarom door konden fietsen. De bestuurder had de twee fietsers blijkbaar niet gezien, want hij reed op. Een aanrijding was het gevolg en de twee meisjes kwamen ten val. De bestuurder stapte uit en ontfermde zich over de twee. Hij bracht de twee nog naar het bedrijf waar één van de ouders van de meisjes werkzaam was. Er zijn echter geen gegevens uitgewisseld en daarom komt de politie graag in contact met de bestuurder van een kleine grijze auto, vermoedelijk van het merk Opel. Omdat er meerdere mensen getuige zijn geweest van de aanrijding komt de politie ook graag met hen in contact. Zowel de bestuurder als getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: hennepkwekerijen ontmanteld
De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld aan het Noordvliet en aan de Lauwers ontmanteld. Naar aanleiding van een tip is de politie bij beide panden naar binnen gegaan. Op het Noordvliet werd in een pand een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. Het materiaal en de spullen zijn in beslag genomen. Daar werd geen verdachte aangehouden. Op de Lauwers werd eveneens een inval gedaan in een woning waarin een inwerkingzijnde hennepkwekerij werd aangetroffen. Hierbij werden 400 planten aangetroffen. Ook hier werden de planten en de apparatuur in beslag genomen en vernietigd. Een 27-jarige inwoner van Burgum is als verdachte aangehouden. De politie heeft beide zaken in onderzoek.

Wymbritseradiel: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft dinsdag in de gemeente Wymbritseradiel op twee zogenaamde klachtlocaties gecontroleerd op snelheid. Van 15:40 uur tot 18:40 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Rigedyk in Oudega. Tijdens de controle passeerden 354 bestuurders, waarvan er 44 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 104 kilometer per uur. Van 18:45 uur tot 21.00 uur werd er op de Alde Sketting in Heeg gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 182 bestuurders, waarvan er 45 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 120 kilometer per uur.

Opeinde: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Middelbuorren een 37-jarige automobilist uit Opeinde aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij nogal langzaam reed. De surveillerende agenten gaven de 37-jarige man een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de automobilist 675 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Waskemeer: bewoners schrikken wakker van inbreker
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de P.W. Janssenweg. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de bewoners wakker omdat er in de woonkamer iets op de grond viel. Toen één van de bewoners op onderzoek uitging, ontdekte hij dat er was ingebroken. Uit de woning werden een laptop, een geldbedrag en enkele bankpassen weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

112Fryslan