DOKKUM/AALSUM – Zondagmiddag is de brandweer op deze warme zomerdag druk bezig geweest met twee verschillende broeibranden.

Net na twee uur werd de eerste brand gemeld aan de Harddraversdijk. Door broei was er in een bult nabij manege de Osseweide in Dokkum brand ontstaan. Bewoners waren inmiddels zelf begonnen met het blussen van de bult met behulp van een tuinslang.

De spuitgasten kwamen met spoed ter plaatse en wilden het vuur doven, mede omdat de rook over een woonwijk trok. Echter wilden de bewoners het hek in eerste instantie niet openen. Na een klein uur, waarin veel met de bewoners werd gesproken en de pers werd weggestuurd, kon de brandweer eindelijk het terrein op en hebben zij het vuur onder controle gebracht. Daardoor nam de rookoverlast in de woonwijk af.

Ondertussen was ook de brandweer van Burgum met een watertank ter plaatse gekomen. De bluswerkzaamheden heeft nog enige tijd in beslag genomen.

Op het moment dat de brandweer van Dokkum druk bezig was het terrein op te komen, werd er al een volgende brand waargenomen door de korpsleden en de aanwezige pers. Aan de Dokkumerwei bij Aalsum was broei ontstaan in een bult met mest. De brandweer van Ternaard werd rond half drie hiervoor gealarmeerd en kwam met spoed ter plaatse.

Eenmaal aangekomen op het adres zijn de bluslieden begonnen met het blussen, ondertussen werd er een kraanmachinist met kraan gebeld. Deze is vervolgens ter plaatse gekomen en heeft, terwijl de brandweer aan het blussen was, de bult uit elkaar getrokken. Het blussen van de brand nam nog enige tijd in beslag.

Redactie