FRYSLÂN – Door sneeuwval in de provincie vonden er gister en vandaag vele ongevallen plaats en zorgde voor veel overlast in het verkeer.

Woensdag vanaf 21:00 tot circa 7:00 kwamen er bij de Meldkamer Fryslân meldingen binnen van slippartijen en botsingen. Tientallen auto’s en 25 vrachtwagens raakten van de weg. Het deed zich voornamelijk voor in de zuid-oost hoek van de provincie. Voor zover bekend bleef het tot donderdagochtend bij voornamelijk blikschade en raakten er twee personen licht gewond.

Donderdag na 7:00 vonden er ook vele slippartijen en botsingen plaats. In sommigen gevallen was de brandweer nodig om mensen uit hun voertuigen te bevrijden, op de Ljouwerterdyk – N357 bij Marrum werden twee ambulances en de brandweer van Hallum ingeschakeld. Ook in Oudwoude op de Trekwei – N910 werden ambulance en brandweer ingeschakeld voor een aanrijding met beknelling. Een auto was hier van de weg geraakt en tussen een paar boompjes blijven hangen. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek er geen sprake te zijn van beknelling of gewonden.

Donderdag rond 11:10 werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een voertuig te water op de Wommelserweg in Tzum. Het bleek echter op de Berkwerterleane in Wommels te zijn. Brandweerkorpsen van Wommels en Mantgum rukten uit, evenals duikteams van Sneek en Leeuwarden. Het bleek echter allemaal erg mee te vallen.

Op o.a. de A6 , A32 en A7 raakten vrachtwagens van de weg. Op de A6 ter hoogte van Sint Nicolaasga raakte een vrachtwagen combinatie geschaard. Tijdens de bergingswerkzaamheden hiervan werd de A6 afgesloten.

In Ureterp stortte een deel van het dak van een kippenschuur in onder het gewicht van de sneeuw. De brandweer werd ingezet om verdere instortingen te voorkomen.

Ook de hulpdiensten hadden last van de hevige sneuwval en de situatie op de weg. Op sommige plekken kwamen hulpdiensten stil te staan omdat het verkeer niet aan de kant kon.

Naast ongevallen en slippartijen met auto’s en vrachtwagens, vonden er ook valpartijen plaats. Fietsers en voetgangers die door de gladheid onderuit gingen kwamen er niet altijd zonder verwondingen vanaf, de ziekenhuizen in de provincie hebben inmiddels al meer dan 50 sneeuwslachtoffers binnengekregen.

Door de slechte begaanbaarheid van de wegen en het verkeer wat op vele plaatsen stil stond was het voor de meeste fotografen van ons onmogelijk om naar een melding toe te gaan. Toch hebben wij van enkele incidenten foto’s kunnen krijgen.

Foto 1: Auto te water Oude Rijksweg Bolsward, geen gewonden.
Foto’s 2 & 3: Auto te water Berkwerterleane Wommels.
Foto’s 4 & 5: Geschaarde vrachtwagen combinatie A6
Foto’s 6 & 7: Vrachtwagen van de weg A6, door een collega weer de weg op getrokken

Alle foto’s © [url=http://www.stjoerder.nl/]Jaring Rispens – Stjoerder[/url]

Foto 8: Auto in de sloot Witmarsum – http://www.scannernet.nl/

112Fryslan