Welk type velgen zijn het meest geschikt voor de winter?

Ga je het winteronderhoud van je wagen voorbereiden dan heb je wellicht aan veel gedacht maar misschien niet aan het juiste type velgen. Iedereen weet dat winterbanden monteren handig kan zijn voor dagen wanneer de temperaturen onder de dubbele cijfers zakken en voor wegen die bedekt zijn met sneeuw en ijzel. Dat betekent, als je zelf je banden wilt wisselen, dat je dus twee paar velgen nodig hebt. Maar wat kies je beter? Zijn aluminium of juist stalen velgen het meest geschikt voor de winterperiode?

Eén paar velgen of twee paar?
Als u slechts één paar velgen wilt bezitten dan is de keuze snel gemaakt. Aluminium velgen zijn mooier dan stalen velgen. Ook al beschadigen ze dan sneller, zeker in de wintermaanden, toch kiezen veel autobezitters voor de looks van aluminium velgen.
Wie toch graag de kosten wil vermijden die gepaard gaan met een tweejaarlijks bezoek aan een bandenmonteur of garagist kiest echter beter voor een tweede paar velgen. Zo kan je gemakkelijk zelf je winterbanden voor zomerbanden wisselen en omgekeerd, en dat bespaart je flink wat geld.

Stalen velgen verdragen de winter beter
Als je geld wilt uitsparen dan is het ook aanbevolen stalen velgen te kiezen voor de wintermaanden. Ze zijn niet alleen goedkoper in aankoop, ze zijn eigenlijk ook veiliger. Dat komt omdat staal natuurlijk zwaarder weegt dan aluminium. Een band met een stalen velg oefent met andere woorden meer druk uit op het wegdek en heeft daardoor ook een betere grip. Op ijzel- en sneeuwwegen is dat een niet te onderschatten voordeel!
Wie toch blijft zweren bij aluminium velgen, ook in de wintermaanden, zou eigenlijk best een speciaal type wintervelgen kiezen. Dit zijn velgen die beter bestand zijn tegen het corrosieve effect van strooizout. Zo blijven ze langer mooi en zullen er minder snel krassen in verschijnen. Om de kwaliteit van velgen te beoordelen kijk je trouwens even naar de dikte van de vernislaag. Hoe dikker die is hoe langer je velgen mooi zullen blijven!

 

Redactie