Voorpagina > Wat te doen bij sirene en zwaailicht?
2. Gemeente Leeuwarden E.O.

Wat te doen bij sirene en zwaailicht?

Wat te doen bij sirene en zwaailicht?

Tijdens rijlessen moet er meer aandacht worden besteed aan wat automobilisten moeten doen als ze hulpdiensten met sirene en blauw zwaailicht tegenkomen.

Veel automobilisten hebben geen idee hoe ze moeten handelen, zegt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV). wanneer de hulpdiensten met sirene en zwaailichten achterop of voorbij komen. De hulpdiensten zien vaak ongewenst gedrag op de weg en dat komt door onwetendheid.

Het instituut NIFV hield een enquête onder 2100 automobilisten. De meeste mensen weten wel dat ze een z.g.n. voorrangsvoertuig, zoals een brandweerwagen moeten laten passeren. Maar ze weten niet altijd hoe dat veilig kan. Zo denkt 73 % dat je door rood mag rijden en 5 % denkt ten onrechte dat je dan de maximumsnelheid mag negeren.

Het overtreden van verkeersregels is nooit toegestaan! Ook niet als er bijvoorbeeld een ambulance met zwaailichten aankomt. Automobilisten krijgen het advies om dan rustig te blijven en ruimte maken door bijvoorbeeld aan de kant van de weg te gaan staan. Aan het onderzoek van het NIFV werkten ook hulpdiensten, de ANWB, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat mee.

Bron: [url]www.nos.nl[/url]

Over de fotograaf

112Fryslan