LEEUWARDEN – Bij een felle uitslaande brand op de Schrans is in de nacht van maandag op dinsdag het pand van Shopperplaza in vlammen opgegaan.

Het pand huisvestte diverse beginnende zaken waaronder Total touch fashion, Parbo Surinaams – Indisch restaurant, Christy’s Hair&care en Royal snackbar. De brand werd om half een ontdekt door een voorbijganger die de brandweer belde. Geruime tijd woedde de brand op de benedenverdieping terwijl de brandweer een beperkte binnenaanval deed met blusschuim.

Toen dit niet lukte en het gevaar te groot werd is er opgeschaald naar “grote brand” en even later “zeer grote brand” waarna er assistentie kwam van brandweer Grou. Water werd met de dompelpomp van dit korps vanuit de Potmarge met een dikke slang naar de brand vervoerd.

Toen de bovenverdiepingen rond half twee vlam vatten sloegen vlammen van ruim vijftien meter hoog uit het pand. Met de inzet van tien lagedrukstralen en straatwaterkanonnen aan voor en achterzijde was het vuur daarna vrij snel onder controle. Overslag naar uitzendbureau Tempo Team kon voorkomen worden. Een deel van het pand aan de achterkant stortte in. De monumentale voorgevel bleef behouden.

De Schrans was tijdens het bluswerk tussen Hollanderdijk en Raadhuisstraat afgezet door de politie. Een ambulance stond standby voor eventuele ongelukken. De oorzaak van de brand die vermoedelijk aan de achterkant begon is nog niet bekend.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qxkc_O8ow_w&hd=1[/youtube]

Video: [url=http://leeuwarden.dichtbij.nl/]Anton Kappers – Kappers Media[/url]
[zideo]zideo=6c4965576e46746f&playzideo=6c4965576e46746f[/zideo]

112Fryslan