FRYSLAN – Zaterdagmiddag stond in Sint Annaparochie een ongeval simulator. Met het idee om mensen te laten zien wat ze moeten doen in geval van een ongeval.

Onze fotografen die dit op vielen hebben zich geen moment bedacht en hebben voor u een reportage gemaakt. Ook leggen we u uit wat u moet gaan doen mocht u in een soort gelijk ongeval terecht komen. Dit word stap-voor-stap voor u beschreven.

Voordat u in zo’n speciaal voertuig komt, wordt u eerst gevraagd of u enige ervaring heeft met autorijden? Als u wel over deze ervaring beschikt dan word u gevraagd wat u denkt te moeten doen bij zo’n ongeval. Mocht u deze ervaring niet hebben dan krijgt u nadere uitleg over hoe het beste te kunnen gaan handelen in zo’n situatie. Na deze uitleg heeft de fotograaf plaats genomen in het voertuig en zijn gordel omgedaan. (Zie foto, 1)

Nadat de deur werd gesloten en de fotograaf er klaar voor was, werd de simulatie gestart. (Zie foto, 3)
Uiteindelijk hangt u op de kop zoals u kan zien op foto 4,
LET OP: Maak op dit moment de gordel niet los! Dit kan ernstig letsel tot gevolg hebben.
Wat moet u nu doen? U heeft bij ons op de website verschillende ongevallen gezien waarbij het voertuig op de kop is beland. Veel mensen weten in zo’n geval niet wat ze moeten doen.
Op de kop hangen is nooit een pretje, dus we zullen u nu uitleggen wat u nu te doen staat.
Probeer uw voeten en handen op het dak te plaatsen en zet af terug de stoel in (Zie foto, 5) Probeer dan met één hand de gordel los te snijden met de lifehamer of druk hem los. Probeer in dit geval ervoor te zorgen dat u nog steeds tegen de stoel blijft aangedrukt. Het risico op ernstig letsel is ook nu nog steeds erg groot.
Naar dat de gordel los is gemaakt, probeer dan naar de bijrijders-stoel weg te rollen (Zie foto, 6 & 7) en sla met de lifehamer het zij raam eruit. Kruip nu voorzichtig uit het voertuig en waarschuw de hulpdiensten, via 112, of iemand anders, en zeg tegen ze dat u een ongeval heeft gehad. (zie foto, 9)

Mocht u zelf zo’n simulator tegen komen, dan is ons advies, loop er niet voorbij maar probeer het zelf eens uit. Het kan van levensbelang zijn.

Deze demonstratie en tekst met uitleg werd u aangeboden door Profiel Veilig Verkeer Nederland ( VVN ).

112Fryslan